Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Indiáni z Točníku 2018

(18.9. 2018)
Stalo se » V LLM
Návod je jednoduchý – vemte pořádnou dávku Ileyawin a Chlupa, přisypte asi 60 pomocníků a několik měsíců to míchejte. Správné těsto se zadělává za svítání, takže vstaňte v 7 hodin ráno, zazpívejte si ranní píseň a je hotovo.
Týpí na Točníku  Yučikala s Eliškou Sirka střílí bizona
Pak už se vám může trousit jeden za druhým přes 1200 návštěvníků. Dáte jim kartičku, vysvětlíte stoupání na horu a už jen pozorujete, jak si vyrábějí indiánský náhrdelník nebo malují týpka. Hradem se nese děsivé skučení zraněných s otevřenými ranami, kteří jsou tak odborně ošetřeni, že se rádi zraní ještě několiksetkrát znovu. Na nádvoří stojí týpí, ve kterém je úkol mlčet – to ale jen proto, aby se ke slovu dostaly indiánské ženy, které během dvou hodin stručně vysvětlí, co je Liga, týpí nebo indián.
Pokud přijde hlad, je možné před hradem najít houby a poznat ty jedlé. Pokud se to podaří, bude i masíčko – lukem se tu střílí na bizona. Bizon je sice jen terč z látky, ale živí medvědi Agáta a Martin se raději schovávají v hradním příkopu.
Výroba nákrčníků Náčelník LLM a Tatínek V týpí
Ale zpět na třetí hradní nádvoří. To je unikátní svou hvězdnou oblohou, kterou lze pozorovat i za plného slunce, což je unikát, který ve světe nemá obdoby, dokonce ani v Brně ne. A kdo má dost romantického pozorování hvězd, může si zašermovat lakroskou anebo se naučit rozdělat oheň křesáním. Tato dovednost má ohromnou výhodu, protože máte dvakrát za den možnost vyhrát soutěž v křesání. A když to nevyjde, tak alespoň ušetříte spoustu peněz, protože už nikdy v životě nebudete potřebovat sirky ani zapalovače.
foto Had foto
Dobré zprávy se šíří také od Setonova běhu – žádné brambory nám nikdo nesnědl. A navíc už je takový návštěvník docela daleko – vysoko se stoupáním nahoru na Horu. Zbývá mu ještě poznat 14 stop zvířátek, která se zatoulala po hradě. Když se mu to podaří, pozná i Ježka. Ten dlí nahoře na věži, vítá úspěšné malé indiány, vypisuje dekrety a chválí. Chválí více než 500 krát a nakonec musí pochválit i sám sebe.
Kdo ještě nemá dost, může se před hradem svézt na koni, vyřezávat a malovat zvířátka nebo si něco koupit. Organizátoři si hlavně dají kafe, aby neusnuli, než přijede kapela Kapišto. Ta je musí nakopnut, aby vydrželi přes noc tančit v konírně a ještě celou neděli kolem návštěvníků.
Zdá se, že nám ten recept letos vyšel.
Odměna pro bojovníky Strážce hory - Horina Woodcraft CREW
Album od Marti Lehkého: https://www.zonerama.com/ryslehky/Album/4626703
Album od Topa - Chrudoše Vorlíčka: https://www.zonerama.com/chrudos-vorlicek/Album/4632573
 
Text: Wanigiska – Petr Hendl
Fotografie: Ileyawin - Kateřina Sadílková

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.