Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Vítání ptačího zpěvu

(5.5. 2008)

fotoV sobotu 3. května se Hranice staly jedním z více než sedmdesáti míst, kde proběhla akce pod názvem Vítání ptačího zpěvu. Na nápad se symbolickým přivítáním jara, ptačích navrátilců a ptačího zpěvu přišli před čtvrtstoletím angličtí ornitologové z Birminghamu. Od roku 1992 tuto akci v ČR pořádá Česká společnost ornitologická (ČSO) a další nadšenci, jako je například náš kmen Okwaho.

Dešťová přeháňka krátce po svítání možná některé zájemce od účasti odradila, ale to nebyl případ těch 21, kteří tak v relativně časnou ranní hodinu postávali na srazu. Byla tu děcka, studenti i dospělí a naši členové rozhodně nebyli v početní převaze :( Trasa vycházky – neboť tak byla akce inzerována – vedla kousek za město, kde na zahrady a sady navazují louky a menší lesní rezervace - Velká Kobylanka a NPR Hůrka se známou propastí. Během dopoledne pak vysvitlo sluníčko, a lesy i louky dělaly vše proto, aby neudělaly ostudu jménu aktuálního měsíce.

Vycházka byla zpestřena nejen nasloucháním ptačímu zpěvu (což se očekávalo), ale i pozorováním ptáků, poslechem nahrávek hlasu některých zajímavých druhů a vyprávěním zajímavostí o ptácích, které nám přiblížil náš kamarád a ornitolog Jarek Koleček. Pomyslným zlatým hřebem byla určitě ukázka odchytu do nárazových sítí a kroužkování ptáků. Na rozdíl od loňska, kdy lidí přišlo víc a nechytilo se nic, byl letošní odchyt o 400% úspěšnější. Ti nejmenší byli nadšení, když pak okroužkované pěnice, budníčka a strnada mohli vlastnoručně vypustit zpět na svobodu. Celkem jsme během vycházky zaznamenali 36 druhů ptáků.

Doufám jen, že si všichni z této akce odnesli víc než hrst samolepek s obrázky ptáků či lázeňský oplatek (neb akce skončila na kolonádě v Teplicích nad Bečvou).

Jiří Lehký – Hočhóka
kmen Okwaho

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.