Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Chrámy světla

(26.2. 2006)

Akce Chrámy Světla proběhla ve čtvrtek 22.2.2006 ve Woodcrafterské centru v Praze 6. Netradičním způsobem nám mladá výtvarnice Lenka Kurovská, pomocí promítání doplněné hudbou a mluveným komentářem, představila svoje abstraktní dílko ve zvětšené promítnuté podobě. Jednalo se cyklus sedmi obrazů "Chrámy Světla", který je inspirován popisem sedmi chrámů barevných paprsků, které se údajně nacházejí ve vnitřních sférách nad planetou Zemí. Obrazy jsou částečně pojaty jako vstupy do jednotlivých Chrámů. Je možné je pojmout jako výchozí bod pro vnitřní putování Chrámy prostřednictvím imaginace. Existují i skupinové meditace, jejichž cílem je zesilování zářaní a šíření kruhů Světla z jednotlivých Chrámů po planetě Zemi. Návštěvníci netradiční vernisáže se mohli ponořit do vlastní meditace a zapřemýšlet si nad barevnou harmonií. Pro ty, kteří měli zájem se zúčastnit, ale termín jim nevyhovoval, sdělujeme, že 21.3.2006 se bude večerní setkání opakovat v Praze Karlíně, Prvního pluku, sdružení Alkion. A nyní mi dovolte Lenku trochu představit.

V zimě 2002 se začala věnovat fotografování, které ji přivedlo k hlubšímu vnímání krásy světla okolo sebe. Objevila v sobě touhu předat druhým skrze umění svůj pohled na svět. Hlavními náměty jejích fotografií jsou tiché krajiny, stromy, květiny, hry barev, světla a stínu apod. Na jaře roku 2003 se začala hlouběji zajímat o působení barev a světla na lidskou psychiku. v této době začaly vznikat i její první obrazy malované pastelem. Většina jejích obrazů zaujme na první pohled svou osobitou barevností. I když jsou spíše reálné než abstraktní, jejich jemnost a mystičnost člověka zavádí do krajiny snění a pocitů. Lenka Kurovská vystudovala vyšší odbornou školu Janok a pastorační a sociální práci na Evangelické teologické fakultě UK.

Cykly obrazů:

Krajiny barev 105

(r.2003 - 2004)

Cyklus 105 obrazů, který je inspirován 105 barevnými kombinacemi lahviček Equilibrium, které jsou součástí terapeutického systému Aura-Soma. Barevnost obrazů se díky tomu pohybuje vždy v rovině jedné až dvou barev.

Chrámy Světla

(r.2005)

Cyklus sedmi obrazů.

Angelárium

(r.2005 - ...)

Stále vznikající nekonečný cyklus osobních obrazů, inspirovaných lidmi, pro které jsou určeny. Jde o zachycení toho, jak autorka vnímá člověka, jemuž obraz maluje, případně v jakých barvach a tvarech vnímá jeho osobního ochránce, duchovního průvodce nebo strážného anděla.

Lence Kurovské ještě jednou moc děkujeme, že si na milovníky umění a "tajemna" z řad woodcrafterů uděla čas a pootevřela pro nás dvířka, za kterými je barevné světlo.

Václav Svoboda - Kotlík
(v textu použity novinářské data z vernisáže 2006)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.