Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

17. listopad 2019 - 30 let demokracie

(aktualizováno 16.11. 2019)
Zpráva » Informace
Je to třicet let od doby, kdy jsme udělali velký krok k demokracii. Je to už třicet let, kdy můžeme o naší zemi mluvit jako o svobodné. Svoboda slova, právo nesouhlasit, možnost svobodně volit, nebát se aktivně zapojit do dění kolem nás, cestovat a seznamovat se s jinými kulturami jsou pro nás dnes již samozřejmé. Stejně tak i myšlenky woodcraftu, ke kterým se dnes můžeme bez obav veřejně hlásit, byly minulým režimem potlačovány. Možná si to už nepamatujeme, ale naši rodiče, kamarádi a známí museli za všechny tyto věci bojovat. Děkujeme! Děkujeme za tu odvahu a oddanost myšlence vytvořit něco tak krásného.
 
Mohlo by se zdát, že žijeme v ideálním světě. Že dnes už nemusíme bojovat. Ale je tomu opravdu tak? Jsou naplňovány ideály o morálních hodnotách? Dokážeme cítit radost ze štěstí druhých? Umíme si vzájemně pomáhat? Hledat pravdu? Uznat názor ostatních a najít společnou cestu? Toto jsou věci, které nejdou spočítat nebo změřit. Můžeme je jen cítit, a když cítíme „blbou náladu“ ve společnosti, měli bychom s tím něco dělat. Tak, jako to udělali před třiceti lety.
 
Možná dnes někdo necítí potřebu jít a něco dělat. Pomoci sousedům a známým, mluvit o vážných tématech otevřeně, zamyslet se nad řešením problému, zajímat se. Možná dnes někdo preferuje uzavřít se před svým okolím a nechat se táhnout. Neaktivně, nezaujatě, bez vlastního názoru. Bohužel se pak může stát, že se ke kormidlu nedostane člověk s nejčistšími úmysly a vysokými hodnotami. Bohužel se pak může stát, že se vše, co bylo těžce vybojované, rozpadne a ztratí.
 
Pojďme tedy společně bojovat, aktivně se podílet na dění a vést Ligu lesní moudrosti a celou společnost k vysokým cílům. Ve jménu Krásy, Pravdy, Síly a Lásky.
foto
 
Tomáš Sadílek - Chlup
Tibor Parák - Wičákha
 
autor fotografie: Martin Lehký
Tomáš Sadílek - Chlup (chlupxxl(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

17.11. 2019 14:12
Wanigiska
:+1: :like:
18.11. 2019 10:13
Anna
Super! Je to teď na nás! Díky za článek, krátký, výstižný.
18.11. 2019 16:54
Wastewin
Chlupe a Wičakho,
pěkné shrnutí, pěkná slova! Děkuji že na tyto věci myslíte!
21.11. 2019 18:07
Tokhatamani
Wašte, děkuji za vaše postoje a vnímání světa. Neni možné stát strannou. Odvaha patří k nevjzněšenějším vlastnostem. SMO Tokhatamani
22.11. 2019 12:59
Bobr Bedřich Homola
Děkuji Vám všem za účast ve spolupráci ve jménu Krásy, Pravdy, Síly a Lásky.

Kolik je sedm plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.