Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

O plese LLM se psalo v novinách

(7.3. 2007)
novinový článek

Tuchlovice - Myšlenka amerického spisovatele E.T. Setona, která bylavminulém století podnětem ke vzniku celosvětového woodcrafterského hnutí, jei dnes rozvíjenavnašich zeměpisných šířkách. Členové Ligy lesní moudrosti, která je zaměřena na celoživotní vzdělávání svých členů zejména v oblasti přírody, se z mnohakoutů republiky sjeli o víkendu do Tuchlovic, nechyběl ani nejvyšší vůdce Aleš Sedláček.

Přesto, že se laikům může tato organizace zdát v mnohém podobná skautingu, má svá specifika, pro které ji nelze zaměnit. Díky tomu, že se čeští woodkrafteři zaměřují na výchovu předškolních, školních dětí i dospělých, není výjimkou, že jejich společných setkání se zúčastňují celé rodiny. Indiánský způsob života, kdy nesmí chybět týpí a v něm ani ručně rozdělaný oheň, je napro stou samozřejmostí pro ty, kteří se rozhodli takto myslet a žít.

V Tuchlovicích se setkáváme podruhé. Celkem přijelo na šedesát členů z různých kmenů a sobota byla vyhrazena společným indiánským soutěžím a završena tanečním večerem," uvedla pořadatelka a zároveň náčelnice tuchlovického kmene Jestřábů Marie Nedvědová.

Woodkrafteři mají velký zájem zapojit do činností co nejvíce dětí i jejich rodičů, kterým by předali cenné zkušenosti. Tím, že děti z města nemají často vytvořený vztah k přírodě, netuší, co je naší náplní. Myslím, že je to velká škoda, protože ti, kteří patří do našeho kmene jsou obohaceni o řadu zážitků a získávání cenných trofejí, což vyvrcholí letními tábory," doplnila náčelnice.

Kromě chuti po poznání indiánských zvyklostí mohou za Jestřáby zavítat i nečlenové, kteří se při pravidelných rukodělných akcích seznámí s řadou výtvarných technik. äNaše společné soužití trvá i po dovršení plnoletosti. Dětipostupně dorůstají amaminkyknám docházejí i s těmi nejmenšími," řekla Marie Nedvědová. Pro woodcraftery je příroda svobodou a způsobem, jak se naučit kvalitně žít i bez soudobých vymožeností.

Foto: Čeští woodcrafteři - členové Ligy lesní moudrosti se o víkendu sešli v Tuchlovicích. Indiánský způsob života je pro ně tím pravým.

Foto archiv kmen Jestřábů

(hus)

Zdroj: Kladenský deník, 26.2.2007.

Aleš Sedláček - Tokaheya


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.