Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Údolí Kosího potoka ovládli lidé, medvědi a vlci

(24.11. 2013)
Stalo se » Fara Kosí potok
Přemnožení divočáci se stahují i letos na naše louky a ryjí a ryjí. Oblíbeným místem se stává opět vchod do Dance Lodge. Nejdříve začnou krtci, pak nastupují prasata. Pokud ryjí jen trochu, není to žádná tragédie. Na jaře se díry srovnají lučními bránami. Pokud ryjí tak, jako minulý rok, máte už větší problém a louka se ani do léta úplně porovnat nestihne a táboření v oranici není vskutku nic moc a o sekání raději ani nemluvím.
 Na kmenové louce Osmaka Opo se rozhodli vyzkoušet pachové ohradníky. Někdy se používají okolo silnic, ve snaze omezit střety aut s divokými zvířaty. Oblíbená je polyuretanová pěna, která se stříká do velikosti tenisových míčků na kolíky, které se zatlučou do řady 5 metrů od sebe. Rozhodl jsem se vyzkoušet efekt i na naší louce. Zavítal jsem do prodejny zemědělských potřeb a důkladně konzultoval problematiku s odborníkem. Ten mi doporučil jiný postup. Pěna funguje prý jen v souvislosti se silnicí. Tedy zvířata zpozorní a pak jsou snáze vyrušitelná případným ruchem na silnici a utečou. Na tiché louce to takový efekt nemá. Pán mi doporučil vyrobit látkové stuhy, ty přivázat na stromy kolem louky a stuhy potřísnit speciální pachovou tekutinou.
Tekutina byla cítit i přes zavřenou lahev. Jedná se o směs pachů lidských, vlčích a medvědích. To, alespoň na nějaký čas prasata odradí na louku vstupovat. To však ještě není vše. Je potřeba jim nabídnout alternativní zábavu. Tedy obětovat jiné místo, kde budou rýt, rochnit se. K takovému místu se vybuduje pachová stezka, pomocí bukového dehtu, který mi byl také doporučen. Prasatům buk voní, předpokládají, že najdou bukvice a tak hrabou a rády na to místo chodí. Odcházel jsem tedy s přírodou, koncentrovanou do dvou lahví. Potkal jsem se s vrchním myslivcem Markusem a kamarádem Jardou, který hospodaří na okolních loukách. Dohodli jsme strategii a hurá do akce. Po dokončení jsem začal věřit, že prasata, nějaký čas nepřijdou. Stejně jako nepřijdou ani jiní živí tvorové. Zápach, který se linul s povlávajících pruhů látky kolem spodní louky, byl vskutku výživný. Pakliže si představíte smrduté montérky a to nejlepší co znáte ze ZOO, tak to je zhruba ono.
Po návratu domů jsem byl nucený veškeré prádlo ihned svěřit pračce a nebohé pohorky se přestěhovaly do garáže. Pachu máme ještě polovičku v lahvi. Za měsíc by bylo dobré obnovit nátěr. Pakliže by byl nějaký dobrovolník, hlaste se mi prosím. Rád popíšu systém a budeme společně pozorovat, jestli se nám louka povedla ubránit.
 
fotofotofoto
 
fotofotofoto
 
 
Aleš Sedláček - Tokaheya

Komentáře, diskuze

26.11. 2013 14:31
Willy
Pokud jsi použil odpuzovací přípravek s názvem HUKINOL či podobný, tak ty opravdu smrdí úplně stejně, jako když se po pouti zuje celé procesí. Bohužel i tento smrad divočáci po několikeré aplikaci celkem v pohodě akceptují. Na našem pozemku na Sázavě máme s bojem proti divočákům dlouholeté zkušenosti a není nic neobvyklého, že je louka rozryta i 1 m přímo od zdroje intenzivního smradu.
Obávám se, že nemám dobrou zprávu - divočina je silnější. Opravdu účinným řešením je jen bytelný plot nebo elektrický ohradník.
Willy
PS : Napadá mne ještě lovecký lístek v kombinaci s přesný kulometem vybaveným i nočním viděním, ale je pravda že i zkušení myslivci připouští, že se z divočáků stávají jen velmi těžko lovitelná zvířata
27.11. 2013 12:34
Awačin
S Hukinolem jsem se setkala i ve své - hm - odborné praxi. Byla v tom ještě jedna vychytávka: látky byl jen kousek, třeba 10 cm, a celá textilie byla zavěšená uvnitř pet lahve s uříznutým dnem. Pet flaška přirozeně taky visela, látka uvnitř ní, smrad se linul ven spodem, uříznutým dnem. Láhev dělala látce ochranu, aby na ni nepršelo a Hukinol nebyl vymýván dřív, než vyčichne.
29.11. 2013 11:55
Yučikala
ad "PS" :-D
1.12. 2013 10:19
Tokaheya
Ahoj,tak ten náš přípravek se jmenuje Kornitol, má se použít dvakrát po sobě a pak se změní, tuším opravdu za ten Hukinol. Pak už je konec nereagují na nic. jenže my tam máme ještě ten dehet:) Beru to jako pokus, obávám se, že to dopadne jak píšete. Louka je příliš velká aby se dala tímto způsobem uchránit. Mějte se hezky, TK

Kolik je devět plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.