Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Základní kmen položen

(15.3. 2024)
Stalo se » V LLM » Zprávy z náčelnictva

Dne 3.3.2024 započala přestavba Jahodiny v Klenovu boudu! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili slavnostního zahájení a pokácení základního KMENE stavby.

V neděli ráno se v modřínovém lese sešli členové a přátelé Ligy lesní moudrosti, aby slavnostně zahájili budování chaty na Jahodině. Nejprve jsme poděkovali stromům, lesu, přírodě za kmeny, které na stavbu využijeme a které musíme porazit. Les, kterým se prochází vlci, na nás dýchl přátelskou ale i dobrodružnou atmosférou. Bude nám ctí využít dřevo právě z tohoto místa.

Poté se ozval zvuk sekery a slavnostně jsme pokáceli ZÁKLADNÍ KMEN. Sekera, která podťala vzrostlý modřín, má na sobě vyobrazené symboly přátelství mezi kanadskými a českými woodcraftery a bude po dostavbě přímo v Klenově boudě. Po prvním pokáceném stromu jsme se vrhli na další již za pomoci běžné techniky. Někdo kácel, někdo odvětvoval a nosil dřevo na vozík. Kácení prověřilo dřevorubecké dovednosti, protože kmeny bylo nutné položit tak, aby je následně mohl pohodlně vytáhnout kůň na cestu.

Celkem se porazilo téměř 30 kmenů. Ty budou otesány a zabudovány do proskleného štítu, kde vytvoří nejen nosný a stabilizační prvek, ale také estetické propojení s Klenem. Všechny stromy, které jsme chtěli porazit byly pečlivě vybrány, aby byly správně pokroucené a společně vytvořili kýžený efekt.

Kácení šlo velmi rychle, za což patří dík všem, kteří přiložili ruku k dílu. Na plánované slavnostní zahájení stavby jsme se tak mohli přesunout přímo na Jahodinu. V kruhu přátel, spolupracovníků a osob, které se na stavbě podílí, jsme popřáli stavbě mnoho úspěchů. Mimo jiné, aby se nenarazilo na skálu, aby vyšly všechny návazné práce, jak mají, a aby byla stavba dokončena včas. Zahájení se účastnili vedle členů LLM i oblastní ředitel generálního dodavatele stavby Bolid M Petr Stránský, architekt RCNKSK Jan Říčný, mistr tesař Vlaštovčího údolí Jakub Kostur. Děkujeme, že jste přišli, vážíme si toho.

 

Stránky projektu: KLENOVABOUDA.cz

očištění sekery kácení základního kmene foto foto zdroj: www.facebook.com/vlastovciudoli foto foto foto pobytové stopy vlků

Tomáš Sadílek - Chlup

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.