Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Druhý ročník Dne otevřených dveří větrných elektráren

(21.6. 2007)
foto 1V sobotu 16. června proběhl druhý ročník Dne otevřených dveří větrných elektráren, který pořádalo Hnutí DUHA ve spolupráci s provozovateli větrných elektráren a Nadací rozvoje občanské společnosti.

Akce se konala u příležitosti celoevropského dne větrné energetiky a stejně jako první ročník vzbudil i ten letošní nečekaně velký zájem veřejnosti  celkem se jej zúčastnilo na dva a půl tisíce lidí. Návštěvníci si během akce konané na deseti místech po celém Česku mohli prohlédnout útroby větrné elektrárny a přesvědčit se osobně o provozu a výsledcích těchto zařízení. Provozovatelé rozdávali publikaci o větrné energii a u některých elektráren byla prodávána trička s motivem větrné elektrárny „čistá energie“.

foto 2 Stejně jako měli téměř všichni účastníci zájem vystoupit po desítky metrů dlouhém žebříku do gondoly větrné elektrárny. Tento fyzicky náročný, ale pocitově velmi intenzivní zážitek však není možno především z kapacitních důvodů umožnit každému. Hnutí DUHA proto podobně jako loni pořádalo na svých webových stránkách vědomostní soutěž, jejíž vylosovaní výherci si mohli přivézt i doprovod. Přestože správné odpovědi na tři soutěžní otázky týkající se obnovitelných zdrojů bylo možno nalézt v brožuře Mýty a fakta, bylo správných odpovědí málo, a tak rezervovaná místa na výstup na některé lokality propadla.

Informace o konání dne byla zveřejněna na několika webových stránkách, pozvánku přinesla celá řada regionálních i celostátních novin a rádií.
foto 3
Pozitivní ohlas mezi účastníky akce i v médiích je pro provozovatele i Hnutí DUHA důkazem, že zopakovat podobnou akci i příští rok bude mít smysl. Svou účast ve třetím ročníku navíc přislíbily i české firmy, které vyrábějí díly či celé elektrárny, a přispívají tak k rozvoji tohoto, světově nejrychleji rostoucího energetického odvětví.

Martin Mikeška
Program Energie
Hnutí DUHA - Friends of the Earth CZ
Bratislavská 31, 60200 Brno

T: 545 214 431
F: 545 214 429
M: +420 603 780 670
E: martin.mikeska@hnutiduha.cz
skype: martin.mikeska
www.hnutiduha.cz

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.