Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Proběhla Kiwendotha 2018

(18.10. 2018)
Stalo se » V LLM » Velké Hry
27. – 30. 9. 2018
Malý Walden
 
 
 
 
Možná to znáte, to tak za vámi někdo přijde a požádá vás, abyste zařídili zprávu z akce na ligový web. Řeknete si jasně, žádný problém, vždyť je tu přes 100 lidí, pro někoho to bude určitě čest, podat zprávu, co se zde dělo. Jenomže, v neděli se balí, loučí, hlavně si ještě se všemi stihnout říct, to, co se nestihlo dny před tím a najednou, je louka prázdná. Vše je sbaleno, všichni už odjeli. I Stopaři už odešli na vlak. Pohledem se rozloučím s tábořištěm, v myšlenkách si už představuji jaro a další táboření zde, nasednu do auta a vracím se zpět do města mezi všední povinnosti. A pak to přijde. A kdy bude ten článek? A nezapomněla jsi na to? A už je to skoro měsíc od táboření…  A tak nezbývá, než si sednou a něco napsat, protože jsem na to samozřejmě zapomněla.
 
Čtvrtek
Walden se začíná plnit. Na kraji lesa narůstá kolona aut, na louce rostou týpí, jako houby po dešti, na dřevišti ubývá dřevo a všude přibývá hlasů. Podle přihlašovadla to vypadá na slušnou účast, podle předpovědi počasí na krásný slunečný prodloužený víkend.
 
 
Pátek
zahájení-Kiwendotha 2018 - foto M.Lehký
Ráno je typicky podzimní, je zima, ale svítí sluníčko, takže naše zmrzlá těla se mají na co těšit. Walden se plní vůněmi snídaní. Za chvíli jsme všichni svolání k zahájení. Stojím v kruhu a šťouchám do Pecky: „Myslíš, že je tu 100 lidí? Vždyť to nevypadá.“ Začínám očima počítat, u devadesáti přestávám a říkám Pecce: „Ono to tak nevypadá, ale fakt je nás tu přes 100.“ Pecka jen s úsměvem přikyvuje. Z mé matematické rozcvičky mě vytrhl přicházející Dvoukvítek, první Zeměplošský turista, který všechny vítá na Zeměploše a vysvětluje jim, co bude jejich celodenním úkolem. Dopoledne jsem strávila na jednom ze stanovišť, kde jsem na příchozí chrlila záplavu bylin, hub a nejrůznějších plodů a tahala z nich příslušné názvy. Byla jsem velmi mile překvapená, jak to pro většinu hráčů byla úplná brnkačka. Ještě se na mě dívali podezřívavým pohledem, že mi jako stačí, že poznají žalud dubu letního od dubu zimního a Skřítky skoro uráželo, že chci jen rozdíl mezi smrkovou a borovicovou šiškou. Po obědě, který hráči strávili ve velmi těsné vzájemné blízkosti (byli svázaní po dvojici za nohu a ruku) započala odpolední část hry. Úkolem Zeměplošských turistů bylo navštívit co nejvíce památek. Nezní to složitě, ale, kdo jste někdy cestovali, sami víte, že turista nemá vždy na růžích ustláno. Zároveň však každý správný turista ví, že pokud potřebuje poradit, musí zajít do hospody. A stejně tak, tomu bylo i na Waldenu. Pomyslná hospoda, byla neustále plná turistů, kteří se zde čile seznamovali a následně vyráželi po památkách společně. Tak to má být.
Večerní část se přesunula na hřbitov. Zni to trochu strašidelně, ale Zeměplošský hřbitov byl velmi působivý. Ne každému se na hřbitově podařilo najít, to, co tam hledal, ale důležité je, že z něj všichni našli cestu zpátky.
 
Chladné ráno na Malém Waldenu-Kiwendotha 2018 - foto M.LehkýPlnění úkolu-Kiwendotha 2018 - foto M.LehkýZískávání přátel v jdeme vařit oběd-Kiwendotha 2018 - foto M.LehkýLokace na večerní část připravena-Kiwendotha 2018 - foto M.Lehký
 
Sobota
Sobotní ráno bylo opět s příslibem slunečného dne. Kiwendotha, tedy cestování po Zeměploše se chýlilo ke konci. Závěr proběhl na vodě. Osobně jsem u toho bohužel nebyla, ale zážitky jste mohli slyšet z každého týpí. Odpoledne patřilo rychlé bojovce v lese. A poté jsme se všichni vydali do blízké vesnice Bobrůvka na dlouho očekávaný kulturní zážitek v podobě Trilodivadla, tedy divadelního představení v podání kmene Trilobit. Divadelní kus se jmenoval Budulínek z hudebky a myslím, že mohu směle říct, že představení se všem moc líbilo. Trilobitům patří velký obdiv, za to, jak měli celý průběh divadla zvládnutý. Nejen herecky, ale i organizačně, technicky a výtvarně. Já osobně jezdím tábořit na Walden už dvacet let, ale v divadle, jsem tady byla poprvé.
Zbytek soboty už patřil společnému hraní na kytary a příjemnému sezení u ohně v týpích. Ti z nás, kteří se do spacáku dostali až v pokročilou noční hodinu, měli možnost pozorovat nádherně jasnou noční oblohu nad hlavou,    a pod nohama nádherně křupající první jinovatku.
 
Poslední úkol hry-Kiwendotha 2018 - foto M.LehkýTrilodivadlo - foto M.LehkýTrilodivadlo - foto M.LehkýTrilodivadlo - foto M.Lehký
 
Neděle
Opět slunečná, po noční jinovatce ani památky. Probíhá vyhlášení Kiwedothy, Malý Walden-Kiwendotha 2018 - foto M.Lehkýozývá se Wašte pro nejlepší účastníky. Taky se vyhlašují Velké hry. Mahykánovu palici s velkou slávou přebírá od Borů kmen Trilobit. Všem gratulujeme, přejeme si navzájem klidnou cestu domů, a dokonce jsem zaslechla už i přání Veselých Vánoc. Je pravda, že další táboření bude až na jaře. Nebo už na jaře? Důležité je, že bude!
 
 
 
Na závěr se všem omlouvám za proběhlé změny v programu, zvláště dětem od Bobrů. Ale spolíhám na to, co jednou řekl pan Jaroslav Uhliř:„Na dětech je nejlepší to, že vydrží úplně všechno.“

Alexandra Šuláková - Sagitta
foto: Martin Lehký

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.