Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
17 (maximum: 50)17 / 50
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Dobrovolnický víkend v Michalových Horách 5.- 6.11.2011

(aktualizováno 23.10. 2011)
Zpráva » Fara Kosí potok
.
 
Ahoj zájemci o Faru, Kosí potok, historické památky, staré technologie i příjemné chvíle strávené v kruhu přátel. Co nás na dobrovolnickém víkendu čeká?
 
  1. Dokončení a veřejná prezentace filmu o woodcraftu. Seznámíme se se scénářem filmu a budeme hodnotit, zda se film trefuje do představ, se kterými byl vyráběn. (Program na večer) těšíme se na Martinovo nové zpracování. Dosavadní ukázky na film.woodcraft.cz
  2. Obnova historického kamenného kříže v obci Michalovy Hory. Na této rekonstrukci spolupracuje LLM s odborným univerzitním restaurátorským pracovištěm v Litomyšli pod záštitou Lukáše Schorného, člena LLM. Zájemci budou seznámeni s prací autora kříže Georga Böhma (*1798, †1853). Ten je významnou postavou regionu, dále budou provedeny nutné terénní práce.
  3. Zídka na faře v Michalových Horách. Jedná se o zcela novou zídku před farou. Aktivita bude vedena místním kameníkem, který má za sebou již několik realizací v okolí.
  4. CHKO Slavkovský les zasahuje polovinu obce Michalovy Hory. Přímo na okraji obce se nachází výsypkové svahy ze středověkých dolů. Ty postupně zarostly. Až do 60. letech byly vypásány ovcemi. Díky této údržbě měla obec charakteristický ráz a místní příroda druhově bohaté a udržované louky. CHKO má zájem na zvětšování lučních ploch a na speciálním režimu přepásání, který zajišťuje stabilitu výskytu vzácných rostlin.
  5. Záplet na Kosím potoce. Na lučních pozemcích v údolí Kosího potoka dochází každoročně ke zbytečné ztrátě zeminy. Ta je odplavována na jaře rozvodněným potokem. Zvětšuje se tak koryto, které již nemá charakter louky, ale náplavy štěrku a písku. Tato náplava zarůstá invazními druhy rostlin včetně Bolševníku velkolepého. Tyto je pak nutno chemicky hubit. Na malé části území jsme se souhlasem správce toku vybudovali záplet z kůlů a větví, který zpevňuje břeh a pomáhá udržet vysazené vrby a olše. Tato metoda byla povodím vyhodnocená jako úspěšná. My se pokusíme opět o kousek pokročit. Doufejme, že budeme rychlejší než pravidelné zimní a jarní záplavy, které nám ničí louky. Díky Sacagawee budeme mít mělnické dubové kůly.
  6. Lípa Anežky České je projekt České rady dětí a mládeže. V rámci tohoto projektu dojde k vysazení 100 lip srdčitých na veřejných místech. Ty budou opatřeny tabulkou s textem, připomínající 800 let od narození Anežky České, významné české světice, která zasvětila svůj život dobrovolnické službě. LLM se rozhodla vysadit lípu v obci Michalovy Hory. Při společné diskusi zástupců LLM a Sdružení Michalovy Hory bylo vybráno vhodné místo v centru obce. Více: Příprava výstavy v kostele v Michalových Horách. Kostel je nepoužívaný v neutěšeném, leč zatím ne havarijním stavu. 4x do roka v něm probíhají společenské akce. LLM uspořádá výstavu, ukazující společné úspěchy LLM a místních lidí při obnově kulturního a přírodního dědictví. Představí se zde výtvarná a hudební díla členů LLM. Místní připravují projekci Kinematografu bratří Čadíků. LLM bude slavnostně odhalovat sochu, za účasti plánského faráře, starosty městyse, zástupců MAS Český Západ. Termín je zvolen na Cyrilometodějské svátky v červenci 2012. Tento termín zaručuje vysokou návštěvnost (odhad 200 lidí) To je na místní poměry maximum možného. Během podzimu bude sestaven přípravný tým z řad dobrovolníků z LLM a členů Sdružení Michalovy Hory. Ten podrobně naplánuje realizaci kulturních aktivit. LLM dopracuje letáky a nechá vyrobit expoziční tabule.
Praktické informace:
Cesta dobrovolníkům bude proplacena z mimořádné dotace MŠMT. Každý účastník obdrží výtisk knihy Kmenové zřízení, kterou LLM právě vydala a představila na Valné hromadě v Krásensku. Ubytování zdarma na Faře, vlastní spacák, spaní na seně nebo ve společenské místnosti na podiu viz fotka. Místnost se dá dobře vytopit. Do místnosti vhodné boty na přezutí (ne bačkory, je zde pouze hrubá podlaha, tedy nějaké tenisky apod.) V domě zatím není v provozu záchod. Používá se suchý v zahradě. Strava každý individuálně. Je možné uvařit na plynovém vařiči.
Začátek prací v sobotu 5.11. v 8,00. Prosím všechny aby byly v tento čas na místě abychom se mohli rozdělit kdo kde bude a kdy se vystřídáme, tak aby si všichni vyzkoušeli všechno.
Večerní posezení u ohně možné, dle domluvy. Hudební nástroje s sebou.
 
Doporučené: pracovní rukavice, teplé oblečení, holinky, ideálně vysoké pro instalaci kůlů do vody. Palice 1 ks na zatloukání kůlů (na faře nemáme)
 
Těším se na dělné a pohodové setkání. Prosím přihlaste se do přihlašovadla aby se dala práce lépe naplánovat.
 
Zip osazuje svah pod farouInformace ke stezce ke kostelupohled do zahrady farysvaty Josef Michalovy Hory
 Celkova pohled na farukostel Michalovy Horyzatravnena strecha kulnyPohled na osazenou zídku fary
 vytapeni spolecenske mistnostikadibudka zahrada faravybaveni kuchynky
Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

30.10. 2011 18:03
David
Ahoj nabízím v sobotu ráno z Prahy 3 místa v autě , nebo poptávám 2 mobil 777817353
31.10. 2011 8:25
Netopýr
Kterým vlakem jedete, jedete-li? Díky
3.11. 2011 10:52
David
Netopýre , jestli jedeš z Plzně můžem Tě v sobotu po 7 hod vyzvednout na vlakovým nádraží v Plzni.
3.11. 2011 20:47
Owotanla
Ahoj, až teď vím, že jedu určitě, proto jsem nenapsala dříve. Jedu s Wykingem ze Stochova v 17:05 (Rakovník 17:48-17:53,Blatno u Jesenice 18:42-18:46, Plzeň hl. 19:54-20:07, Planá 20:58). ;o)
4.11. 2011 11:14
Netopýr
Owotanlo díky, tak já k vám přistoupím. Davide díky, tak já pojedu v pátek, už se těším, že se konečně vyspím.
4.11. 2011 13:59
Owotanla
Kde k nám přistoupíš? Jinak jsem domluvená s Uchem, že pro nás přijede do Plané a hodí nás na faru :), popřípadě můj mobil:605758540

Kolik je pět plus čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Owotanla2s Wykingem
Olowanteča1
Štěpán1
giacomo1bydlim v michalovych horach
Wasúpi1
Tokaheya1
Zipík1
David K. 1
Netopýr1
Sacagawea7±3 lidi
celkem:17 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: