Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Stopa Černého vlka - 11. 4. 2009

(19.4. 2009)
Žila byla jedna indiánská vesnice. Bylo v ní mnoho týpí a v nich mnoho dětí, dospělých i mladých bojovníků…..
stopa1   stopa2
Mezi nimi byl ze všech nejuznávanější odvážný Wančetan. Často vyjížděl na válečné výpravy k okolním kmenům a vždy se vrátil se stádem uloupených koní či nejedním započítaným coupem. Všichni mladí mužové chtěli být jako on. I mladý Kopčem. Proto když jednoho dne Wančetan vyhlásil další válečnu výpravu, těšil se i Kopčem, že konečně poprvé pojede na výpravu i on.

stopa3  stopa4

Dva roky uplynuly. Kopčem se stal úspěšným lovcem, neuniklo mu žádné zvíře. Ale na svou účast na válečné výpravě stále trpělivě čekal…. Až jednoho dne Wančetan opět vyhlásil výpravu. Připojilo se k němu mnoho nadšených mladých mužů. Tentokrát i Kopčem….
stopa5    stopa6
Válečná výprava vyrazila. Všichni se radovali, že s sebou mají slavný štít Bílého husího křídla…. Měli dobrou náladu a polevili v ostražitosti…. a netušili, že se blíží do léčky. Polevili v pozornosti a tak si ani nevšimli, že je zpozorovali nepřátelští Pónyové. Vypukla bitva….. Naši hrdinové bojovali jak rozzuřené medvědice, ale co platno, přesila byla veliká… padl Dlouhý vlas, zahynul Rychlý kůň, zemřel i slovutný Wančetan…. Ale co Kopčem? Kopčem se držel trochu vzadu, proto včas zpozoroval útok nepřátel. Chvíli bojoval, ale když bylo jasné, že kamarádům již pomoci nemůže, obrátil se na úprk, třeba se mu podaří zmizet dřív, než si jej nepřátelé všimnou…. Ale ne…. dva krvežízniví Pónyové si všimli prchajícího mladíka a pustili se za ním… a už jej dohání! Kdo zvítězí? Uteče Kopčem či přijde hned na první výpravě o svůj mladý život?
Ačkoliv Kopčem prchal rychle jako jelen, Pónyové jej přece jen dohnali a pustili se do něj. Bojoval jako medvěd, ale tolik sil, aby odolal dvěma nemilosrdným svalovcům ale neměl...

stopa7

„Tak, to bychom měli,“ spokojeně poznamenal jeden z těch surovců. „Hele, co to tu leží? Není to snad ten slavný štít náčelníka Bílého husího křídla? No jo, to musí být on! Jak se mohl dostat k tomuhle? To je jedno, teď patří mně!“ Spokojený Póný sebral dědečkův štít a s vítězoslavným pokřikem odešel.
Že by byl opravdu konec? Proč kouzelný štít Kopčemovi nepomohl? Proč z něj nevyšlehl pověstný blesk?
Jediné oko nezůstalo suché. Všichni kouzelnému štítu tolik věřili!

stopa8   stopa9

Bezvládný mladík se trochu pohnul. Opravdu? Žije! Kopčem žije!
Kopčem si sednul, držel se za hlavu a hekal: „Jéje, ti mi dali…. To je situace… Ale… kde je štít? Musím jej najít! Bez něj se nemohu vrátit zpět! Musím pro něj!!!!“
Kopčemovi naštěstí v té chvíli přišlo na pomoc přes 70 dalších bojovníků. A nebyli to bojovníci ledajací. Sehnali si zbraně, nashromáždili dary a vydali se hledat do Skrytého údolí kouzelníka Bílého losa.
stopa10  stopa11
stopa99  stopa98
stopa93   stopa94
stopa991   stopa96     stopa95

Po cestě překonali nejednu překážku, ale nakonec kouzelníka našli. Ten jim poradil, kde leží tábor nelítostných Pónyů a jak mohou získat zpátky svůj štít. Boj byl tvrdý a nelítostný.

 stopa992

Ale zanedlouho byl kouzelný štít zase v těch správných rukou….

stopa993   stopa996

stopa994   stopa997

stopa998   stopa995
    
Každý kmen získal svůj kouzelný štít, Pónyové byli poraženi…. A my jen můžeme doufat, že se den bojovníkům líbil, že měli dobrý pocit ze svých výkonů a že si svého tvrdě vybojovaného štítu budou vážit. A že i v dalším životě budou silní jak medvědi, odvážní jak pumy, rychlí jak jeleni, mazaní jak lišky a hlavně ostražití jak starý rosomák.

Za organizační tým děkuji svým nedílným spolupracovníkům Martě, Hele, Apačovi a Wikkimu z kmene Jezerní lidé, Mangovi, Pavlovi, Wančetanovi a dalším z kmene Wallowa – Stopaři, Stopařům za velkou pomoc s chystáním jednotlivých stanovišť, všem ochotným hlídačům na stanovištích i interpretům divadelního začátku a zejména všem bojovníkům, že bojovali čestně a s vervou.

Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

20.4. 2009 22:20
willy
Wow! Tak nejen že hra byla úžasná, ale ti autoři ještě i takhle vyvedený komix vytvořili! Wašte.
Willy
28.4. 2009 12:14
Mižu
Krásný článek, Wašte.
Jsem pionýr a tak jsem Pónyové četl jako Pionýrové. To byl šok :o)

O víkendu jsme měli také velkou akci - Setonův závod. Stovka trojčlenných hlídek v něm prokazovala své znalosti uzlů, stavby stanu, práce s mapou a dalších disciplín. Fotky jsou zde:
http://www.dobryoddil.cz/setonuv-zavod

Kolik je tři krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.