Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Dva týdny žijí jako Indiáni

(23.7. 2007)
Stalo se » Fara Kosí potok
Datum: 14.07.2007
Autor: BARBORA NĚMCOVÁ
Zdroj: Mladá fronta DNES
Strana: 02

INDIÁNSKÉ DOVEDNOSTI.U Kosího potoka nedaleko Konstantinových Lázní táboří ve dvaceti teepee stovka nadšenců

Konstantinovy Lázně - Na dvacet stanů - teeppe - a stovka nadšenců, kteří žijí po způsobu indiánů. Tak vypadá tábor, který pořádá u Kosího potoka nedaleko Konstantinových Lázní Liga lesní moudrosti.

V jejich programu nechybí staré indiánské dovednosti, jakými je vydlabávání mís, barvení látek či šití mokasínů. „Měli jsme ale i sportovní odpoledne, kdy se házelo kládou nebo třináctikilovým závažím na výšku,“ říká Aleš Sedláček, který tábor vede. Rekord v hodu závažím byl letos pět metrů třicet.

Liga lesní moudrosti má vypracovaný celoživotní vzdělávací program, který se zaměřuje na všeobecný rozvoj osobnosti. „Za splnění úkolů se udělují orlí pera,“ vysvětluje Sedláček. Jedním z úkolů na získání pera je například „Překonej hodem kopím vzdálenost 30 metrů“ nebo „Rozdělej oheň třením dřev“. Ve večerním programu je častý tanec a bubnování u ohně.

Je to tady úžasné, chválí účastníci pobyt ve stanech

„Je to tady úžasné, jsme tu s dcerou Dominikou už potřetí. Můžeme se tady naučit různé dovednosti indiánů a vyzkoušet si, jak žít bez civilizace. Líbí se mi, že se večer navštěvujeme, že se tančí, sedí kolem ohně,“ popisuje Jarda Šťastný z Kladna.

Jan Bejček ze Slaného jezdí na tábory od začátku. „Do ligy jsem vstoupil ihned po jejím obnovení, vždycky mě lákali Indiáni,“ vzpomíná. Líbí se mu propracovaný výchovný systém i táboření v lese. „A mám rád i lidi kolem. Líbí se mi atmosféra, která tu je. Je tu zábava, ale zároveň se udělá i kus práce,“ říká mladý muž.

Čtvrteční večer zpestřila neobvyklá událost, křest nového teepee. „Každé nové teepee je třeba řádně vysvětit, po tanci kolem něj následuje první oheň ve stanu. Většinou se rozdělává třením dřev, protože tento způsob považujeme za nejčistší druh ohně,“ popisuje Aleš Sedláček. Součástí teepee, které mívá průměr šest nebo sedm metrů, je ohniště s oltářem, postele vyrobené z proutků a potažené kůží. „Někdy bývá uvnitř také kuchyně. U dveří je naskládané dřevo a věci máme v truhlách a krabicích vyrobených z kravské kůže,“ popisuje Sedláček. Pohodlně se dovnitř vejde šest lidí. „Když omezíme komfort, může jich tam být klidně i deset,“ doplňuje s úsměvem Aleš.

Liga lesní moudrosti funguje v republice již od roku 1922, znovuobnovena byla až v roce 1990. „Je inspirovaná tradicí, kterou zavedl spisovatel Ernest Thomson Seton. Stejně jako skauting je zaměřena na táboření ve volné přírodě, oproti němu je ale více zaměřena na přírodní národy, kterými jsou například Indiáni,“ vysvětluje Aleš Sedláček.


Foto popis| INDIÁNSKÉ DOVEDNOSTI. Lidé na táboře musí ovládat dovednosti jako praví indiáni.
Foto autor| FOTO: MAFA - DANIEL BERAN
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Petr Harant - Gu

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.