Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

28.10.2022

(aktualizováno 28.10. 2022)
Zpráva » Informace
28.10.1918

Vznik samostatného československého státu. Tehdejší atmosféru nadšení, zmatení, hrdosti z naplnění národního programu a ponurost předchozích válečných let, nelze zopakovat. Z části občanů rozpadající se rakouské monarchie měli být Čechoslováci. A již tehdy mezi nimi byli woodcrafteři - hledači lesní moudrosti. Trvalo ještě necelé 4 roky, aby v nově vzniklé samostatné ČSR vznikla první samostatná woodcrafterská organizace, jejíž 100 leté výročí slavíme letos.

Naši členi se zapojili do budování mladého státu, ať už jako učitelé, přírodovědci, aktivní občané, či jako lidé, vyznávající demokratické principy. Na pozvání tehdejších woodcrafterů přijel v roce 1936 do Československa dokonce i samotný Seton.

Jsme hrdí na naši minulost a jsme vděční, že tehdejší meziválečné Československo umožnilo Lize lesní moudrosti naplňovat její cíle a výchovnou činnost.

S čistým štítem, s modrou oblohou!

 
Foto pro ilustraci: Archiv LLM; Album Segwuna
foto

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.