Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Co se událo za poslední rok v LLM?

(10.10. 2018 14:43)
Zpráva » Informace
V průběhu roku se uskutečnila řada zajímavých akcí (některé jsou zmíněny blíže níže), probíhají kmenové schůzky, tábory i mezikmenová setkání. 
 
  • Ohnivecké společenství uspořádalo tři úspěšné akce (Ohnivecké setkání v Srbech; Vyráběcí víkend pro zájemce o woodcrafterské táboření; Výroční Sněm LLM ve spolupráci s rodem Od soutoku. Proběhla zde soutěž pro Velkou lóži – Woodcraft Ranger, jež navázala na loňský nultý ročník, který proběhl v rámci podzimního táboření. Sněmu, provázejícího vytrvalý déšť, se zúčastnilo přibližně 80 lidí). Blíží se ještě podzimní ohnivecké setkání v kouzelném prostředí želichovského statku.
 
  • Co se dělo v Malé lóži

    • Letošní Velké hry, kterých se zúčastnilo 10 kmenů, zahrnovaly tři velké mezikmenové akce pro dětské kmeny – Stará Praha, Stopa Černého vlka, Kiwendotha . Vítězem letošního ročníku a čestným držitelem Mahykanovy palice je kmen Trilobitů.
       
    • Během TaMaLa  na Malém Waldenu proběhl 1. ročník uzlovací soutěžě Mistr Uzel. 
       
    • Putování Malé lóže po Malé a Velké Fatře absolvovalo po boku Sagitty 8 účastníků.

       
  • Velká lóže - proběhl Ples LLM (Bobři v Kolovratech), Kožená čotokva (Boseň, Filip Chmel), TrilobitMan v Cholticích (Trilobit), Woodcraft ranger (Sněm LLM, Jiří Lehký – Hočhóka).
    • V letošním roce proběhl v Kolovratech Ples LLM, jejíž organizace, se na výbornou zhostil Ježek a kmen Bobrů. I v následujícím roce se můžeme těšit na plesání, a to v režii Illeyawin a Chlupa. Hoďte se do gala 19. 1. 2019.
       
    • Kožená Čotokva byla rozdělena na dva víkendy, a rozhodně oba stály za to.  Na samém sklonku dubna proběhlo v rámci SRKu napínání kůží. Kůže jsme očistili a napnuli do rámů, aby mohly pěkně vyschnout. Poslední květnový víkend již patřil škrábání. Zúčastněním byla po celou dobu skvělým útočištěm fara v Bosni u Mnichova Hradiště, kde mohli s obrovskými rámy snadno operovat.
 
  • Setkání rodinných kmenů proběhlo letos od 27. 4. do 1. 5. na krásném tábořišti Zábrdka, kmene Osmaka Opo, u Strážiště nedaleko Mnichova Hradiště. Jako každý rok pod taktovkou Medvěda a Lasíka z kmene Tussilago, tentokrát na téma Robinson Crusoe.
     
  • Přijali jsme pozvání na rodinný festival Kašpárkohraní, které proběhlo při příležitosti Dne dětí 3. 6. 2018. Naším stanovištěm jsme provedli 500 dětí. 
     
  • V září proběhla tradiční akce pro veřejnost – Indiáni z Točníku. V letošním roce jsme zaznamenali obrovský nárůst návštěvníků, z loňských 720 na 1220 lidí. Vše jsme zvládli i díky našim 65 pomocníkům.  Akci jsme mimo jiné propagovali i prostřednictvím facebooku, kde jsme oslovili 25 tisíc lidí. Velký úspěch slavila nově zařazená soutěž v křesání ohně - vítězný výsledek byl 9,8 s.
     
  • Rozjeli jsme instagram. Budeme rádi za vaše fotky, které můžete zasílat na sadilkova.k@post.cz
foto
 
     liga_lesni_moudrosti        
 
     #ligalesnimoudrosti
 
 
 
 
 
 
 
  • Samechov - počátkem roku 2018 nabyla LLM darem od Lídy a Hudžina Laitových nové pozemky na Samechově. Liga dále přikoupila další pozemek od Mirka Vavrdy, syna někdejšího náčelníka LLM v r. 1948. Správcem pozemků se stal Indi a kmen Čangleska Tozi. Do budoucna se těšíme na možnost víkendových výprav a pořádání táborů.
     
  • Fara Michalovy Hory – vzkvétá a i nadále ji zvelebujeme. Proběhly exteriérové úpravy před budovou, doplnění herních a dalších prvků v exteriéru (termitiště, prolézačky, vrbová chýše, kompostéry, apod.) Aktuálně se věnujeme ladění interiéru - zbývá vymalovat, dokončit dveře a osadit kachlová kamna. Pokud máte zájem přiložit ruku k dílu, zúčastněte se 18. – 21. 10. 72 hodin. Slavnostní otevření proběhne v rámci ligového letního táboření na Kosím potoce. Na všechny z Vás se těšíme 1. 8. 2019.
     
  • Chata Fram - na ligové základně proběhla v loňském a letošním roce rekonstrukce schodišťového prostoru. Svůj nový úděl plní již od začátku roku 2018. Obdrželi jsme kolaudační souhlas, bohužel se ale objevil nový požadavek Hasičského záchranného sboru, že pro zpřístupnění podkroví a možnosti v něm ubytovávat je zapotřebí zbudovat evakuační výtah s vlastním záložním zdrojem. Na tento požadavek z prostorových a ekonomických důvodů nechceme stále přistoupit a budeme pokračovat v boji s úředním šimlem. Jistá naděje na zpřístupnění podkroví však zbývá. Podkroví by oficiálně nesloužilo k ubytování, ale jako klubovna či sušárna. Držte nám palce, bude to na déle, než jsme doufali. Rádi bychom případné nutné úpravy s tím spojené, které by již měly být opravdu minimální, provedly zároveň s výměnou dosluhujícího a na obsluhu náročného kotle na dřevo. Nový systém tepelného čerpadla země-vzduch by mohl být realizován v příštím roce. Uvidíme, zda nám vyjde žádost o investiční dotaci. V listopadu 2 - 4. bude na Framu probíhat brigáda. Doladíme tam drobné detaily na schodišti a chodbě, opravíme sušáky, doplníme věšáky, nově vyrobíme ze zbytků trámů ze schodiště venkovní posezení.
     
  • LLM uspěla se svým projektem na vytvoření vzdělávacích woodcafterských programů – Škola mimo školu. Vzdělávací programy budou zaměřeny podle jednotlivých objektů: Fara Michalovy Hory: truhlárna, kovárna, venkovní elektromagnetická laboratoř, terénní geologická laboratoř, Biologie v praxi, (Aleš Sedláček, Kamila Jůzlová…); louky Kosí potok: Příroda, prostor pro vzdělávání i kamarádství (Aleš Sedláček…); chata Fram Filipova Huť: Divočina – dobré místo k životu (Kamila Lunerová…); hrad Roštejn: Lovy (nejen) beze zbraní, Středověký člověk = woodcrafter? (Kateřina Rozinková ...); Sloup v Čechách: Kreativní focení (Tomíci); Hronov: Voda pro všechny (Tomíci); Historické objekty, základny Asociace TOM: Historické moduly (Tomíci).
     
  • Kosí potok - proběhlo letní táboření, dřevní brigády – zvýšil se příspěvek i počet účastníků, proběhly opravy můstků, Dance Lodge a kadibudek, nové dřevníky. V příštím roce: pokračovat s rybníkem, zpevňovat břehy, přihlášení Aebi TP.
     
  • Louka Střela - pronajata na 10 let, od léta 2019 by mělo být dispozici cca pro 8 týpí, zdroj pitné vody je zde skromný, omezené parkování, omezená dostupnost. Ideální na kmenové tábory a malá setkání
     
  • Louka Krásno - nabídka od zastupitele obce na pronájem obecních pozemků k táboření v Dolní Hluboké
 
 
Velkou pochvalu si zaslouží zejména náčelníci dětských kmenů, organizátoři akcí, pracovnice kanceláře a všichni, kdo nějak přispívají ke zdárnému chodu LLM.

 
Marie Palasová - Máša (ustredi(zavináč)woodcraft(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

12.10. 2018 7:42
Yučikala
No, já vím, že věci dělané pro ostatní na webu nejsou tak mocně vidět, ale přeci jen by v tom přehledu (za rok) mohli být taky...

Lehce mi to připomíná jednoho managera, který vždycky vyjmenoval všechny, jenom IT nějak neexistovalo. Ale běda, když někde něco nefungovalo. A to nemluvím o tom, jak každou chvíli potřeboval něco nového...

Jenom malý povzdech. Ještě jsem si za ty roky na tu neviditelnost nezvykl.
12.10. 2018 9:32
Filip
Ahoj Yuči,
musíš pořádně změnit design www.woodcraft.cz, toho si pak hned všichni všimnou:-)
Samozřejmě díky za tvou práci, kterou však je schopná docenit hlavně kancelář. I neviditelná práce je důležitá, když je pro dobro věci. O schodišti na Framu si taky musím napsat sám, takže nikoho jistě neurazí pokud budeš občas stručně přispívat na stránky co je nového z IT woodcraftu.
S modrou oblohou Filip
12.10. 2018 9:48
Yučikala
ad změny designu: pobavilo :-)

Šak já píšu. O webu, o registru aj o táborech Wanagi Oyate...

Měj se

Kolik je sedm krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.