Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Odkaz Černého vlka

(19.11. 2010)
Stalo se » V LLM
V roce 2010 uplynulo 150 let od narození E. T. Setona – Černého vlka, spisovatele, malíře, přírodovědce a zakladatele výchovného hnutí woodcraft – lesní moudrost. U příležitosti tohoto výročí uspořádala 17. listopadu 2010 Liga lesní moudrosti konferenci, na které se mohli obdivovatelé Setonova díla seznámit prostřednictvím referátů se zajímavými pohledy na známá či neznámá fakta z jeho života a díla. Toto setkání nabídlo příležitost pro zhodnocení významu myšlenek woodcraftu v minulosti a nyní, ale i možností do budoucna, a nabídlo prostor pro osobní vyznání a sdělení poznatků lidí, kteří žijí woodcraftem větší část svého života.
 
Na konferenci bylo možno vidět též fotografie z činnosti LLM představující sočasné woodcrafterské dění, zajímavé historické artefakty dokreslující úzký vztah woodcraftu a trampingu, krásné indiánské a woodcrafterské výrobky. O nepřehnutelném vztahu woodcraftu a skautingu ve společných počátcích obou hnutí v Československu i v USA i o více či méně společném vývoji v době komunismu promluvil Slavomil Janov – Nashville, člen náčelnictva kmene dospělých Junáka. Hanka Kaprálková, místonáčelní kmene dospělých Junáka pak překvapenému Biminijimu předala bronzovou medaili Syrinx za přínos pro skautské hnutí díky výborně zpracovanému dílu Seton v Praze a dalším článkům z historie skautingu. Biminiji se sice rozpačitě bránil, že se tomu aktivně věnoval před dvaceti lety a že si to snad ani nezaslouží... Vtipnou tečkou byla Nasvillova píseň o Černém vlku, woodcraftu a skautingu.
 
Z oslavy svých 150. narozenin by měl Černý vlk jistě radost minimálně stejnou jako hlavní organizátor Logan.
 
Ke konferenci byl vydán sborník, který obsahuje představené referáty.
 
Velký dík patří všem přednášejícím i autorům vystavených exponátů (obrazy: Jirka Grbavčic, Martin Kupka – Logan; výrobky: Radka Skoupilová – Waštewin, Jan Křístek – Apač, Iva Merhautová – Olowanteča, Kamila Lunerová; fotografie: Áje Lehká, Hanka Novotná – Soraya, Filip Chmel, Tomáš Koubek – Okeya, Petr Novotný – Perry, Kamila Lunerová; trampské artefakty: Tony; fotografie + knihy ETS: Logan, František Kožíšek – Biminiji), zejména pak Tonymu ze sdružení Avalon za sestavení a zajištění sborníků a YMCA za laskavé poskytnutí sálu.
 
fotofotofoto
Logan                                              Keny                                                        Hošna                              
 
fotofotofoto
Migisi                                              Petr Jehlička                                 Vlastík
fotofotofoto
Biminiji                                            Tony                                            Modoc
fotofotofoto
Nashville                                         Robin + Tereza (lesní školičky)          
 
foto
 
 
Foto: Hukwim
 
Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

30.11. 2010 10:33
Kamila
Pěkný pohled na proběhlou konferenci si můžete přečíst na www.adam.cz:
http://www.adam.cz/clanek-2010110070-liga-lesni-moudrosti-pripomnela-seminarem-a-sbornikem-textu-jubileum-e-t-setona.html

Kolik je devět plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.