Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Aktualizace opatření + zprávy z ČRDM

(26.4. 2020 10:59)
Zpráva » Informace

Noviny z České rady dětí a mládeže nám 24. 4. přinesly zajímavé informace:

Je 24. dubna

  • Vláda oznámila, že ruší zákaz volného pohybu osob. Pohyb venku je možný v deseti lidech. Skupinky na veřejnosti mají zachovávat od jiných osob odstup nejméně dva metry. Tímto způsobem mohou trénovat i profesionální sportovci a scházet se spolky.
  • V poslední fázi od 25. května vláda počítá s uvolněním kulturních, společenských, sportovních akcí, stejně ak i zotavovacích akcí pro děti do 15 let (počet osob bude specifikován).
  • Opatření proti šíření koronaviru, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, budou platit nejméně do konce června.

Česká rada dětí a mládeže spustila dialog s vládou o podmínách pořádání letních táborů 2020

Krátké shrnutí dosavadní situace:

  • Společně se Sdružením pracovníků domů dětí a mládeže v České republice, s dalšími pořadateli táborů a Sdružením místních samospráv České republiky jsme otevřeným dopisem vyzvali zástupce vlády ke konstruktivní debatě na téma letošních letních táborů. Důvodem byla nepřehledná rétorika ze strany státu a Krizového štábu ČR. Média zaplavila řada úvah, apelů, dohadů a otazniků nad tímto tématem. K otevřenému dopisu se k dnešnímu dni přidalo 360 pořadatalů táborů z celé republiky.
  • Dne 17. 4. jsme obdrželi odpověď od koordinátora epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví, Rastislava Maďara. Citujeme z ní: „Jsme stále na velmi tenkém ledě. Teď je ještě na jakékoliv jednání příliš brzy. Bude-li se to vyvíjet dobře v dalších týdnech, domluvíme se určitě rychle a konstruktivně na dalších plánech, nejen za MZ ČR ale i s MŠMT s panem ministrem Plagou a jeho týmem,“ píše pan Maďar.
  • Předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček byl 20. dubnaj hostem živého vysílání zpravodajského programu České televize ČT 24, kde promluvil k možnostem pořádání letních táborů: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/220411058330420
ČRDM intenzivně pracuje na definici hygienických opatření pro letní tábory. V příštím týdnu proběhne schůzka expertního týmu za účasti zástupců ČRDM a lékařů. Jsme připraveni v prvním možném termínu se s vládou bavit o nastavení táborů, tak aby si je děti užily, a zároveň jsme pro ně dokázalii vytvořit takové podmínky, aby se riziko přenosu viru na táborech minimalizovalo.

K aktuální situaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v posledních dnech intenzivně spolupracovalo s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology ohledně uvolňování mimořádných opatření v oblasti školství coby součásti celkového uvolňovacího scénáře. Návrat do škol v omezeném režimu se bude týkat zejména těch, kteří budou v letošním roce skládat státní, bakalářskou, maturitní, závěrečnou zkoušku či absolutorium. Do škol se pak budou moci na dobrovolné bázi vrátit také žáci prvních stupňů základních škol. Pro ostatní, včetně žáků některých speciálních škol, zůstanou školy do konce tohoto školního roku v převážném rozsahu uzavřeny. Harmonogram reflektuje současnou epidemiologickou situaci v ČR a je součástí uvolňovacích opatření ministerstva zdravotnictví a vlády. V závislosti na vývoji epidemiologické situace může být aktualizován nebo doplněn. Do konce dubna bude zveřejněn manuál, v němž budou upřesněny hygienické a další podmínky v souvislosti s postupným otevíráním škol. Postupně budou také upřesňovány informace týkající se rekvalifikací, jazykového vzdělávání, letních táborů a neformálního vzdělávání (kroužků). 



Tomáš Sadílek - Chlup (chlupxxl(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.