Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Ohlédnutí za 2. víkendem náčelnických zkoušek

(13.4. 2022)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů
fotoDruhý víkend náčelnických zkoušek se konal 27. - 28. 3. 2022 a provázela ho malá organizační změna. Původní místo konání bylo obsazeno, a tak se hledalo místo nové. Všechno dobře dopadlo a jelo se do Ekologického centra Sluňákov. Na konci víkendu si odvezli glejt za splněné náčelnické zkoušky hned 3 účastníci. Ostatním účastníkům držíme palce, aby se jim podařilo doplnit zbývající úkoly. O vzpomínku z pohledu účastnice se s námi podělila Eva Brožová - Pampeliška. 

Dlouhé cesty vlakem si člověk snadno zamiluje - dýchají proměněnou povědomostí, tím vším, co se míhá za okny. Nejlépe je pak, když můžete cestovat s přáteli - vymluvíte skoro díru do okének, za nimiž se zatím děje spousty životů, jak na divadle. Pak se všechno zastaví a hurá ven - zažívat, tvořit si nové stopy na cestě. Pro nás to tentokrát začalo v Olomouci.
 
Původně se mělo vyrazit trošku jinam a plavit se alespoň kus po jarem probuzené řece, ale na původní místo složili hlavy prchající před válkou. 
 
fotoA tak jsme se seznámili se Sluňákovem - pasivním domem ve své plné kráse (nepálené cihly, tráva, kámen, dřevo a sklo…malebnost ve všem, že?:)...). Je to místo, kde je klid a spoustu života, kde se spojují čtyři živly - přivítali nás ohněm - jedním z tajemství lesní moudrosti. Co přeješ lidem a naší planetě? A co sobě? Naše přání snědly plameny a poslaly je vzhůru. Snad se splní.
 
Spoustu života - To jsme si hned následující ráno ověřili na procházce k Chomoutovskému jezeru - tolik štěbetání a cvrlikání, švitoření a pípání..No bylo tam krásně a snídaně pak věřte chutnala o moc líp. Program byl opravdu nabitý - přírodovědná vycházka, návštěva Noemovy archy (říkám pravdu pravdoucí - přála bych vám ji vidět) i místních obyvatel (kozy, husy, žáby…) a samozřejmě sněm - první sněm, co jsme dostali na starost. Navzdory našemu velkému počtu se nám, myslím, podařilo najít každému, čím by nejlépe přispěl a obohatit se navzájem. Byl to sněm nás všech ze střípků sněmů kmenových, a tak si z něj všichni odnášíme víc, než čin z pozorování ptáků:)
 
fotoV neděli jsem si už od rána připadala, jakože se pomalu loučím a bylo mi z toho smutno. Došli jsme k hoře, pak vstoupili do ní - kdybych to jen uměla vypovědět, řekla bych vám, co jsme tam všechno viděli - oheň a vodu, vzduch a zemi, zvon a třpytící se kamínky. Důležité ale je, že jsme tam byli společně - rozezněli jsme okolní prostor - zvonem, bubnem, všemy hlasy. To je celé - bylo mi v tu chvíli krásně. S lidmi, co byli před měsícem cizí a najednou se mnou zpívali a já věděla, že si odnášíme společné tajemství, co nás nenechá zapomenout jeden na druhého. Návrat domů byl jak probuzení ze sna.
 
Více fotografií z druhého víkendu: https://photos.app.goo.gl/m1MKPNCs7xWzrzVz6
 
Eva Brožová - Pampeliška
 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.