Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Otevřený dopis z r. 1989

(17.2. 2018)
Stalo se » V LLM » Historické okénko
Výzva náčelníka LLM k nedávným prezidentským volbám vyvolala mnoho připomínek v diskuzi, mj. se také objevilo tvrzení, že LLM byla vždy apolitická. To však je poněkud nepřesné a zavádějící. Ostatně v archívu LLM se nachází tento Otevřený dopis Obnovitelů LLM (přepis):
 
  Otevřený dopis českým woodcrafterům a Občanskému fóru!


  Obracíme se na Vás jménem pražských woodcrafterů, kterým není lhostejný osud našeho hnutí, natožpak osud našeho národa. Naše organizace byla rozpuštěna nechvalnými dekrety z padesátých let. Pokus o obnovu našeho hnutí (organizace) proběhl na sklonku šedesátých let. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy jsme odvolali registraci, protože jsme nechtěli dopadnout jako český Skaut-Junák.

  Tím však neskončily naše naděje na obnovu našeho hnutí. Vyrostla nová generace následovníků amerického myslitele a spisovatele Ernesta Thompsona Setona, lidí zajímajících se o život v přírodě podle vzoru přírodních národů a o přírodu vůbec. Vždy jsme byli organizace či lépe hnutí veskrze apolitické, stáli jsme mimo strany a jejich zápasy. To, co se odehrálo 17. 11. 1989 v pražských ulicích, s námi otřáslo. Myslíme si, že podle Drdova vyššího principu mravního musí v současné době každý člověk odsoudit masakr, který je nedůstojný naší civilizace, tradicím evropského humanismu!

  Povinností je však nejenom odsoudit, ale i aktivně přispět k tomu, aby se odstranil celý řetěz příčin vedoucích k událostem pátečního večera 17. listopadu. Všichni, tedy i my, bychom měli veřejně jednoznačně projevit svůj postoj a podle svých sil a možností podpořit stanovisko nově ustanoveného Občanského fóra. Jsme přesvědčeni, že Občanské fórum představuje svým postupem správnou cestu k řešení současné vypjaté situace. Takovému řešení, které bude splňovat dávné touhy českého národa o svobodě a demokracii. Dejme v tyto dny svůj vnitřní klid a své činy ku prospěchu našeho národa.

  Konejme, sestry a bratři, každý tak, abychom mohli být považováni za součást Občanského fóra. Za složku v rozměrech stotisícových shromáždění sice nepatrnou, ale pevnou a čistou. Ve štítu s heslem všech poctivých lidí: PRAVDA VÍTĚZÍ!

S modrou oblohou
MUDr. František Kožíšek        Daniel Hoffman
 
V Praze dne 23. listopadu 1989.
 
Sken originálu:  1989_otevreny_dopis.jpg (147kB)
 
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

Dopis přepsal a objevil Tomáš Studenovský - Tuwanakha


Komentáře, diskuze

18.2. 2018 19:10
Knugnuška
Kamarádi. opravdu nemohu pochopit. jak může někdo srovnávat listopadovou euforii, kdy šlo všem o jeden cíl a tím bylo svržení totalitního režimu s balastem současných prezidentských voleb.... V době tohoto dopisu, žádná "Liga" nebyla,takže se dá jen těžko mluvit o tom, že tento otevřený dopis se dá označit za něco jiného, než chválihodnou občanskou iniciativu dvou podepsaných jedinců. Osobně budu rád, když se s politickou propagandou nebudu setkávat zrovna tady a myslím, že skutečně nejsem sám. :-) Nekažme si to hezké, kvůli čemu se Woodkraftem zabýváme špínou politických oligarchů. Omlouvám se, zda jsem se někoho dotkl.
18.2. 2018 20:04
Yučikala
Myslím, že bych odpověděl úvodem. Vždyť říká vše! Koneckonců - tebe nezajímá historie?

A k těm dvoum "jedincům" - víš kdo LLM obnovoval?
26.2. 2018 20:31
Knugnuška
Jo...pamatuji si to dobře. V osmdesátém devátém jsem s Wampumem jezdil a také jsem byl na Albertově.
26.2. 2018 20:32
Genia
ahoj, Knugnuška je součástí té historie, s těmi lidmi byl u obnovy LLM
27.2. 2018 6:59
Yučikala
Ahoj. No, to nic ale nemění na nepochopení důvodu zveřejnění dopisu, který se nachází v archívu LLM. A totiž poukázání na historická fakta (takových výzev je samozřejmě víc), která někteří rozporují.

Kdyby to byla iniciativa dvou jedinců, proč se to pak v tom archívu nachází?

Každopádně sem tam nějakou tu zajímavost z archívu ještě vytáhneme.
19.2. 2018 13:08
Eva, dcera Sýcova
Zdravím všechny, kdo čtou, někteří i komentují, woodcrafterské stránky a tím dávají najevo svůj zájem o okolní dění.
Myslím, že zveřejněním Otevřeného dopisu z roku 1989 nebylo myšleno srovnání událostí v roce 1989 a 2018, ale pouze historická ukázka toho, že v našem hnutí se lidé zajímali nejen o přírodu, ale i o společnost, ve které žijí. Mám stále v paměti fascinaci nad množstvím různorodých témat včetně politických a filozofických, o kterých staří Wahpetonci diskutovali. Proto na mne možná náčelníkův příspěvek nezapůsobil jako propaganda, ale jako názor, který má náčelník potřebu sdílet.
LLM není jen zájmový kroužek, který spojuje lidi se společným zájmem, LLM je podle mého názoru hnutí, které sdružuje lidí různých zájmů, ale kteří sdílejí společné hodnoty. A já si cením toho, že zde mohu i v emočně vypjaté době vyjádřit svůj názor a ostatní s ním mohou , ale nemusí souhlasit a stejně můžeme všichni společně jet tábořit třeba na Kosák.
Moc bych chtěla poděkovat všem, kteří bez napadání a arogance, v diskuzi pod náčelníkovým příspěvkem, dokázali vyjádřit svůj názor. Myslím, že by bylo velmi zajímavé mít čas a prostor pro hlubší diskuzi a argumentaci, ale to už je jen na nás do jaké hloubky se budeme chtít v tomto tématu vzájemně obohacovat. Dynamika rozvoje našich názorů je závislá na konfrontaci s názory odlišnými.
S modrou oblohou
27.2. 2018 15:50
Robin - Hledači
23.listopadu 1989 nebylo ještě zdaleka nic rozhodnuto. Napsat takový dopis, znamenalo stále ještě jít s kůží na trh. Což se dnes bohužel už zase velmi nenosí... LLM sice není ta správná platforma pro politické diskuse, nicméně v dnešní době Bůh zaplať za jakoukoliv výměnu názorů, která pomůže bytˇ jen jediného člověka vytrhnout z momentální všeobecné letargie. K čemu jsou nám principy síly, pravdy, krásy a lásky v srdcích, nejsme-li ochotni je jít hájit. Věčné dilema načeho českého národa, jehož "apolitičnost" je dána geneticky. Nechci nic rozdmýchavat, je mi z toho smutno.

Kolik je dva krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.