Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Pozvánka na brněnskou výstavu Óóó indiáni

(aktualizováno 18.10. 2021)
Zpráva » Pozvánka

Indiánská výstava v Anthroposu

 

fotoV brněnském muzeu Anthropos začala výstava Óóó Indiáni, kterou si rozhodně nesmíte nechat utéct!
 
V brněnské Anthroposu můžete navštívit krásnou výstavu Óóó Indiáni, která návštěvníkům představuje život severoamerických Indiánů v minulosti i v současnosti. Výstava potrvá až do července 2022.

Na výstavě můžete vidět nejrůznější typy obydlí, oblečení, předmětů denní potřeby i loveckých zbraní. Na výstavě je jednak řada originálních předmětů (z depozitářů Moravského muzea nebo zapůjčené z Náprstkova muzea), ale i mnohé výrobky, které zapůjčili členové Indian Hobby Corralu.
 
Máte možnost si pěkně zblízka prohlédnout nejrůznější originály. Fajnšmekři mohou zaměřit pozornost na barvu a velikost korálek, ať na svých woodcrafterských výrobcích pak nepoužívají nějaké pestré hrůzy. Mnoho předmětů si můžete vyzkoušet (obléknout, potěžkat, ovonět, učesat...), takže zábavu si zde najdou i menší děti, třeba bubnování. A pokud vás výstava zmůže, tak si prostě zalezete do iglú a odpočinete si na sobí kožešině nebo se necháte ukolébat Kojotovou písní smrti... tedy, pokud zrovna někdo nebubnuje :-).
 
Uměli byste správně přiřadit indiánský kmen (Haida, Irokézové, Navahové, Lakotové, Inuité) a jeho obydlí? Po shlédnutí výstavu už určitě ano :-).
  • týpífoto
  • pueblo
  • vigwam
  • iglú
  • dlouhý dřevěný dům s totemem
Co páchne víc? Skunk nebo ursoní ostny?
 
Za návštěvu určitě stojí celý pavilon Anthropos, který krásně představuje pradávnou historii člověka i území, kde nyní žijeme. Najdete zde několik dioramat pravěkých lidí, obydlí lovců mamutů, jeskynní malby i Věstonickou venuši. A hlavně – kdo neviděl mamuta v životní velikosti, jako by  nikdy nebyl v Brně. Navíc, každý woodcrafter by měl vědět, že u zrodu pavilonu Anthropos stál Haryk, někdejší člen brněnského Kmene Ohně (Dr. Jan Jelínek, DrSc., světově proslulý antropolog).
 
Pokud byste si chtěli po výstavě užít ještě chvíli severoamerické opojení, můžete se přesunout do brněnské ZOO, kde ve velké expozici Beringia můžete vidět nejenom živá „indiánská“ zvířata (vlky, urzony, bobry, orly, medvědy, polární lišky...), ale i tlingitský dlouhý dům s krásným totemem.
 
Takže letos o prázdninách se v Brně rozhodně nudit nebudete :-).
 
 
Maqiyémi – Kamila Lunerová (kamila(tečka)lunerova(zavináč)volny(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.