Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Ohnivecká čotokva 2020

(25.9. 2020)
Stalo se » V LLM
Stalo se » Fara Kosí potok
Jedna z hlavních motivací, proč jsem se letos účastnil ohnivecké čotokwy byla, jak je pro woodcraftera typické, zvědavost. Nejen přirozená zvědavost, co to je za akci, ale zaujala mne slova jednoho z účastníků minulé ohnivecké čotokwy:

„Bál jsem se, jestli na to mám. Nemám. 
Díky této akci jsem ale o hodně blíž všemu, co obdivuji. Jel bych zas.“
Chlup
 
V hlavě mi proběhla myšlenka – co to je za akci, co to je vlastně ohnivectví, když někdo řekne, že na to nemá? Neučí nás naše hnutí, že máme na vše, když tomu věnujeme čas, píli a radost...?
Když mi k tomu organizátoři řekli, že se pořádá jednou za tři roky, přirozeně jsem na akci takového rázu musel jet.
 
foto, autor - Josef Porsch
foto, autor - Josef Porsch
foto, autor - Josef Porschfoto, autor - Chrudoš Vorlíček
Ohnivecká čotokwa 2020 byla pořádána na Faře v Michalových Horách. Již od pořádku vše nasvědčovalo tomu, že to bude úžasný podnik – bylo horko a náš vlak do Plané u Mariánských Lázní měl 100 min. zpoždění a my s úděsem sledovali, jak je na infotabulích hlavního nádraží v Praze rušen jeden vlak za druhým. Samotný týdenní připravený program začal hodinu před příjezdem do Plané otevřením dopisu, jenž jsme dostali měsíc před čotokwou. Hned po příjezdu odstartovala hra, jenž by se žánrem dala přirovnat k detektivce, nikdo nebyl zavražděn, ve výsledku smyslem bylo varování, aby nikdo z nás neumřel vnitřně. A jen improvizační genius ohniveckého společenství dokázal napasovat do plánovaného programu 100 min. zpoždění vlaku, aniž bychom o cokoliv přišli.

foto, autor - Josef PorschTento týden plný seminářů, zábavy, udivených výrazů, zpětného pochopení, psychického i fyzického dobrodružství dozajista nezapomenu. Ohnivci se nám pokusili přiblížit úlohu ohnivce, ať v kmeni, nebo kdekoliv jinde. Kdo je ohnivec, jakou má odpovědnost, jaké má mít vlastnosti…
Každou diskusí, každým rozhovorem, každou hrou, jsem se něco naučil a blížil pochopení Chlupových slov, a nakonec je i pochopil. Ve výsledku vše dopadlo dobře, hru jsme vyřešili, něco se naučili, nikdo se nezranil a byl to dobře strávený týden.

Jestli na to mám? To jsem se ještě nerozhodl. Na vašem místě bych za tři roky neváhal a kdo ještě na ohnivecké čotokwě nebyl, má chuť si nad sebou samým polámat trochu kebuli, jeďte.
 

Proč jsem neuvedl nic konkrétního z programu?
Dle mého názoru, bych to budoucím účastníkům pokazil a kdo se již účastnil, tak se v tom snad vidí.
Na závěr, skončíme tak, jak jsme začali, jen s účastníky čotokwy 2020:

"Našel jsem v sobě místa, kde jsem nebyl a znova navštívil ty, na která jsem zapomněl!"
Básník (Jiří Pejša)

"Ohnivecká čotokwa je trochu jako dobrá samoobsluha – každý si z pestré nabídky vybere, co chce a na co má."
Kamila Rašková

"Na čotokwě jsem poznala spoustu nových lidí včetně sebe. Díky za tu možnost."
Zůza Lunerová

"Akce, která stála za to, přestože jsem ze začátku nevěděl, co očekávat."
Antonín Hlodal

foto, autor - Josef Porsch

 
Marek Havrlík - Nechodí
autoři fotografií: Josef Porsch - Ablákela, Chrudoš Vorlíček - Top

Ohnivecá čotokva je týdenní kurz zaměřený na vzdělávání a sdílení zkušeností současných i budoucích ohnivců kmenů LLM a všech, kteří mají zájem o ohnivectví, jak je začleněno do struktury naší woodcrafterské organizace. Účastníci se na kurzu naučí základní dovednosti kmenového ohnivce, jakožto pravé ruky náčelníka kmene LLM. Kurz proběhl z prostředků na podporu neformálního vzdělávání a je akreditovaným vzdělávacím programem České rady dětí a mládeže.

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.