Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

(Jak) mluvit s dětmi o válce?

(28.2. 2022)
Stalo se » Zvenčí
(Jak) mluvit s dětmi o válce?
  • S Petrou Wünschovou z Centra LOCIKA, které se zabývá duševním zdravím dětí, a s Peterem Pöthem, psychoterapeutem a psychiatrem
  • Nejen pro rodiče, skautské vedoucí, učitele a další pracující s dětmi
Je pravděpodobné, že kolem holek a kluků, ať už jsou mladší či starší, téma války na Ukrajině již proběhlo. Mnozí sledují sociální sítě nebo přímo zpravodajství, jiní chvíli jeli autobusem nebo autem, kde hrálo rádio, dalším doma běžela televize při vypravování do školy. Mohli zažít debatu s vrstevníky, třeba ve skautu nebo ve škole, do níž každý přinesl nějaký střípek a společně se pokoušeli zorientovat. Zprávy o tak zavážném a dosud nepředstavitelném dění jsou něčím novým, něčím, co bezprostředně po náročném pandemickém období znovu vnáší nejistotu do jejich života.
Pojďme se připravit na případné dotazy dětí a situace, kdy budou cítit strach, ohrožení, zmatek, nespravedlnost nebo vztek na dospěláky. Pojďme se bavit o tom, jak ošetřit jejich nejistotu a emoce nebo jak povzbudit naději a posilovat laskavost a soucit.
Hostem byla Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA, které se dlouhodobě zabývá duševním zdravím kluků a holek a pomáhá dětem a jejich rodičům žít život bez násilí a posilovat zdravé vztahy v rodině. Společně s ní bude odpovídat i psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe.
Rozhovor vede skaut a redaktor Českého rozhlasu Jakub Lucký - Jáma. Cílem vysílání je podpořit všechny, kdo pracují s dětmi (ve skautském oddíle nebo v mládežnické organizaci, ve škole, na kroužku…) stejně jako rodiče. Jsme tu totiž pro ně a chceme být připraveni.
 
Záznam diskuze (Jak) mluvit s dětmi o válce? (Začátek od 2:19)
https://www.facebook.com/skaut/videos/415695000357738
 
Článek Jak mluvit se (skautskými) holkami a kluky o válce?
 
 
Zdroj: Junák - český skaut
 
Pokud znáte další dobré zdroje informací nebo víte o plánované diskuzi k tomuto tématu, můžete nám o nich napsat do diskuze pod článek. Děkujeme!
 
Anna Bartošová
 

Komentáře, diskuze

28.2. 2022 11:11
Yučikala
Ještě dodám odkaz na příspěvek z Linky bezpečí
https://spolek.linkabezpeci.cz/aktuality/obavy-z-valky-na-ukrajine-tipy-pro-deti-a-rodice.aspx

Kolik je osm plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.