Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Pieta u hrobu Miloše Seiferta - Woowotanny, při příležitosti 80. let od jeho úmrtí

(aktualizováno 4.12. 2021)
Zpráva » Informace
Dnes, v době mezi 10:15 a 10:30, byl v Bechyni proveden krátký, ale vskutku malebný, pietní akt u hrobu Miloše Seiferta - Woowotanny, při příležitosti uplynutí 80 let od jeho úmrtí.
 
 
Účast z řad woodcrafterů byla letos v páteční ráno skromná (což za aktuálních okolností, času a dne chápeme). Zato při této příležitosti "Starý hřbitov" v Bechyni navštívili zástupci kulturních institucí (knihovny, muzea, kulturního střediska...) města, jimž patří naše uznání a vděk, za zájem a podporu akce. Důležitou úlohu při přípravě a uctění památky Miloše Seiferta rozhodně sehrál "Spolek rodáků a přátel Bechyně" (poznámka. dále jen Spolek RPB), kterému ještě jednou musíme poděkovat za jeho nadšení, práci a ochotu.
 
 
Péčí města, spolků a angažovaných občanů se bechyňský Starý hřbitov dostává do výborného stavu. Díky tomu jsme s uspokojením zjistili, že Miloš Seifert není na hřbitově rozhodně jedinou významnou osobností, je tak ve společnosti umělců, akademiků, národních obrozenců a prvních samosprávních starostů a veřejných činitelů.
Uctěte dnes i vy, památku člověka, který pro druhé kopal celý život onu studnu.
 
 
Popis pietního aktu:
V 10:15 se jal úvodního slova náčelník Tomáš Sadílek - Chlup, přivítal účastníky a zdůraznil kontext akce, poté vyzval, aby byl položen na hrob věnec od LLM, doplněný o smuteční dekoraci s českou národní trikolórou od kulturního domu a také od Spolku RPB. Dalším krokem bylo zapálení svíčky v lucerně za symboliku čtyřnásobného ohně ohnivcem Wičákhou. Po přečtení krátké inspirativního úryvku z knihy "Rebel s hlavou v oblacích", předal slovo dalším zúčastněným, aby doplnili pietu svým komentářem. Před poděkováním a rozloučením v 10:30, jsme Miloši Seifertovi zapěli jeho oblíbenou píseň - Zelení hájové, doprovázenou Tiborem Parákem - Wičákhou na dudy.
 
fotofotofotofoto

Dále viz:


Komentáře, diskuze

6.12. 2021 17:29
Keny
Kvituji velice pozitivně tuto akci, protože je třeba připomínat ty, co nám prošlapali cestu.

Kolik je devět krát dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.