Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Úrop si kolektivem - Čtyři světla, čtyři světy (1/2)

(25.9. 2014 10:17)
Zpráva » ÚROP
Pojďme se podívat do zákulisí tvorby podmínek činů. Co ovlivňuje jejich znění? Jak členové ÚROP uvažují o podmínkách OP a konceptu Svitku? Nesvítí nějaké světlo výrazně méně či více? A co na to všechno Jan Tleskač?
 
obr 1
obr. 1 - stav v LLM

obr 2
obr. 2 - stav ve Wanagi Oyate

Při debatách o aktualizacích Svitku se v ÚROP zaměřujeme na zastoupení jednotlivých světel. Tak nějak panuje přeci jen shoda, že světla by měla umožňovat všestranný rozvoj. Je tomu ale opravdu tak?

Statistika nám říká, že nejlépe se daří prvnímu světlu. Následuje třetí a čtvrté. Pak nic a pak druhé (viz obr.1).
 
Jelikož já i moji soukmenovci jsme ručně zruční, celkem mě překvapilo, že třetí světlo nijak nevyčuhuje (pro srovnání viz obrázek 2 – zastoupení světel kmene Wanagi Oyate).
 
Pojďme se tedy na jednotlivá světla podívat!

1. Světlo

1. světlo je zaměřené na pohybové aktivity a pobyt v přírodě. Z toho plyne jeho síla i slabost. Zastoupení prvního světla na vítězném stupni nejvíce plněných je dáno převážně tím, že pro děti je mnohem snazší „něco uběhnout“, než vyrobit. Pohyb je přirozenější. A je to pak vidět i na statistikách.  Mezi 10 nejplněnějšími OP je hned na prvním místě Kimova hra a Setonův běh. Dokonce 5 nejvíce plněných OP z 10 je z prvního světla (následují kliky, šplh na laně, …).

Tato přednost je ale zároveň velkou slabinou u starších woodcrafterů. Obzvláště těch, kteří začali plnit OP mnohem později. Stejně tak s tímto světlem silně bojují ti, kteří mají nějaké zdravotní problémy.

ÚROP si toto samozřejmě uvědomuje a tak se snaží vyjít vstříc tím, že vznikla nová, méně fyzicky náročná OP (žonglování). Stejně jako rozšířil určité možnosti u stávajících OP (např. použití kolečkových bruslí, nových sportovních aktivit). Mimoto předpokládáme, že pro woodcraftery bude v duchu hesla „S modrou oblohou“ snadné plnit si činy ze skupin Cestování, chození a Pobyt v přírodě, které vyžadují spíše schopnost překonat pohodlnost než „fyzičku“.

V případě starších woodcrafterů, kteří začínají s plněním OP, se individuálně výjimečně doporučuje prohledat svoje zápisky a doklady, zda přeci jen nějakou tu podmínku nesplnili za svého života v minulosti…

Nejvíce plněná OP - 1. světlo
OP Název Počet
1S1 Kimova hra 208
1W5 Setonův běh 204
1W1 Kliky 130
1R3 Táboření ve stylovém stanu 123
1W3 Šplh na laně 118
1Q8 Potápění 108
1R1 Noci v přírodě 106
1M3 Dostřel jedním šípem 103
1Q7 Zvláštní způsoby plavání 103
1W7 Akrobacie 92

2. světlo

2. světlo je takovou černou ovcí. Je zaměřeno na přírodu, filozofii, náboženství, historii, povídací činy, … Ač je plné opravdu různorodých aktivit, je plněno ze všech nejméně. Historicky se laťka u OP z přírody již několikrát zmírnila, ale posun k dobrému ne a ne vysledovat. Co s tím?

Zatímco u prvního světla s přibývajícím věkem narážíme mnozí na větší a větší omezení, u druhého tomu tak není. Problém tohoto světla je ten, že většina takovýchto OP se nesplní za den. Jsou náročná na přípravu. Lidé okolo OP z přírody se podivují, že pro mnoho jedinců není problém napsat výtah/úvahu, ale je problém určit kytku/strom/savce… Navíc jsme předpokládali, že plnění činů z této skupiny bude vhodnou motivací pro činnost kmene a že náčelníci kmenů (zejména dětských, ale i dospělých) využijí tyto činy k organizování programu s učením znalostí o přírodě.

ÚROP se po velkých diskuzích rozhodl, že v současnosti u OP z přírody snižovat laťku nechce. Došlo ale k přepracování filozofických a náboženských OP, jelikož ta byla též plněna prakticky minimálně. Změnil se seznam doporučené literatury na tu čtivější (a tenčí), stejně jako se umožnilo více cest, jak si OP splnit. Umožnilo se psát eseje na místo úvah (a tím je autor méně svázán slohovým stylem). Umožnilo se na místo psaní povídat…

Jste technicky zaměřený a OP z přírody Vám dělají problémy? Zkuste fotit (máme tu Snímky ptáků/savců/bezobratlých…)! Nebo seznámit v rámci OP 2D9 Historické události své soukmenovce s tím, jak funguje internet, urychlovač částic nebo třeba co to je elektromagnetická vlna! I toto ve skutečnosti ve druhém světle lze nalézt…

Druhé světlo bude vždycky náročnější. Na přípravu, na čas a mnohde i pro posluchače. Přesto všechno věříme, že sednout si někdy a zamyslet se (na papíře) nad současným světem (2C9), obohatí nejednoho woodcraftera. Začnete-li např. fotit ptáky okolo sebe, zjistíte, že okolo vás je svět, který jste dosud nevnímali… A taky můžete např. zjistit, že u nás v Čechách žije přirozeně želva!

Nejvíce plněná OP - 2. světlo
code name pocet
2L2 Listnaté stromy 112
2W1 Turistické mapy a náčrty 111
2K1 Volně rostoucí byliny 91
2L5 Plody 88
2R1 Naši savci 76
2L6 Otisky listů 70
2B2 Překlad 60
2L1 Jehličnany 58
2D1 Symboly naší republiky 45
2L3 Keře 41
 
A příště se podíváme na 3. a 4. světlo!
 
Za ÚROP
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

25.9. 2014 16:25
Venda
Já bych si dovolila jen malou poznámku, a to že druhé světlo je i náročné na shánění odborníků. Spousta těch činů vyžaduje mnoho vycházek do přírody a pokud na nich není váš odborník, tak nepomůže, že jste určili objevili třeba tis.
25.9. 2014 19:39
Yučikala
Ano. To je pravda a tuto problematiku jsem do článku nezahrnul.

Nicméně i v této oblasti myslím provedk krok lepším směrem. Jednak je odborník více třeba u ML, než VL (ve smyslu toho, proč odborník je).
A jednak se malinko pozměnila definice odborníka:

člověk, který:
a) daný obor vystudoval či studuje, pracuje v tomto oboru nebo v něm má hluboké znalosti;
b) zajímá se o daný obor, sám tento čin splnil a může své znalosti doložit dalšími fakty (další příbuzné činy, mistrovství, ceny v soutěžích, výsledky v soutěžích apod.).


Z toho plyne, že je možné si např. v registru najít někoho, kdo už dané OP má splněné a požádat jej o odborný dohled.... Případně je imho možné vždycky kontaktovat odborníky uvedené u svitku.

Nicméně na problematiku odborníka jsme nedávno narazli u postav světových náboženství. Po dohodě s plnitelem jsem požádal o seznam jmen předem a odborníka vzhledem ke svým zájmům a tomu, že jsem danou sekci předělával, jsem nechal tak své maličkosti. I když vím, že toho vlastně moc nevím...

Kolik je osm plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.