Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Nová publikace: E. T. Seton – Personální bibliografie

(aktualizováno 4.5. 2021)
Zpráva » Knihy

fotoV srpnu roku 2020 uplynulo 160 let od narození Ernesta Thompsona Setona (14. 8. 1860 – 23. 10. 1946), muže mnoha zálib i profesí. Těžko bychom vedle češtiny našli jiný jazyk, do kterého byla přeložena tak podstatná část Setonova díla, ve kterém vycházejí Setonovy knihy tak dlouho a pravidelně, ve kterém vyšlo tolik různých titulů v nesčetných vydáních. Autoři František Kožíšek – Biminiji a Vladislav Raška – Allah připravili k tomuto výročí nový, aktuální přehled těchto knih s názvem Ernest Thompson Seton – Personální bibliografie neperiodických publikací v češtině

„Nápad na tuto publikaci vznikl spontánně na jaře 2020. Protože jsme v minulosti již oba přehledy Setonových knih zpracovávali, původně jsme mysleli, že to bude celkem rychlovka, kterou bychom měli do srpnového výročí ETS stačit. Ale nějak se nám to rozrůstalo pod rukama, takže jsme měli potřebu v tom zavést nějaký systém a – když už, tak už – pojmout to komplexně, a pak jsme také chtěli tam mít co nejméně otazníků, takže jsme dohledávali a dohledávali… Proto to nakonec žádná rychlovka nebyla, základ jsme dodělali počátkem prosince a během grafického zpracování pak ještě vychytávali drobné mouchy až do jara,“ popisuje dlouhou cestu ke zpracování publikace František Kožíšek.

E. T. Seton – Černý vlk vytvořil úžasné dílo. Když však budete listovat touto knihou, uvědomíte si, jaké ne méně ohromující úsilí vynaložily desítky českých překladatelů a vydavatelů, kolik nadšení, píle a často nezištné mravenčí práce muselo být vykonáno, abychom se mohli pochlubit dnes tak početnou českou bibliografií.

„Když jsme se rozhodli zahrnout do bibliografie i čítanky, v nichž se nacházejí ukázky ze Setonova díla, pomyslel jsem si, že nějakých deset patnáct položek nebude nic obtížného. Jenže těch čítanek nakonec bylo 39 ve 115 vydáních! A to se domnívám, že se nám nepodařilo vyhledat všechny. Až při závěrečných korekturách jsme objevili dosud neznámý titul Stříbrná koule, v němž jsou úryvky z jeho povídek. Budeme proto vděčni za jakékoli doplnění či upřesnění Setonova díla. Udivující je, že – pomineme-li angličtinu – přínos český knih do Setonovy světové bibliografie je bezkonkurenčně nepřehlédnutelný! Rádi jsme k tomuto poznání přispěli,“ dodává Vladislav Raška.

obchůdku Ligy lesní moudrosti můžete předobjednat tištěnou číslovanou knihu s podpisy autorů, kterou budeme vydávat v omezeném množství desítek kusů. Publikace je také veřejně dostupná v elektronické podobě (PDF, 5.5 MB). Je to práce rozsáhlá a zálužná, posuďte sami.

 

O autorech

MUDr. František Kožíšek, CSc. (⁕ 1963), woodcrafterské jméno Biminiji (= ten, který se nebojí jít sám). V letech 1990 až 1991 spolupracoval s časopisem Bizoní vítr, v letech 1992 až 2004 s časopisem Wampum Neskenonu. Vedle studie Seton v Praze je autorem či spoluautorem i jiných publikací o woodcraftu či jeho historii (např. Česká knižní bibliografie E. T. Setona, Kniha o woodcraftu, Úvahy nad woodcrafterským zákonem). V roce 1996 navštívil Seton Castle v Seton Village u Santa Fé. Dodnes patří k největším znalcům E. T. Setona a historie woodcraftu.

PaedDr. Vladislav Raška (⁕ 1952), přezdívkou Allah, učitel, knihovník, skaut (člen 2. klubu OS). Zabývá se skautskou a regionální literaturou (třeba i dílem orientalisty Aloise Musila – odtud i přezdívka, kterou získal na skautském táboře v roce 1969. Roku 2012 vydal jako bibliofilii nákladem Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově reprint knihy Míly Vavrdy Dějiny ligy (čsl. woodcrafterů), později u stejného vydavatele ještě Bibliografii Miloše Zapletala a Bibliografii E. T. Setona; jinou verzi bibliografie obsahuje kniha ZET – Pět životů, dále napsal dějiny vyškovského předválečného Junáka pro publikaci Skautů Vyškov plná fůra... 

Více o autorech: http://www.thewoodcraft.org


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.