Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Online schůzky Strážců údolí

(11.5. 2020)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů

Pro komunikaci jsme zvolili Google Meet. Jejich výhodou je napojení na Google kalendáře - možnost dodatku, který vám umožní najednou vidět všechny účastníky hovoru.  Rád bych se s vámi dnes podělil o různé body programu, které se mně a Tronovi, který se mnou schůzky vede, osvědčily.

1. Kahoot! 

Na našem území není Kahoot! moc dlouho a tak si myslím, že z řad dospělých ho budou znát spíše jen učitelé. Zato z řad účastníků vašich schůzek bych si dovolil tvrdit, že ho bude znát většina. A co to tedy ten Khoot! je? Kahoot je stránka, na které jsou stovky tisíců kvízů ve všech možných jazycích. Navíc si je můžete sami vytvářet. Funguje na velmi jednoduchém principu, kdy jeden člověk má spuštěný na počítači kvíz a ostatní se připojují svými telefony. Na počítači se vždy objeví otázka a čtyři možnosti. Pro každou možnost j jedna barva. Účastníkům se na telefonu objeví právě ty čtyři barvy a kliknou na tu, kterou si myslí, že je správně. Za každou správnou odpověď se dostávají body, které ovlivňuje rychlost odpovědi (čím rychleji tím více bodů) a zvyšují se při řadě správných odpovědích za sebou. Po každé otázce se ukáže aktuální žebříček.

Ze zkušenosti vím, že děti tento formát baví a můžou se toho i dost naučit. Kvízy jsme dělali na historii Woodcraftu, Zálesácké znalosti, kmenové a ligové akce nebo také na dovednosti přežití. Představivosti se zde meze nekladou.

Typ: Doporučuji používat i různé vtipné otázky do pozadí a pár vtipných otázek na odlehčení. Pomůže to udržet pozornost dětí a i se u toho dobře pobaví.

2. Městečko Palermo

Tradiční hru, kterou zná asi úplně každý a nikdy nezklame, se nám povedlo docela jednoduchým způsobem převést do online formy (kdo nezná, najděte si pravidla na internetu). Je potřeba, aby měl každý papír a nějakou výraznou fixu. Na začátku Osud/Vypravěč rozdělí role soukromou zprávou, případně lze říct všem, aby zavřeli oči a jednoho po druhém je vyjmenovat a na papíru jim ukázat, co jsou. Zbytek hry už pak probíhá normálně s tím rozdílem, že když se vrahové dohadují, koho zabijí, tak to napíšou na papír a ukážou na kameru. 

Typ: Pokud by někdo z dětí neměl funkční kameru, tak ho nechte dělat vypravěče.

3. Poznávání hlasů ptáků

Stačí si najít nějakou internetovou stránku s hlasy ptáků, nebo klidně i pouštět z telefonu. Dětem řekněte, aby si vzali papír a tužku a vždy po puštění ukázky si zapsali svůj typ. Když pustíte všechny, tak se přijde k vyhodnocování. Rodové jméno za bod, když je to i s druhovým tak za dva body. Vždy po tom co řeknete, co to bylo za ptáka, znovu pusťte jeho zvuk. Napomůže to k zapamatování. 

Typ: Doporučuji to poprvé neoznamovat předem, ať děti zjistí, jak na tom jsou a zařadit tam co nejznámější ptáky. Kdybyste to chtěli zkoušet víckrát, tak jim doporučte nějaké materiály na učení. Kdyby se celkově dětem nedařilo, můžete jim dát i nějakou drobnou nápovědu (např. co loví, jak jsou samec se samicí rozdílní, čím je známý atd.)

4. Další možnosti

Celkově je nezměrný počet možností, co na online schůzce dělat. Například si můžete zahrát hru, kdy se vždy řekne nějaký okruh a ostatní se snaží napsat to, co napíše co nejvíce lidí. Například stromy. Pak každý dostane body podle toho, kolik odpovědí bylo stejných jako ta jeho. Tato hra se mi online líbila více než normálně, protože otáčet papíry s odpověďmi na webkameru a pozorování odpovědí ostatních byla zábava. Určitě je důležité si s dětmi popovídat a povzbudit je. Můžete s nimi začít plnit i nějakou z aktuálních Výzev Společenstva velkých her. Inu je to jen na vás.

Hned po první schůzce  se děti schodly, že by je chtěly pravidelně. Věřím tedy, že tyto schůzky mají smysl a dovolí účast i těm, kteří třeba běžně na schůzky nemohou. 

 
 
foto
 
 
Petr Kopřiva - Výr

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.