Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Čotokva Malé lóže

(5.10. 2007)

Hau kola
Jako každé dva roky, tak se i letos konala lesní škola pro náčelníky rodů, Čotokva. Dovolte mi, abych Vám v následujících řádcích co nejlépe přiblížil náplň této tradiční akce.
Čotokva pro nás začala v pátek 24.8.07, když jsme se na Hlavním nádraží potkali s částí výpravy, která přijela vlakem z dalekých moravských prérií. Po dosažení cílového místa, kterým bylo město Pfoto 1laná (nedaleko Mariánských lázní), nás podle klanů rozvezli na neznámá místa. Naštestí jsme dostali velice přesné informace a úkoly. Hlavní úkol spočíval v dosažení ligového tábořiště v neděli v 11:00, což se všem týmům podařilo. Náplň cesty jednotlivých klanů byla velice rozmanitá, proto je nemožné se zde o ní rozepisovat. Příchodem na tábořiště začala ta pravá Čotokva. První těžký úkol spočíval ve stavbě tee-pee. S tímto úkolem se každý klan vypořádal po svém. Po fyzické prfoto 2áci spojené se stavbou na nás začali lektoři klást požadavky na myšlenkovou aktivitu, která až do pátku ustávala pouze po večerním klidu. Začal sled přednášek, které se týkaly mnoha témat. Např.: historie a filozofie woodcraftu, entymologie, schůzka, hra, primitivní táboření/stavba přístřešků, zdravověda, malebnost, pedagogika, rétorika, turistika, právo, lidé a příroda, horolezení (i s praktickou částí), psychologie, lesnictví. Tyto přednášky vedli stálí lektoři nebo návštěvy. Samozřejmě z většiny těchto přednášek jsme psali, ne vždy jednoduché, testy.
Budíček, snídaně, přednáška, oběd, přednáška, svačina, přednáška, věčeře. Takto stručně by se dal popsat obyčejný den. Avšak tento harmonogram byl obohacován o hry všeho druhu a přednášky byly interaktivní a velice dynamické. Takže jsme nedostali žádný prostor, abychom se mohli nudit. Ve středu jsmfoto 6e navštívili v Plané štolu Ondřeje Šlika. Jak jsme se později shodli, průvodce byl mnohem zajímavější než samotná štola a vystavované exponáty. Ve čtvrtek proběhl obřad inipi. Vše zakončil v pátek sněm, na kterém byly vyhlášeny výsledky Čotokvy. Všech 17 absolventů prospělo, 5 s vyznamenáním.
Musím podoknout, že Čotokva 2007 byla ve znamení ,,Velkého Č“, neboť našimi lektory byli: Čiksika, Čiko, Čanku, Čampahčawin, Čeyanala a Trnka s Májou, kterým se s oblibou říkalo Čtrnka a Čmája.
Vše bylo perfektně připravené, za což si všichni lidé, kteří se podíleli na této akci zaslouží veliké Wašte. Jednou z podmínek pro tak bezvadné táboření je kolektiv, který byl neocenitelný. I přesto, že jsme se nikdy předtím neviděli, jsme se chovali jako jeden kmen. Myslím si, že je to výsledek výchovy woodcraftu a hodnot, na kterých je postaven. Závěrem bych chtěl říci, nebojte se jet na Čotokvu, je to zážitek na celý život.

Jiří Kraupner - Zub, Strážci údolí

foto 3

foto 4

foto 5

foto 7

 

 

 

 

 

foto 8

foto 10

foto 9


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest krát tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.