Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Náčelnické zkušky 2019 - 1. praktický víkend

(24.3. 2019)
Stalo se » V LLM
Zkuste partě vodáků vysvětlit, co je to woodcraft, anebo kolegovi v práci přiblížit, co to jsou ty ligové obřady. A co třeba přesvědčit rodiče, aby svému dítěti vybrali právě váš kmen v LLM a ne oddíl v jiné organizaci? Právě takové situace zažívali účastníci letošních náčelnických zkoušek hned v jejich úvodu v pátek večer. Povídání jsme zakončili kolem půlnoci pohádkou na dobrou noc - Stoupání na horu. Poté jsme se rozešli do svých pokojů, ženy a muži odděleně tak, jak vyžadoval návštěvní řád. Byli jsme totiž ubytováni ve Svatojánské koleji v prostorách barokního kláštera ve Svatém Janu pod Skalou. Nesmím ani opomenout, že malebné městečko Svatý Jan pod Skalou leží uprostřed CHKO Český kras, ba přímo v srdci NPR Karlštejn.
 
Víkendové setkání bylo nabito energií, pozitivní náladou, smíchem, ale i zamyšlením, spoustou informací, vědomostí, zajímavostí… Nedivte se, když kromě 15 zástupců z kmene Bobrů, Mawadanů, Osmaka Opo, Tussilaga, Tančících Lososů, Huascaran a Waldenu zde byli i úžasní lektoři Maqiyémi, Tokhatamani, Ája, Hočhóka, Tokaheya, Chlup a báječná kuchařka Radka.
 
Deštivé sobotní dopoledne jsme strávili venku obklopeni vápencovými masivy. Náhodným losováním jsme se rozdělili do 3 kmenů a vybaveni jasnými instrukcemi od Hočhóky jsme při výstupu na skalní vyhlídku lovili hlasy ptáků do našich mobilních telefonů, zakreslovali květiny, sbírali horniny a zejména určovali stromy podle jejich pučících větviček. Po obědě jsme naše úkoly vyhodnotili a navnadili se na plnění činu Dřeviny v zimě, který si řada z nás opravdu v neděli nakonec splnila.
 
Odpoledne, kdy déšť na chvíli ustal, jsme v zámecké zahradě po názorném výkladu Tokhatamaniho rozdělávali oheň třením dřev. A velmi se dařilo, dokonce 7 lidí zde rozdělalo oheň třením dřev úplně poprvé. Wašte!
 
Podvečer jsme si zpestřili promítáním rozhovorů, které s každým z nás během dopoledního výletu natočil dokumentarista Chlup. Téma? Kmen a LLM.
 
A jak jinak zakončit den než slavnostním sněmem, na kterém nás poctil svou návštěvou i současný náčelník LLM Filip. Po slavnostním zahájení a úvodním slově obřadníka Zuzky jsme se pustili do diskuze, během které odpovídal každý na jednu vylosovanou otázku. Program jsme si zpříjemnili hudebním vystoupení a kreativním pozvolna se rozvíjejícím příběhem o šamanovi a třech indiánských ženách, jejichž muži odešli na lov.

Neděle byla spíše ve znamení vzdělávání a povídání. S Tokaheyou jsme dořešili právní případ poničeného reklamního nafukovacího oblouku, s Ájou jsme rozebírali výchovu dětí ve kmeni a hledali odpovědi na různé problémové otázky. Po krátké pauze na zajištění biologických potřeb nás sluníčko vylákalo do zámecké zahrady. Nejdřív jsme se poradili s koněm a pak jsme ve staré kašně debatovali o ekologické stopě našich táborů. Jedním z hlavních témat byly latríny a doprava. Ačkoliv si mnozí z nás mysleli, že z hlediska minimalizace ekologické stopy dělají maximum, Hočhóka nám dal tolik příkladů, na kterých bylo vidět, že je stále co zlepšovat. Dokonce vznikla myšlenka sepsání „Desatera woodcrafterské ekologie“, ať máme z čeho čerpat.

Čas byl neúprosný, krásně se nám povídalo, přesto jsme museli naše debaty ukončit, poobědvat, zabalit a vyrazit ke svým domovům.

Nic ale nekončí, už teď se můžeme těšit na další víkend začátkem dubna. A kam vyrazíme? Přeci do CHKO Moravský kras!
 
 
 
foto   foto   foto   foto   foto   foto   foto  foto   foto   foto   foto   foto   foto   foto   foto   foto   
 
Gabriela Srbová - Kangiwianka, kmen Walden

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.