Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Zajímavé přednášky

(11.11. 2020 15:06)
Zpráva » Zvenčí
Chtěli byste se dozvědět něco zajímavého? Trochu se přivzdělat / zamyslet na myšlenkami chytrých lidí? V dnešní době, kdy je těžké být s lidmi, nabízím tip na zajímavé online přednášky. Možná časem přidám další (napište do komentáře, zda je zájem!). Přednášky jsou od odborníků a lidí v daném oboru se pohybujícím. Na konci bývá často (neméně zajímavá) diskuze.
 

Dobývání indiánských říší v 16. století

Markéta Křížová - Pátečníci 4.11.2016
Přednáška by měla poněkud zpochybnit tradiční obraz údajného zhroucení domorodých civilizací Ameriky (aztécké a incké říše a mayských městských států) v 16. století, tedy poté, co Španělé zahájili kolonizaci amerického kontinentu. Navzdory všeobecně přijímaným představám vnímám tyto procesy nikoli jako „kolaps“, ale spíše jako součást obecnějších procesů kulturního a politického vývoje.
https://www.youtube.com/watch?v=_nr7n9wQzCY
 

Nejsme jako oni... Vědecké podvody včera, dnes a zítra

Petr Slavíček - Biologické čtvrtky 14.3.2019
Výborná přednáška plná až legračních informací o podvodech ve vědě (a jak se jich věda zbavuje)
https://www.youtube.com/watch?v=bkRVdGDaM3I
 

Odvaha ke štěstí

Anna Hogenová, česká filozofka a fenomenoložka, a její skvělá přednáška o naději, opravdovosti a umění být sám sebou v digitálním věku. :-)
 

Jak myslí velikáni

Kompletní záznam přednášky “Jak myslí velikáni” a neopakovatelný Daniel Stach ohromující, bavící i inspirující! :-)

Současná klimatická změna v perspektivě posledních staletí

Petr Pokorný -  Pátečníci 25.10.2019
Je současná klimatická změna bezprecedentní, co se rychlosti a amplitudy týče? Taková otázka zní triviálně. Mnozí se s ní proto nezdržují a mají rovnou připravenu instantní odpověď. Takovou nebo makovou, podle politické orientace.
https://www.youtube.com/watch?v=Hd67EMWFKek
 

Půda jako zdroj fosilní energie

Ladislav Miko - Pátečníci 14.2.2020
Jak vlastně funguje půda a na čem závisí? Přednáška představí fungování půdního systému a ukáže jak ho člověk dlouhodobě ovlivňuje, i to, že půda může být jedním ze zdrojů fosilní energie a přispívat k prohlubování klimatické krize. Správný management půdy přitom může naopak pomoci řešit mnoho problémů, třeba s vodním režimem, produkcí potravin či s biodiverzitou.

Vztahy jsou... fuška

Psycholog a terapeut Jan Vojtko a jeho ohromně živelná přednáška “Vztahy jsou… fuška” o bludných kruzích, vztazích s výhodami a lásce na celý život.  :-)

Vše co jste chtěli vědět o CO2 a skleníkovém efektu

Michal Žák - Pátečníci Stream, 30. 10. 2020
Jaký má vliv CO2 na klima a proč hraje v současnosti tak důležitou roli? Co se s CO2 v atmosféře vlastně děje? Jaké další skleníkové plyny jsou ještě důležité a jak funguje skleníkový efekt?

Geneticky vylepšené lidstvo

Biolog a popularizátor vědy Jaroslav Petr a jeho přednáška “Geneticky vylepšené lidstvo” o doživotních vězeních pro spermie, netradičních firemních benefitech a embryích, co nečtou chytré knížky. :-)

Kritické myšlení - Úvod do rozpoznávání keců

Kompletní záznam přednášky “Kritické myšlení – Úvod do rozpoznávání keců” dvojice statečných, Martina Vraného a Ondřeje Havlíčka! :-)
 

Mozek a svobodná vůle - Vladimír Komárek

Kompletní záznam přednášky “Mozek a svobodná vůle” a pan profesor Vladimír Komárek s informacemi překvapivými i zábavnými! :-)


Nikdo vám neřekne, že rád zabíjí, byl by za cvoka

Inspektorka a zooložka Pavla Říhová nám u třináctého Stolu pro tři poskytla rozhovor o funících pytlácích, osvícených domorodcích a chilli papričkách.  :-)
https://neurazitelny.cz/pavla-rihova-paseraci-rozhovor/
poznámka: jedná se o rozhovor zaměřený na pytláctví (např. v Africe)
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

16.11. 2020 10:49
Lasík
Yuči, moc děkuji za zprostředkování a odkazy. Přednášky jsou moc pěkné. Byl to skvělý nápad! Díky Lasík
29.11. 2020 8:54
Škarman
Yuči, díky za tip.Zaujaly mě přednášky Mozek, Půda, Kritické myšlení, Odvaha ke štěstí. Velmi dobré! Jen je nějak moc toho, co jsem v životě nestačil pochopit, a tak mi nezbývá, než se stále doučovat. Těším se na další videa.

Kolik je šest plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.