Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Fantastické zjištění o vzniku woodcraftu

(26.2. 2019)
Stalo se » V LLM
Dne 23. února jsme byli na plese Ligy lesní moudrosti svědky velkolepého odhalení, kdy výzkumný tým woodcrafterů a historiků přednesl závěry svého bádání o vzniku woodcrafterské myšlenky. Na základě nezvratných důkazů bylo potvrzeno, že u formování stěžejních principů stál po boku E.T. Setona český rodák Jára Cimrman.
 
 
"Dear Jára, (dále už v českém překladu)
Velmi děkuji za Tvé rady, … založil jsem mládežnický oddíl zabývající se životem v přírodě, tábořením atd.“ se doslova píše v jednom z dopisů, které zaslal E. T. Seton českému velikánovi J. Cimrmanovi. Ukázalo se, že se stali dobrými přáteli a vzájemně se inspirovali. Přesněji řečeno Ernest si nechával poradit na své woodcrafterské cestě.
   Ať už jde o základní myšlenku woodcraftu nebo o výtvarné techniky, vždy zde byl český rodák, který pomáhal s jejich rozvojem. Jsme proto velice šťastní, že jsme mohli odprezentovat tyto zásadní objevy právě na plese Ligy lesní moudrosti. Není totiž lepšího místa, kde vzdát hold oběma světovým velikánům. LLM je důkazem návratu myšlenek do svého prapůvodního rodiště. Níže fragmenty jejich vzájemné korespondence.
Korespondence  Korespondence  foto  Korespondence
 
   Díky šťastné ruce při nákupu na Aukru máme dokonce důkaz o setkání Járy Cimrmana s Ernestem T. Setonem. Dle zápisníku, který si český vědec psal, je jasné, že základní symboly woodcraftu vymýšleli společně. Ukázalo se, že původní Setonovy návrhy na trojnásobný oheň, odkazující na svatou trojici, a trojúhelník představující týpí s bizoními rohy nebyly to pravé. Při konzultaci s Cimrmanem došli k závěru, že tři světla jsou málo a že místo týpí je lepší kotouč/kruh. Zde je třeba dát díky náhodě, kdy při plamenné diskuzi Cimrman omylem odložil svůj půllitr na zápisník s nákresem „rohatého týpí“. Níže původní návrhy jasně zřejmé v zápisníku J. C.
 
foto  Badatelský tým  Důkazy o setkání J.Cimrmana s E.T.Setonem  Jednoaktová hra Dvě divošky
 
Večer byl věnován nejen odhalení těchto zjištění, ale samozřejmě i hudbě a tanci, neb LLM je plná zdatných tanečníků. Tombola byla letos opět rozdělená do dvou částí: Malá se losovala a rozdávala v průběhu večera. Velká tombola se nechala inspirovat hrou z Cimrmanovy jednoaktovky Dvě divošky: Jarka v této hře poradila Eržice, že kopat studnu je skvělý nápad. A když se dostala Eržika až tam, kde nebyly žádné kořínky, a uviděla zářící vodu, vystoupala nahoru a dala i Jarce pít, vymysleli společně hru, při které se hází mince do studny. A my jsme to tak udělali také.
   Vítězkou v hodu do studny se stala Pecka (gratulujeme), a s Hladem si tak odvezli krásného divočáka (s paraplíčkem).
 
Tanec  Tanečníci  Účastníci plesu  Vítězka Velké tomboly
 
Děkujeme všem, kteří na ples přijeli i těm, kteří nám při jeho organizaci stáli po boku, tak jako Cimrman Setonovi. Věříme, že tým badatelů, jmenovitě cimrmanoložka Šťastná, doktor Orlí Sachem Horina a doktor Sagamor Kubín, neusne na vavřínech a brzy přinese další důkazy o vlivu českých krajin na světový woodcraft, neboť každý člen LLM tento vliv cítí během každé výpravy, schůzky, táboření. 
 
Další fotografie najdete v albu Hanky Hladíkové: https://www.zonerama.com/svetpodlehanky/Album/5126609?fbclid=IwAR20vmBjxwX0uBgFE8jtqVyuyxSSKJ1ozh3ZAc8ztOq-DymniheTBp2dMi4

 
Tomáš Sadílek - Chlup

Komentáře, diskuze

26.2. 2019 7:14
Yučikala
Nádhera.

Kolik je šest plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.