Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Položení Stolpersteine (Kamenů zmizelých) manželů Voglových

(11.4. 2023 17:19)
Zpráva » Pozvánka
S těžkým srdcem při znalosti životního příběhu woodcrafterů, manželů lékařů Hildegardy a Emila (Wučičeka) Voglových, vás zveme k uctění jejich památky.

Událost se uskuteční 17. dubna 2023 v 14:00 v místě jejich posledního společného bydliště v Mánesově ulici čp. 53 v Praze, odkud pak byli manželé deportováni do Lodže.

V dané lokalitě jim budou odhaleny Stolpersteine (Kameny zmizelých), což iniciuje Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Nadační fond Přemysla Pittra a Olgy Fierzové a Věřejně prospěšný spolek na podporu osob dotčených holocaustem. Děkujeme.

Tragický osud postihl Emila a Hildu, kteří byli členy meziválečného woodcrafterského kmene "Prager Neupfadfinder". Jakožto česko/němečtí židé prošli několika koncentračními tábory, ve kterých i jako vězni neustávali s lékařskou činností a pomoci druhým. Většinu války prožili společně, ale v posledních letech války od sebe byli odděleni. Hildegarda se konce války nedožila. Nemocný Emil, který se po skončení války vrátil do Prahy, zjistil, že nepřišel jen o svojí ženu, ale o majoritu své rodiny. Přesto vše se nezištně zapojil do "akce zámky" Přemysla Pittra. S příchodem padesátých let mu byla zakázána soukromá lékařská praxe. V invalidním důchodu stále léčil v okolí Samechova tamní chataře a obyvatele čtyř obcí kolem, samozřejmě bez honoráře. Umírá 3.6.1977.

Ze vzpomínky Zdeňka Teichmana - Atahualpy z listopadu 1994 mrazí: "Poslední moje setkání s Dr. Voglem (před transportem) bylo na Samechově, kde jsme si roku 1939 postavili s manželkou chatu na pozemku odkoupeném od Míly Vavrdy. Jednou přišel na chatu Dr. Vogl s manželkou. Bylo to někdy v roce 1940. Tehdy měli oba žlutou židovskou hvězdu. Wučiček vzpomínal, jak tábořil na Samechově se svým kmenem Neupfadfinder. Měl jsem pocit, že oba Voglovi se přišli rozloučit s místy, kde spolu prožili pěkné dny. Dodnes si pamatuji na štíhlou postavu paní Hildy s černými přičísnutými vlasy."

Zástupci LLM přijdou uctít památku manželů, nebojte se tak připojit. 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.