Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Rozdělání ohně bez sirek trochu jinde

(30.3. 2016)
Stalo se » Zvenčí

fotoPřišla k nám do "redakce" zpráva od bratra Dana.Albert Minář - Hrom pomáhal naučit křesání ohně i mimo woodcrafterské kruhy. Trochu z té atmosféry nám nejvíce řeknou samotná slova zúčastněného (dopis byl původně adresován Hromovi):

Ještě jednou děkujeme za přiblížení té prastaré metody rozdělávání ohně,  jak se křesalo i v Kristových časech a 500 let před ním. Vlastě nevím, proč to na dlouhá léta vymizelo. Bývala to tradice na Bílou sobotu takto rozdělávat podle liturgie-že Kristus je tím "neživým" kamenem, který zažehne jiskru a následně oheň. Posílám fotky ze včerejška, (křesadlo vedle ministranta je vidět).

fotoOheň je malý, protože je vlastně na vězeňském a současně klášterním dvoře u nás. Větší nesměl být.

Snažím se po tvém a Setnovském stylu "vykopat studnu, aby druhý mohl pít" šířit tuto krásnou věc dál,-hlavně mezi mladé. Uvádím, že jsi tuto starou věc vzkřísil především ty, kamarád z Krumlova, ale úspěch holt sklízí ten, kdo zrovna křeše. Přesto myslím, že by jsi mohl mít radost a zdravou hrdost na to, že tvá práce a námaha je ku prospěchu a sklízí plody.

aktualizace 10:18: opraven údaj o Hromově autorství ohně.
 
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.