Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
17 (maximum: 20)17 / 20
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Ptačí víkend pod Pálavou

(26.1. 2023 9:10)
Zpráva » Pozvánka
Ptačí víkend pod Pálavou
 
„Doma je krásně teplo, ale za ptáky je nutno vyjít ven, do sněhu a mrazu.“
 
foto
Přijměte prosím pozvání na trochu netradiční zimní výpravu na jih Moravy. Jak jsem avizoval na sněmu zástupců, hlavním tématem budou ptáci. Nebude to ornitologické školení, ale spíš setkání lidí, kteří mají ptáky rádi, něco o nich ví, nebo naopak jsou zdravě zvědaví a rádi by se dozvěděli či viděli něco nového.  Půjdeme se podívat na jedny z nej- zimovišť vodních ptáků u nás (Novomlýnské nádrže) – kdo to neviděl na vlastní oči, o hodně přišel. Tisíce hus, husice, kachny, kachničky, poláci, hoholi, morčáci, ostralky, hvízdáci … a k tomu majestátní mořští orli. Určitě se vydáme i na bájná pálavská bradla, kde zimuje opravdový ptačí klenot – zedníček skalní. Předběžně máme přislíbeno povídání o CHKO Pálava a jejích ptačích obyvatelích. Jistě přijde řeč i na literaturu, webové stránky či aplikace, techniku, možnosti, jak se zapojit do programů tzv. občanské vědy.  Nejen začátečníci snad ocení možnost si na místě plnit (či dokonce splnit) „ptačí“ činy (2Q2 a 2Q1). 
 
Akce se uskuteční ve dnech 24.-26. února 2023 v Mikulově a jeho okolí. Je určena pro členy Velké lóže. Účast mladších nadšenců jen s podmínkou dospělého doprovodu; pro malé děti (skřítky) to opravdu není.  Dorazit můžete v pátek po 18. hod, s programem začneme okolo sedmé.
 
Nocleh je zajištěn přímo v sídle Správy CHKO Pálava, v horním rohu náměstí (č. p. 32). Spí se ve vlastním spacáku v relativním teple, nutné PŘEZŮVKY.  Cena za ubytování je 100 Kč /os/ noc.
 
Stravování vlastní. K dispozici je malá kuchyňka (spíš pro ohřev než „velké“ vaření), obědy v terénu - buď vlastní, nebo restaurace. V případě zájmu zařadíme do programu košt vyhlášených místních vín - stylová sklepní „zasedačka“ je přímo v místě ubytování.
 
Doporučené vybavení: 
 
Dalekohled – zkuste si sehnat/půjčit kvalitní binokulár; hodit se může i spektiv (stativový dalekohled).  Zkušení fotografové si možná vystačí s přístrojem, který má superzoom.
 
Zápisník anebo smartphone - na zaznamenávání pozorování.
 
Oblíbenou knížku či příručku o ptácích – pro vlastní potřebu, pro inspiraci ostatních.
 
Teplé oblečení tlumených barev – bunda s kapucí, kvalitní rukavice… u vody často krutě fouká; boty terénní, přiměřené roční době (holínky nebudou potřeba).
 
Termosku s čajem.
 
Pokud budeme chtít navštívit více zajímavých lokalit (a vidět více druhů ptáků), bylo by ideální mít k dispozici auta. Na druhou stranu, Mikulov je pověstný špatnými podmínkami pro parkování v centru ☹
 
Zájemce prosím, aby se hlásili prostřednictvím přihlašovadla.  Kdo může vzít auto, nechť to prosím napíše do poznámky.
 
 
Na setkání pod modrou oblohou plnou ptáků se těší Jiří Lehký – Hočhóka & comp.
 
 
„Správný ornitolog má v únoru u vod dalekohled u větrem slzících očí, ve zmrzlých prstech drží tužku a zapisuje, co vidí. Pak to buď někam napíše, nebo to někomu řekne, nebo má celý rok jen velkou radost, jakou to krásu za studeného zimního dne viděl.“   
 
                                                                                                (M. Nevrlý – Moje ptačí roky)
 
 
 
 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Helena Nováčková1přijedu autem s Kamilou, máme 2-3 mista
Hanka Brinkeová1Domluvila jsem si odvoz v autě s Loganem.
Kuba Kája2
Marťa a Anežka2
Kateřina Kalvodová Trnka1Budu mít auto, v neděli mohu vzít 4 lidi do Prahy.
Marek Havrlík2
Kamila Lunerová Maqiyémi1
Martin Kupka Logan2
Josef Sokol Škarman1
Petr VILHELM - Willy1Pojedu autem s Geniou
Viktor Hajer Genia2Jedeme autem
Jana Vinklerová Janča1
celkem:17 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: