Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Kmen Wahpeton zasedal

(1.3. 2011)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů
Dne 1.3. 2011 se na půdě České rady dětí a mládeže konalo zajímavé setkání kmene Wahpeton.
 
Hukwim představil svého vnuka Zdeňka Nováka, který pracuje na České inspekci životního prostředí. Jeho přednáška začala prezentací Inspekce. Zdeněk pracuje jako inspektor na odboru mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES. CITES je mezinárodní úmluva o obchodu s volně žijícími zvířaty a planě rostoucími rostlinami. Nazývá se též Washingtonská konvence. Podepsalo jí 95% zemí světa. (Například Angola chybí). CITES nechrání ohrožené druhy v zemi původu, ale reguluje mezinárodní obchod s nimi
 
Wahpeton celkovy pohled              Wahpeton Zdenek Novak             wahpeton schuzka
 Zajímavostí pro indiána woodcraftera je i to, že orlí pero může být předmětem mezinárodní ochrany. Pokud se budeme bavit o orlu skalním žijícím v ČR, tak je to druh spadající do přílohy A (ale jsou i jiné druhy orlů spadající např. do přílohy B a s těmi tudíž není zakázáno obchodovat) a pro jeho komerční využívání (např. prodej pera) v rámci EU je potřeba výjimka ze zákazů komerčních činností. Při prodeji/vývozu do zahraničí (mimo EU) je potřeba pouze vývozní povolení CITES. Pokud je pero darováno, nejedná se o komerční aktivitu, tudíž není potřeba výjimka ze zákazů komerčních činností. Držitel jakéhokoliv exempláře z přílohy A i B je povinen při případné kontrole prokázat jeho původ (např. dovozním povolením CITES, výjimkou ze zákazů komerčních činností (exempláře z přílohy A), účtenkou z obchodu apod.).
Pero je samozřejmě jen příklad, nejčastější zásilkou, kterou inspektoři prověřují, na pražském letišti Ruzyně jsou vodní želvy. Např. želva nádherná se nesmí do EU dovážet, jelikož se jedná o masožravý druh, který dokáže přežít i volně v našich podmínkách a při tom decimuje původní populaci. Bohužel není výjimkou, že chovatelé, když je želva omezí, vypustí ji do volné krajiny.
 
Wahpeton slonovina Wahpeton penezenka z krokodyla
 
Život inspektorů je někdy dobrodružný. Hadi se například kontrolují v plexisklovém tubusu, tak aby nedošlo k úrazu.
Zatím největší úlovek českých inspektorů bylo zadržení papoušků ara kobaltový, kterých je už přibližně jen 750 ks ve volné přírodě. Dochází k vybírání jejich hnízd a v systému obchodu byli zapojení i jejich zkorumpovaní strážci. Nyní je snaha založit unikátní záchranný program a zkusit odchovat tyto papoušky v zajetí. Jedná se o plodožravý druh a skladba jeho stravy je obdobná jako u ary hyacintového.
 
Kmen Wahpeton  sdružuje legendy českého a slovenského woodcraftu. Náčelník Jiří Novák - Hukwim byl v začátcích obnovené Ligy hospodářem, jednatelem i členem náčelnictva. Kmen se schází každé první úterý v měsíci. Schůzky jsou doprovázeny zajímavým programem, zahájeny jsou tradiční společnou písní „My sešli jsme se pospolu“.  Pro mě osobně je vždy takovéto setkání milou příležitostí pobýt ve společnosti nadšených woodcrafterů, kteří prošlapávali cestu před námi.  
 
Aleš Sedláček - Tokaheya

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.