Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Kiwendotha 2008

(8.10. 2008)
Ty, kteří čekali staré známé obíhání stanovišť, jsem snad překvapil tím, že akce začala už v pátek večer, kdy byla vyprávěna povídka Dvacet znamení a páv, provázená hereckými výjevy za osvětlení pochodněmi.
Příloha: povídka 20 znamení a páv (PDF, 52 kB)
Z vyprávění jsme se všichni dozvěděli, že ne všechna souhvězdí na obloze jsou uvědomělá a že souhvězdí páva vlezlo, kam nemělo. Jeho přemístění způsobilo katastrofální škody a následky a postihlo všech 20 posvátných indiánských znamení. Protože však byla noc, bylo potřeby vyčkat rána, než bude možné ztracená znamení nalézt a pomoci jim zpět na oblohu.

foto č. 1foto č. 2

To nebylo tak jednoduché. Ráno po nezbytném vysvětlení pravidel začala první etapa hry - pomáhalo se dvanácti zvířecím posvátným znamením: Želvě, Jelenovi, Orlu, Panterovi, Mývalovi, Volavce, Dračici, Července, Hadovi, Vlku, Králíkovi a Sově.
Hráči dostali hrací karty, kde byla čísla jednotlivých stanovišť, a za pomoc posvátným zvířatům dostávali kousky (čtvrtiny) obrázků, které na kartu lepili. Dostávali také samosebou body - podle výkonu 0-2. Každé stanoviště šlo navštívit 4x a pokaždé se dalo pomoci s jinou věcí.
Příloha: hrací karta (PDF, 214 kB)
Každému bylo navíc zjištěno, v jakém posvátném znamení se narodil, a na daném stanovišti se mu jeho výkon bodově zdvojnásobil. Kdo pomohl 4x úspěšně na jednom stanovišti, vrátil toto znamení zpět na oblohu, za což získal další bonusové body.

Po obědě na hráče čekalo nových 8 stanovišť nových, tentokrát nezvířecích znamení: Chřestýší zub, Větrný vír, Ohniště (PDF, 54 kB), Rákos, Dvojčata, Květina, Řeka a Křemen. Zde už byly na pomoc potřeba týmy složené z konkrétních věkových skupin.
Celkem byly 4:
  • Slunce(< 10 let)
  • Sirius (11-12 let)
  • Aldebaran (13-14 let)
  • Betelgeuze (15 a víc)
Každé stanoviště šlo navštívit pouze jednou a získat 1-5 bodů a obrázek. Na tuto druhou část však nebylo příliš času, takže to byl docela fofr.
Příloha: obrázky znamení (PDF, 61 kB)
Pak už zbývalo jen chytit zmateného a splašeného páva a v tábořišti mu vše odpustit, pohladit jej, či vlídným slovem povzbudit. Nejkrásnější akce pak přišla po sněmu - souhvězdí páva bylo vráceno zpět na oblohu prastarou medicinmanskou metodou zrcadlením o hladinu rybníka.

foto č. 3

No a jak to všechno dopadlo? Takto:
V kategorii Slunce (< 10 let) byli nejúspěšnější:
  1. Terka (Wallowa - Stopaři)
  2. Todi (Ťapáč)
  3. Jelen (Ťapáč)
V kategorii Sirius (11 - 12 let):
  1. Žabák (Bobři)
  2. Sojka (Ťapáč)
  3. Tringa (Wallowa - Kynkažu)
V kategorii Aldebaran (13 -14 let):
  1. Jirka (Wallowa - Stopaři)
  2. Zlobr (Bobři)
  3. Oslík (Bobři)
A v kategorii Betelgeuze (15 let a víc):
  1. Gulo (Wallowa - Kynkažu)
  2. Wančetan (Wallowa - Stopaři)
  3. Sebastian (Wallowa - Stopaři)
foto č. 4foto č. 5foto č. 6
Kiwendotha byla poslední z Velkých her a promítla se do celkového hodnocení díky šekenům získaným na poslední chvíli.
Vítězům budiž blahopřáno a zároveň poděkováno za napravení řádu na severní obloze a příští rok ať se setkáme v co nejvyšším počtu!
Jan Klement - Čiko

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.