Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
26 (maximum: 26)26 / 26
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Čotokva VL „indiánská“

(aktualizováno 23.3. 2012)
Zpráva » Pozvánka
Zpráva » Náčelnické zkoušky - akce
Na  jaře 2012 se budou pořádat hned dvě Čotokvy velké lóže s možností splnit si náčelnické zkoušky. Navážeme na pěkně „rozjeté“ náčelnické zkoušky z minulého roku a zároveň na tradiční Čotokvy VL, jak probíhaly v LLM v minulosti a v myslích a srdcích mnoha náčelníků zůstávají dodnes. Jednu Čotokvu pracovně nazýváme „sněžnicová“ a druhou „indiánská“. V obou případech se bude jednat opět o dvojvíkendovou akci a k tomu i nutnost plnit různé povinnosti z domu formou e-learningu (studium materiálů, nějaké domácí úkoly apod.). Pro splnění podmínek je nutné absolvovat oba víkendy + e-learning (vč. testů).
 
Termíny:
 „Indiánská“ Čotokva VL:
·            přihlášky: do 18. 3. 2012
·            e-learning: od 21. 3. 2012
·            13. – 15. 4. 2012 (místo bude upřesněno)
·            11. – 13. 5. 2012 (místo bude upřesněno)
 
Velice se zamýšlíme nad náplní a zaměřením obou akcí. Připadá nám, že vedení vysloveně dětských kmenů jsme se dosti intenzivně věnovali v předchozích dvou bězích náčelnických zkoušek. Proto jsem se rozhodli, že tyto běhy (nebo alespoň jeden z nich) bychom chtěli zaměřit na náčelníky/pomocníky náčelníků kmenů s odrůstajícími dětmi a mládeží, tj. věkové kategorie cca 13 – 26 let. V každém kmeni dochází opakovaně k situaci, že děti odrostou a vyžadují jiný program; považujeme za důležité pobavit se o tom, co může woodcrafterský kmen nabídnout, až se z dětí pomalu začnou stávat dospělí.
 
Tyto Čotokvy VL chceme zaměřit:
·            na mladé woodcraftery, které již nebaví pravidelná činnost v dětském kmeni, ale přesto si chtějí partu udržet a dělat něco smysluplného ve skupině svých kmenových vrstevníků, a příležitostně rádi vypomůžou náčelníkovi dětského kmene s dětmi (na výpravách, na táborech),
·            na mladé woodcraftery, kteří nejsou ve spojení s dětským kmenem, ale rádi by založili nebo vedli svůj kmen se stejně starými kamarády,
·            na mladé náčelníky dětských kmenů, kteří si jsou vědomi, že jim děti za pár let vyrostou a budou potřebovat jiný přístup, jiný program.
V tomto duchu bude vedena zejména „sněžnicová“ Čotokva VL. Jak již sám název napovídá, dá-li počasí, v rámci jednoho víkendu bude i výprava na sněžnicích, pravděpodobně s přespáním venku. Nicméně i „indiánská“ bude neméně zajímavá a budete se zde moci naučit mj. i řadu nejen indiánských rukodělných dovedností, které můžete v kmeni následně využít. „Indiánská“ Čotokva bude otevřená všem zájemcům o splnění náčelnických zkoušek; pouze v případě, že by zájem vysoce převyšoval kapacity, brali bychom přednostně zájemce splňující výše uvedené body. Ale budeme se snažit, aby se mohl zúčastnit každý, kdo bude mít zájem. Pokud by věkové zaměření přihlášených účastníků bylo jiné než zaměření na mládež, programovou náplň přizpůsobíme.
Nutno mít na paměti, že absolvování náčelnických zkoušek nijak nezavazuje absolventa k vedení kmene, to leží v kompetencích kmene, koho zvolí náčelníkem. Rozhodně ale každému kmeni prospěje, když co nejvíce lidí bude mít jasno, jaké má kmen povinnosti, na co vše je nutno myslet. A náčelník bude mít možnost zaměstnat na dílčí úkoly některého ze svých soukmenovců. Proto i v obou bězích určitě bude zahrnuta zdravověda, právo, základní hospodářské úkony apod., nečekejte však sáhodlouhé přednášky, ale diskuze, praktické úkoly, adrenalinové situace :-). Většinu „výuky“ do sebe nacucnete, ani o tom nebudete vědět. Ale pozor, řada úkolů, které budete plnit z domu, vás nemine! I ve kmeni, složeném ze samých dvacetiletých, je potřeba, aby lidi uměli zorganizovat výpravu do hor, poskytnout první pomoc, mít základní právní znalosti... a v neposlední řadě i to woodcrafterské povědomí, když už jsme woodcrafteři...
Základní oblasti jsou uvedené na webu v kapitole „Pro členy LLM/Náčelnické zkoušky“, tentokrát však v jednom běhu bude „Zajištění putovního táboření“ a v druhém běhu „Rukodělné dovednosti se zaměřením na indiánské techniky.“ Ze zkušenosti víme, že ani za dva víkendy se nedá probrat všechno, proto u některých oblastí budou probrány jen základy, jiným se budeme věnovat hlouběji.
Mimo osvědčených „lektorů“ z minulých náčelnických zkoušek se zapojí i pár dalších lidí, mj. z Ohniveckého společenství, kteří se chtějí zaměřit na komunikační dovednosti, práci ve skupině, woodcraft v kmeni a další věci.
Účastníci minulých náčelnických zkoušek se mohou Čotokev VL  zúčastnit, pokud s sebou přivedou někoho nového (budou mu během kursu dělat zkušeného průvodce), je možné přihlásit se na obě Čotokvy, pokud vás zajímají obě zaměření, ale žádné úlevy z úkolů rozhodně nečekejte!

Cena:
Jestli to dobře dopadne, akce bychom rádi pořádali v rámci projektu Klíče pro život, tzn. akce by byla zdarma nebo s jen malým poplatkem. Pokud projekt nevyjde, počítejte s poplatkem, výše bude upřesněna.
Omlouváme se za opakované přesuny termínů způsobené neustálým odkládáním vyhlášení projektu Klíče pro život. Snad už je to tedy definitivní.
Sledujte aktuální informace na www.woodcraft.cz.
Chcete-li zažít něco zajímavého, zábavného, možná (pro někoho) drsného, a přitom si odnést mnoho vědomostí, které se budou hodit nejen ve woodcrafterském kmeni, neváhejte ani chvíli a co nejdříve se přihlaste na Čotokvu VL!

Komentáře, diskuze

28.12. 2011 1:00
Roman
Ahoj, díky za zprávu o těhle super akcích. Byl jsem v minulém roce na NZ a teď nerozumím, zda se mohu přihlásit, nebo jenom pokud vezmu někoho nového, nebo se v tom případě můžu přihlásit i na obě akce, nebo jak to je. Omlouvám se z té věty to úplně nechápu. Díky moc za objasnění. R
10.1. 2012 0:27
Kamila
Ahoj Romane a ostatní, rádi bychom na Čotokvě VL viděli zejména nové lidi, kteří ještě náčelnické zkoušky nemají a/nebo kteří spadají do bodů uvedených v odstavci "Tyto Čotokvy chceme zaměřit na". Tzn. nechat nějakou dobu prostor pro přihlášení nových tváří. Pokud bude málo nových zájemců, velmi rádi se uvidíme se starými, zkušenostmi opředenými pardy :-). Je možné se přihlásit na obě Čotokvy (indiánskou i sněžnicovou). Tak se budeme těšit. Kamila
10.2. 2012 20:34
Lenka
Ahoj Kamilo, díky za nabídku účastnit se Vašich náčelnických zkouškek. Vypadá to moc dobře a na "indiánskou" se moc těším. Ví se, kde bude probíhat? A v případě, že by nevyšel projekt, v jaké výši by se pohyboval účastnický poplatek? Alespoň orientačně. Kdy se otázka financování bude vědět přesně?
Díky, zdraví Lenka K.
12.2. 2012 15:03
Kamila
Ahoj Lenko, rozhodnutí o tom, jestli projekt dopadne či nikoliv, by mělo padnout na konci února. V této chvíli se plně soustředíme na přípravu sněžnicové Čotokvy, proto na zbytek otázek zatím odpovím, že „ještě řešíme“ a jasné odpovědi dáme vědět, až budou pevně dané.
Zatím zdravím, Kamila
7.4. 2012 21:01
Tokaheya
Ahoj Lenko, projekt vyšel, takže účastnický poplatek nebude žádný a doprava bude účastníkům také proplacena. První víkend bude v základní škole v Tuchlovicích nedaleko Kladna a druhý nedaleko Blanska. Hezké Velikonoce Tokaheya

Kolik je sedm plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Eva1
Petr1
Jana Šašinková1
Karča1
Vrabčák1
Ferdinand Kříž4
Lenka Kristková1
Bedla1
Mokrouš1hlásím se jako 1. náhradník, 14.4. totiž spoluorganizuji hru Stará Praha a nebudu se tedy moct tento den účastnit.
Oslík1
Rosnička1
Ježek1
Venda1
Zlobr1
Klára Čeloudová1
Dalia Phešnýža1
Kačka1
Terka1
Honza1
Huronka1
Lucka1
Čanté Tanka1
Woapewin1
celkem:26 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: