Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy
Přihlašovadlo

Nejkrásnější sbírka 2023

(aktualizováno 28.4. 2023)
Zpráva » Pozvánka
„Kysuce jsou zbožným krajem! Ale jsou i krásné. Je to kraj chudých lazů, čili kopanic, úzkých terasovitých políček, která lidé-pasekáři vyrvali lesům v závěrech horských dolin a na hřebenech Javorníků a Kysuckých Beskyd ...“                                                            
M.Nevrlý – Nejkrásnější sbírka
 
 
Přijměte pozvání na woodcrafterské putování krajem lazů a cholvarků o druhém prodlouženém májovém víkendu (5.- 8.května).  Vydáme se jen kousek za naše východní hranice, do CHKO KYSUCE. Konkrétně do její západní -javornické části, která přímo navazuje na naše Beskydy.
 
Výchozím bodem budou Mosty u Jablunkova, kam se dá např. z Prahy dojet s jedním přestupem za cca 5 hodin.  Pro ty, kteří mohou vyrazit už v pátek 5. května doporučuji včas si objednat jízdenky na rychlík EC 145 Ostravan, vystoupit v Návsí a přestoupit na autobus č.781, který jede ve 20:58 do Mostů, zast. Šance-škola ( mrkněte na idos).  Odsud se vydáme do temných beskydských lesů přenocovat.  Kdo to má na dálný východ blíž, může do Mostů samozřejmě dorazit i dřívějším spojem (najdeme vhodné nocoviště a při cestě kamarádům naproti budeme špicovat uši, zda uslyšíme sovy, nebo třeba sluky). Kdo chce startovat v sobotu, může se připojit cestou. Jedním z našich prvních sobotních cílů budou Velké Šance - jedinečné opevnění nad jablunkovským průsmykem, který je branou do obou výše zmíněných CHKO. 
 
Kysuce skrývají nejedno překvapení – kamenné koule, ropný pramen, orchidejové louky, neuvěřitelné množství kapliček či poutní místo Živčáková. Díky kůrovci se nám naskytnou výhledy, které mívali dávní dráteníci, jeden z fenoménů zdejšího kraje.  Naše trasa pak bude zhruba sledovat česko-slovenskou hranici , s tím, že skončíme v pondělí 8.5. dopoledne na našem území, aby se vzdálenější poutníci stihli dostat do večera do svých domovů (nejspíš Velké Karlovice).
 
Akce je určena pro členy velké lóže, kteří dokáží pár dní putovat jarními horami, spát pod širákem (či plachtičkou / tarpem – stanování je v CHKO zakázané), uvařit si ráno a večer na ohýnku (a počítat s tím, že ne vždy je možné ho rozdělat). Je to kraj obydlený, o vodu by neměla být nouze. Snad potkáme i nějakou krčmu či obchod, kde nás napojí či dokonce nakrmí – jen nezapomeňte, že na Kusucích se platí EURY!  Nějaká hotovost v € se může hodit i na případné popojetí autobusem. 
 
A jelikož naším cílem je i pozorování a poznávání přírody, doporučuji fotografům foťák (nám ostatním stačí mobil), ptáko- a zvířatomilcům dalekohled.
 
S případnými dotazy je možno se obrátit na Hočhóku z kmene Okwaho (stojivkruhu@seznam.cz, 725 044 047)

 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.
Doposud se nikdo nepřihlásil.