Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Prezidentské volby 2018

(25.1. 2018 23:19)
Zpráva » Informace
Vážení přátelé nejen lesní moudrosti,
 
Cítím, že tyto prezidentské volby jsou jistým zásadním milníkem české společnosti. Ne proto, že by bylo až tak důležité, kdo bude mít prezidentskou pravomoc, ale proto, že jeho výběrem bude velikou měrou ovlivněno smýšlení a naděje české společnosti.
 
Děkuji mnohokrát těm prezidentským kandidátům, kteří „do toho šli“, ne pro vlastní prospěch či ego, ale mysleli při kandidatuře na nás ostatní. Projevili tím velikou míru důvěry a naděje v českou společnost. I když poslední dobou o důvěře v tuto společnost často pochybuji, stále ve mě převažují ideály a víra v dobré zítřky.
 
Proto i v následujících pár dnech pevně věřím, že bude zvolen prezident, který nás bude spojovat a na kterého budeme moct být hrdí. Bude slušný, kultivovaný, vzdělaný a především bude myslet na nás. Děkuji profesoru Drahošovi, že je ochotný odhodit pohodlí jeho nadcházejících důchodových let a věnovat je nám.
 
Ať už volba dopadne jakkoliv, a já pevně věřím, že dobře, nevzdávejte to a jděte za svými ideály!
 
Bojujte za krásu, pravdu, sílu, lásku a nezapomeňte věřit v dobrou a radostnou budoucnost!
 
Filip Chmel
toho času náčelník Ligy lesní moudrosti
 
A přidávám slova člověka, kterého si velmi vážím a je skvělým dědečkem mých dětí…
 
Přátelé a kamarádi,

zamyslete se, prosím, nad tím, zda byste si přáli, aby váš otec s vámi vstřícně a empaticky sdílel vaše životně důležité problémy, aniž by vás při tom ze své svévolně nadřazené pozice neponižoval a neurážel?

A zda byste chtěli, aby dědeček vašich dětí s nimi komunikoval výrazy a myšlenkami vesměs vulgárními, ale aby jim byl vzorem v životě budoucím?

Pak dále popřemýšlejte nad tím, zda byste si přáli, aby „Otcem“ a „Dědečkem“ našeho lidu byl právě současný pan prezident.

Je to jen na nás.
Petr Majer

Komentáře, diskuze

26.1. 2018 8:16
Čiksika
Díky za pěkná slova. I já půjdu volit, aby se na Hrad vrátila slušnost, kterou současné hradní Bratrstvo kočičí pracky bohužel nedisponuje.
26.1. 2018 20:30
Pavel
Kde se ve vás bere ta arogance používat pojmy jako "hradní Bratrstvo kočičí pracky"? Já zase mohu považovat Miroslava Kalouska a jeho soubor za "Bratrstvo kočičí pracky" a ten jak víme navrhl prof. Drahoše. A teď se můžeme hádat, které bratrstvo zemí více ublížilo a ublíží...
27.1. 2018 0:04
Yučikala
Ale no tak... vemte trochu nadhledu, humoru a satiry! Kdyby Čiksika psal jak žumpa, tak neřeknu.
26.1. 2018 9:34
sasa
Žijeme v demokratické společnosti, kde má každý právo na svůj názor, který by podle pravidel demokracie měl vzniknout v otevřené diskusi. Je proto velmi nefér jednostranně z pozice autority ovlivňovat děti a dospívající mládež v neprospěch jednoho z kandidátů idealizací druhého. A tím i vylučovat a potlačovat věcné názory druhých. Kde bere autor tohoto příspěvku tu jistotu vyzdvihovat svůj názor a názor svého příbuzného jako jediný morálně oprávněný?
26.1. 2018 10:38
Filip
Byl jsem zvolen abych vedl Ligu lesní moudrosti a zkvalitňoval podmínky pro její členy. Jsem přesvědčen, že to s tímto velmi úzce souvisí. Jinak bych tak nečinil.
26.1. 2018 11:34
Libor Kočí
Dobrý den Sašo. Liga lesní moudrosti sdružuje jedince, rodiny, lidi, pro které pojmy krása, pravda, síla a láska mají svůj osobitý a pevný význam - stojí na nich naše (woodcrafterské) zákony. Za sebe mohu s přesvědčením říci, že jediným kandidátem na prezidenta ČR, který se k filozofii Ligy lesní moudrosti (tedy i mojí) přibližuje, je pan Jiří Drahoš. Dám mu svůj hlas. Ne z toho důvodu, že mi otevřel oči náš náčelník, ale proto, že to je kandidát, který je v souladu s tím, jak se jako woodcrafter dívám na svět. Jsem přesvědčený, že ostatní členové LLM to nemají jinak.
A právě proto, že žijeme v demokratické společnosti, to za sebe říkám veřejně a nikomu neupírám mít názor jiný. Tak také rozumím tomu, proč měl Filip Chmel, náčelník LLM, pnutí a potřebu dát na vědomí názor svůj.
Srdečně Vás zdravím S modrou oblohou a přeji Vám vše dobré.
26.1. 2018 11:52
sasa
Kdysi jsem byla členkou LLM, ale v současnosti bych tam své dítě nesvěřila. Doporučuji Vám se seznámit s pojmem groupthink. Saša
26.1. 2018 12:27
Libor Kočí
Dobrý den Sašo.
No vidíte, a já jsem dlouhá léta hledal takovou společnost lidí, která by mi vyhovovala s ohledem na můj pohled na svět a našel jsem ji právě v Lize lesní moudrosti. Doporučil bych všem.
Třeba se v Lize ještě někdy potkáme, až Vás opustí obava z toho, že by s Vámi chtěl někdo manipulovat. Každý máme svůj zdravý rozum a soudnost, tak ať se nám v té naší demokracii neztratí. Zdravím srdečně S modrou oblohou!
26.1. 2018 12:33
Čiksika
Vážená Sašo, dovolte jednu otázku: Vám se ty urážky, buranství a sympatie k východním diktaturám, které se linou z Hradu, líbí?
26.1. 2018 12:42
Jerry
A kdyby jen urážky a buranství, ale ještě i vyložené lži.
26.1. 2018 12:41
Jerry
Filipe, díky. Hezky jsi to řekl. Takhle má podle mne mluvit náčelník LLM. Wašte.
26.1. 2018 13:22
Kovy
Tak to jsem znechucen, ze sem cpete politiku a jeste si tady nacelnik tlaci svoou volbu a ovlivnuje ostatni. Myslim ze nacelnik LLM neni volen pro politickou motivaci ostatnich. Volim dle sveho rozhodnuti a nikoho tim neobtezuji a nikoho k nicemu nenabadam, at se kazdy rozhodne sam. Tohle jsem tady necekal.
26.1. 2018 13:32
Čiksika
Tohle není politika. To je otázka, zda v této zemi bude mít navrch slušnost nebo nenávistné projevy. Cítím, že je naší povinností podporovat návrat slušnosti.
26.1. 2018 16:29
Maqiyémi
Našeho náčelníka jsme si volili pro jeho úžasné morální vlastnosti a vůbec mi nevadí, že zveřejňuje svou volbu. Svými činy nás ovlivňuje pouze pozitivně – apeluje, ať jdeme k volbám a volíme někoho slušného a zodpovědného, na tom snad není nic špatného. Pro něj je to p. Drahoš (stejně jako pro mě) a nemá problém to zveřejnit, stejně jako to zveřejňují i jiné mediálně méně známé osobnosti. V LLM je to super, že si umíme nalít čistého vína. Aki je pro mě také morální autorita, jeho odlišné politické preference nijak nesnižují naše přátelství. Ať žije věcná a slušná konfrontace názorů. Tak doufejme, že na Hradě usedne někdo, kdo sdílí stejné morální hodnoty, jako máme my woodcrafteři.
26.1. 2018 13:57
Cibulka
LLM je nepolitická organizace. Není vhodné aby se na oficiálním webu doporučovalo koho volit. To můžete udělat na svém facebooku, soukromém webu, nebo při diskuzi s kamarády. Každý ať volí podle svého názoru. Nechceme přeci ligu uzavřít a přijímat pouze členy jedné strany. Doufám, že nikdo nezavrhne kamarády jen proto, že budou volit jinak než on. Bez ohledu na to jestli volí prezidenta nebo třeba kmenového činovníka.
26.1. 2018 16:24
Filip
Spíše než doporučení to vnímám jako mé zamyšlení nad aktuální společenskou situací. Rozhodně nemám v úmyslu ligu uzavírat nebo upřednostňovat podle toho kdo jak volí. Nemám na to ani pravomoc a nevím o nikom kdo by takto smýšlel. Stále kladu hlavní důraz na skutky a činy pro ligu vykonané a ne na politické smýšlení. Pokud si sněm zástupců bude přát, abych se již k aktuálním mimoligovým tématům, prostřednictvím ligového webu, nevyjadřoval, budu to respektovat.
26.1. 2018 23:38
Yučikala
Myslím, že jsi ne úplně dobře pochopil Filipův text. Nabádá k morálním hodnotám a mezi ně prostě prezidenství patří.

Ostatně, stačí si připomenout woodcrafterský zákon a je myslím zřejmé, který z kandidátů jej více naplňuje. Já jsem rád, že Filip takto nenásilně vyzývá!
26.1. 2018 16:03
Aki
Škoda, že kloužeme po povrchu informací a nepátráme po pravdě. Ano pan Drahoš by určitě dobře vypadal na známkách, ale takhle vypadal i Neville Chamberlain a mnozí víme jak to dopadlo, Radši dám hlas panu Zemanovi, podobnému spíše W. Chur.chillovi.Tak toto vypovídá o naší svobodě slova-musil jsem vložit do příjmení tečku, jinak bych to nemohl publikovat.
Chur.chill Winston mezi jiným prohlásil:
Když teď všude čtu tolik špatného o kouření, tak uvažují, že přestanu číst.
26.1. 2018 19:34
Čiksika
Ve 20. století nás okupovali Němci a Rusové. Chamberlain šel na ruku Němcům. Tak nevím, který z těch dvou kandidátů jde na ruku Rusům a připomíná více Chamberlaina.
26.1. 2018 23:48
Yučikala
No neví jestli srovnávar Churchilla a Zemana... Nikde jsem se nedočetl o neustálém urážení, lhaní, odvolávání odvolaného. O párty pro zvané "na hradě" atd... Ano, byl to řečník. Ano, Drahoš není takový rétor. Ale zkus si prosím upřímně odpovědět na otázku pana Majera.

Nebo mi zkus odpovědět, zda by jsi chtěl aby takovéto chování bylo příkladem pro tvé děti?

Nevím jak ty, ale já svého syna učím, že čestné slovo je svaté, že má dělat dobré skutky a mlčet, dokud hovoří druhý...
26.1. 2018 17:06
Robbin
O pravdě ses vyjádřil krásně. Každý tu pravdu nalézá jinde. Pro mě se v osobě součastného prazidenta nevyskytuje jako základní hodnota potřebná pro vykonávání této funkce. Viz včerejší debata (Zeman - 14 potvrzených nepravdivých výroků. Drahoš - 4 nepravdivé výroky) viz Demagog
26.1. 2018 20:01
Pavel
demagog, myslíte projekt podporovaný miliardářem Bakalou, kde nepravda znamená třeba chyba v datumech a podobně? Je mi líto, že tento, dosud pro mne inspirativní server klesl k politické agitce. Já mám rovněž ideály, kdy věřím ve spravedlnost, mír a lásku a všímám si že tzv. pravdoláskaři jsou plni nenávisti a hlásají jen svou pravdu. Ať prezidentské klání vyhraje kdokoliv, smířím se s tím, že většina národa se rozhodla a tuto vůli nebudu považovat za ohrožení demokracie, nebudu zvedat červené ani modré či jiné karty a nejapné vtipy s trenýrkami budu považovat za ubohost a to ať už vyhraje prezident současný, nebo nový.
26.1. 2018 23:52
Yučikala
Ad Demagog: je myslím jedno, kdo to sponzoruje. Důležitá jsou fakta. Ano, někdy je nastavují až moc přísně a tak takový ukazatel nelze brát jako jediný směrodatný -. každý prostě sem tam řekneme nepravdu (páč paměť taky neslouží jak by měla). Na druhou stranu, jako ukazatel jistých morálních kvalit je to ale stále dobré!

Mě osobně by se tedy špatně jednalo s kýmkoli, komu nemohu většinu informací jím podávaných věřit. Jedno zda Kalousek, Zeman nebo náčelník LLM...
29.1. 2018 16:12
Rychlon
Pokud jste debaty dobře sledoval, tak když Drahoš řekl chybu, tak i sám Zeman se na tento server obrátil.
26.1. 2018 19:12
Zlobr
V těchto volbách jde o to jakým směrem se bude ubírat společnost, které jsme doučástí. A pokud si přejeme aby se vrátila slušnost, čest, poctivost a pravda, není přece nic špatného, říct to na hlas. Děkuji Filipovi za krásná slova.
26.1. 2018 23:06
člen LLM
Volit je čest a vlastní názor je výsada.
hau
26.1. 2018 23:14
taktéž dlouholetý člen!
...ANO!!! volit současného Presidenta je Čest, Slušnost, skoro bych řekl i povinnost...volit toho druhého pána je sprosté politikum, hloupost, zoufalost ba hanba,... vždyť je to "člověk" bez praxe, zalezlý akademik, možná člen STB, žid či Polák z Jablunkova...fuj náčelníku i Vy ostatní!!! Nenecháme si vzít naše Česko-náš národ! hau-kola.
26.1. 2018 23:40
Yučikala
Teda, vyzýváte ke slušnosti a přitom tady vystupujete jako slušná žumpa... Nu, nepřekvapuje mne to od obdivovatele chování pana Zemana...
28.1. 2018 15:29
Čiksika
… který ani nemá dost odvahy se podepsat.
27.1. 2018 2:15
Člen od znovuobnovení LLM
Když je někdo Žid nebo Polák z Jablunkova, tak myslíš, že existuje nějaká větší pravděpodobnost, že nám vezme náš národ nebo stát ? Část mé rodiny pochází ze Slovenska, ehm, totiž z Horných Uhor, ehm, vlastně to pak už bylo Maďarsko nebo část rodiny tam vlastně skončila. Jo a jeden strejda odešel při největší bídě do USA. Dělal u General Motors ale odmítal dělat s Italy na jedné dílně, protože on byl sice soustružník, ale Američan! Prostě si svou zemi a národ nenechal rozvracet nějakými Italy! Mé zlehčení nemusíš od cizáka přijmout, ale i tak mi můj etnický původ na náčelníkování té naší Ligy dostačoval. Hezký večer, Tokaheya
26.1. 2018 23:49
Filip
Díky za všechny neanonymní příspěvky. Je hezké sledovat čilou debatu. Vážím si těch, kteří dokáží veřejně pod svým jménem sdílet svůj názor. Těším se na Akiho až společně vlezeme do sauny vyhřáté na 99supnů a budeme hovořit třeba o činění kůží. Jediné co mě trochu mrzí, že tolik příspěvků jsem k akcím LLM nezaznamenal ani nepamatuji. A třeba tábor LLM by si to jistě také zasloužil:-)
26.1. 2018 23:49
Tuwanakha
V roce 1917 náčelník Dětí Živěny prof. Miloš Seifert podepsal Manifest českých spisovatelů na sebeurčení českého národa... Roku 1919 starosta Dětí Svobody dr. Batěk posílá svému bývalému profesoru blahopřání ke zvolení prezidentem... Náčelník LLM PhDr. Šimsa veřejně podporuje po dobu, co je v náčelnictvu (1923-1930) svého zaměstnavatele z Hradu (byl archivářem prezidenta)...
V roce 1945 posílá náčelnictvo LČSW upřímný pozdrav prezidentu Benešovi...
V letech 1949-52 je bývalý náčelník a starosta LČSW MUDr. Viliam Valovič zatčen za podvracení republiky...
Dvanáct woodcrafterů položilo během II. světové války svůj život za svou vlast...
Když se nebáli všichni tito minulí náčelníci projevit svůj názor, proč by neměl otevřeně hovořit i náčelník současné LLM?
26.1. 2018 23:54
Yučikala
Wašte!
27.1. 2018 1:48
Tokaheya
Ahoj Tuwanakho, díky za historický exkurz. Myslím, že je důležité si připomínat, že Liga se zříkala stranického vyhranění typu ISAW, ale podporovala nějaký hodnotový směr nejen ve výchově, ale i v politice. Rozumím tomu, že hledat tuhle hranici je těžké a závisí to vždy na náladě ve společnosti, Lize i osobě náčelníka. Ten nese, hlavně kůži na trh. Na Filipovi se mi líbí mj. to. že dělá věci, které nemusí mít nutně hluboký logický základ, ale cítí prostě tu potřebu je udělat.
29.1. 2018 0:10
Irí
Neumí-li se někdo podepsat svým jménem při přezdívkou, beru jeho názor s rezervou. Anonymita internetích diskusí - brrr..
27.1. 2018 1:40
Gu
Díky, Filipe. Souhlasím s tvým textem.
27.1. 2018 9:27
Vlastík
Milí zlatí.
To člověk kouká, co z lidí leze, viďte? Samozřejmě, že se podepisuji. Pro zajímavost -- ano, pan profesor Drahoš je pracovníkem Akademie věd. Já taky:-). Pan inženýr Zeman, když šel do politiky, byl také pracovníkem Akademie věd (tzv. "zalezlý akademik":-). Ona se na prezidenta žádná škola neštuduje. Filip nám slušně, coby náš náčelník, sdělil svůj názor. Filipe, díky! Mějte se dobře a na viděnou pod modrou oblohou Kosího potoka!
29.1. 2018 0:07
Irí
Vnímám to podobně jako Vlastík. Děkuji...
27.1. 2018 13:22
Sup
hm..tak, bohužel platí, že u nás politika a sport lidi spojuje i rozděluje. Proto mají k sobě zmiň. nesourodá odvětví tak blízko:-) Filip myslel a uvažoval správně. Jako náčelník, člen a svobodný člověk měl na svoji volbu plné právo. Naopak je dobře, že vyjádřil svůj názor (jako náčelník LLM) měli by to dělat i jiní "představitelé" např. učitelé,faráři či sportovní trenéři.říct "nahlas", co mají na srdci. Děkuji všem, že mají svoji volbu.
27.1. 2018 18:07
Petr Majer
Filipe,
děkuji za to, že jsi.
A děkuji za Tvou odvahu vyjadřovat se k věcem veřejným. Nebývá to běžné.
Ale zároveň Ti to dává nebývale krásnou možnost - podívat se na sebe do zrcadla bez uzardění.
A jsem velmi hrdý na to, že jsem se mohl - Tvým prostřednictvím - i já vyjádřit. Vážím si takového takového náčelníka!
Petr Majer
27.1. 2018 18:30
Stanislav Domanský
Přátelé, mrzí mne, že na stránkách, věnovaných woodcraftu to sklouzlo k politické debatě, protože toto téma by mělo být nepolitické a věřím, že zastánci obou stran mají zájem a dobrém světě kolem sebe. Na druhou stránku mám ale radost, že diskuze tady nepřekročila přátelskou výměnu názorů a proběhla na přijatelné úrovni.
28.1. 2018 10:56
Aki
Protože už toho bylo řečeno tolik a přitom vlastně nic moc co do hloubky, ač je pro nás hledání pravdy jeden ze čtyř směrů, tak přikládám jen moudrou reakci mlékaře Tevji na hádku sousedů ze hry Šumaři na střeše: "Ty máš pravdu. A ty máš taky pravdu." "Jak mohou mít oba pravdu?" "Ty také máš pravdu." Howgh
28.1. 2018 12:50
Bedřich Homola - Bobr
Filipe, souhlasím s Tebou a Petrem Majerem, dědečkem Tvých dětí.
Také jsem volil slušnost, poctivost, pravdu, víru, naději a lásku. Prostě uskutečňování našeho zákona i prezidentem.
Neztrácejme naději. Snažme se do příštích voleb hledat pravdivé informace o možných kandidátech, abychom zvolili opravdu dobrého. Má to být za pět let. Ale kdož ví, nebude-li to dříve.
Budeme-li žít naše ideály celým srdcem, ovlivní to i naše okolí k dobrému.
A k Tvé budoucnosti? Až naplníš vhodná léta a zkušenosti pro funkci prezidenta, budu z věčného Života inspirovat vás všechny, koho volit.
S modrou oblohou! Bobr
28.1. 2018 14:32
Indi
Hau Kóla,
za sebe jsem rád že na rozdíl od prvního kola mapa republiky pěkně promodrala. Výsledek 50/50 beru jako skvělou informaci o názorech svých spoluobčanů, s každým druhým mám pravděpodobně podobný názor, tak to je docela slušná partička. Bylo by fajn mít na hradě člověka který by tento "královský" úřad zastával s větší noblesou a podle nápisu, který mu, když je na hradě, vlaje nad hlavou. Mám pocit, že výsledky těchto i parlamentních voleb ovlivnil strach. Postrašit co nejvíce lidí a když už se bojí, tak jim oznámit, že ten strach za ně vyřešíš a oni s tím nebudou mít žádnou práci. V kombinaci s přímou volbou je to super koktejl. Tak to je asi všechno co jsem chtěl říct. Mějte pohodový den,týden,měsíc, rok......... Indi
28.1. 2018 15:31
Čiksika
Děkuji všem, kteří přidali svůj hlas k tomu, aby se to této země vrátila morálka a slušnost. Tentokrát to nevyšlo a nějaký čas se na nás budou ještě valit z Hradu věci, které jsou v naprostém rozporu s naším woodcrafterským zákonem. Ale nevzdávejme to a dělejme vše pro to, aby příště slušnost a pravda zvítězila!
28.1. 2018 17:33
Můj President (stejně jako nás všech)
......PRAVDA Vítězí!!!Jak hlásí národní standarta, která jistě bude vlát na Hradě více dní než trenýrky!.....
29.1. 2018 0:39
Iri
Filipa si vážím jako náčelníka i jako člověka. Způsob a směr, jakým ligu vede, mi je blízký. Není vojevůdce, není macho, nevnímá věci jen striktně v řádcích a sloupcích. Vnímá meziprostor, náladu, vůni. Má dobré nápady, přináší zajímavé impulsy, obohacuje.
Jeho příspěvek k volbám se mi líbí.
A tady v diskusi se mi líbí příspěvky Tuwanakhy, Tokaheyi, Bobra, Vlastíka, Jerryho, Čiksiky, Supa, Petra Majera.

V této volbě se hodně poznáváme my mezi sebou, jak argumentujeme, jak jsme schopni zvládnout polemiku, jak reagujeme, jak vzájemně přijímáme svoji odlišnost.
Já respektuji Tvou stezku, Tvůj názor, Ty respektuj můj.
Ale ve hře jsou silné emoce a ty občas vezmou vrch nad vychováním a slušností...Zahříváme se, no...

A k dění obecně na Internetu - v reakcích na volební výsledek se někteří odkopou, spadnou do urážek či vulgarit.

Uvidíme. Celkově bych neházela flintu do žita.
Dopadlo to téměř fifty fifty...
Naše země a lidi mají obrovský pud sebezáchovy i potenciál. Mnozí zvedají hlavy. A víc a víc si uvědomují, kam chtějí tuhle zemi zatočit. I jestli k tomu přiloží nějak ruku k dílu. Protože tlachat v hospodě či schovaný za klávesnicí - to umíme každej.

Ano, zatím to může vypadat, že naše země klesá níž a níž, ale mně se zdá, z přehršle různých občanských projektů a iniciativ, že už jsme se ode dna odrazili.. Viz lesní školky, alternativní školy, LOM, různá hnutí a společenství.

Sem patří i "naše Liga", taky už dobu představuje "dobrý ostrůvek pozitivní deviace", osadu/rod/rodinu.
Ano, "Liga Tě podrží, Liga Tě nedá... "
Je nás tu fůra různorodých osobností, co planem podobně, co je nám tu pospolu dobře a co bereme Ligu za svoji a Filipa jako náčelníka jakbysmet!

Tak ať v nás zákon čtyřnásobného ohně jasně hoří! Irí
29.1. 2018 19:34
Marek
Ať už nahozené téma lidské otevřenosti mělo vzbudit-vzbudilo ohlasy kladné či ne, vyvolalo spíše velmi silné, zejména negativní emoce z obou "znepřátelených stran". I když některé uhlazené slova, dobře skrývají napjaté vnitřní emoce-opačný názorový postoj a tudíž se otevřeně ptám proč, přesněji kdo "to" způsobuje? Je "to" ukryto někde hluboko v nás,...ještě, že jsme bojovníci slovem a ne lukem a šípem:-)
30.1. 2018 17:57
Awačin
Přátelé a kamarádi, z debaty, kterou jsem si se zaujetím přečetla, mi obzvlášť vyvstává jedna věc - opakovaně se tu objevuje názor, že LLM je a má být nepolitická organizace a debaty na téma volby prezidenta a jim podobné sem nepatří. Prošla jsem si pro ověření stanovy LLM a ustanovení, že s má LLM dát od politiky ruce pryč, jsem nikde nenašla (i když připouštím chybu - četla jsem rychle). Domnívám se proto, že se tu objevuje nad jiné zajímavý fenomén, který s volbou prezidenta a vůbec situací na naší politické scéně velmi těsně souvisí.

Totiž: zdá se mi, že jsme my, občané, ovlivněni zřejmě školami (u kterých je to OK) vztáhli zásadu apolitičnosti také na další instituce - volnočasové a možná i další, třeba profesní, které ale distancem od politiky povinovány vůbec nejsou. Důsledkem toho jsme zřejmě vytlačili politiku za okraj našeho skutečného života. Teď tím nemyslím, že bychom se vzdali hospodských či táborových politických debat, to ne, ale ustanovili jsme standard, že do politiky se nemícháme. To je ovšem nesmírný paradox, protože mám za to, že současná politická (a společenská) debata trpí právě tím, že v ní chybí hlasy mnoha občanů, třeba právě sdužených ve spolcích, jako je LLM.

Na rozdíl od některých diskutujících se proto domnívám, že vyjadřovat se ke společenskému a politickému dění (např. ústy náčelníka) naopak naší rolí je! A že to děláme málo. Hezky do dokresluje Tuwanakha svým historickým exkurzem.

Myslím, že většina z nás chce být platnými občany - a součástí občanského života je mít názor a vyslovit ho. Je to prostor pro kultivaci dalšího z woodcrafterských zákonů (kromě mnoha už jmenovaných) - odvahy.

Nijak přitom nezpochybňuju, že nalézání shody uvnitř LLM (jakož i jinde) je obtížné, jak hezky ilustrují příspěvky v tomto fóru.
31.1. 2018 10:16
Tuwanakha
K té apolitičnosti LLM. Ta fráze je určitý historický relikt, ale v určité době velice potřebný. LLM byla ve svých počátcích (1922-26) veřejností vnímána jako levicově orientovaná organizace a Federace (jejíž byla LLM součástí) bezesporu levicová byla. Naopak Svaz Junáků byl vnímán jako její pravicová protiváha. Ostatně i díky tomu se LLM rozštěpila na 3 organizace s odlišnými politickými idejemi. Lize tehdy nezbylo nic jiného, než se veřejně vymezit jako apolitická organizace, která je zcela nezávislá na politických stranách. Učinil tak Seifert v roce 1928, když došlo k spojení rozštěpených frakcí v LČSW a distancování od levicové Federace skautů.

Je skvělé, že v dnešní demokratické době už LLM není závislá na žádné politické straně a věřím, že to tak zůstane. Na druhou stranu nezaměňujme apolitičnost organizace jejíž jsme členy s apolitičností jejich členů - tak tomu nikdy nebylo a jistě ani nikdy nebude, každý z nás má svůj názor a jistě není důvod, proč by za ním nestál. Přesto by určitě bylo vhodné odlišovat pohled můj jako soukromé osoby od mého názoru coby zástupce LLM. Když se v roce 1936 snažili ze Setona vypáčit jeho politické názory, odpověděl lapidárně: "I am Woodcrafter!" A zabránil tak zbytečným rozkolům.

Co se týče volby presidenta - volíme reprezentanta naší země a její tvář před světem na celých pět let, ačkoliv samozřejmě ani on není bez politických názorů, politikem není a tudíž bych jí s touto funkcí nespojoval. To, že je bohužel politika všudypřítomná, je bohužel věc jiná.
30.1. 2018 19:22
Tom
s tím že volba presidenta je tzv. politikum tak úplně nesouhlasím, jde o volbu vhodného representanta naší země, jak před námi samotnými, tak před světem. politika do jisté míry nemá s tím, co dělat. jestli mi rozumíte:-) děkuji a těším se moc na další ligové akce plných krásných setkání:-)
31.1. 2018 10:59
Ježek
Ahoj kamarádi,
když tady čtu tuhle debatu (trošku s křížkem po funuse), tak mi to nedá se nepřipojit.

Ač plně souhlasím s názorem našeho náčelníka a také jsem volil Prof. Drahoše, tak mi nepřijde úplně v pořádku, aby ze své funkce dělal veřejná prohlášení tohoto typu. Tedy rozhodně ne, bez konzultace minimálně s náčelnictvem a potvrzením toho, že je to skutečně názor většiny lidí ve skupině, kterou zastupuje. Protože pak činí úplně to samé, jako současný prezident, který veřejně (dokonce mezinárodně) vystupuje se svými osobními názory, které se často neshodují s "národním" názorem, což je jedna z věcí, které jsou mu často vyčítány.

Dále bych chtěl vyjádřit pochopení lidem, kteří zde vystupují jako anonymové (ač jejich názory nesdílím). Protože, když vidím místní anti-Zemanovskou hysterii (překvapivě i u starších ročníků, kde bych čekal více nadhledu), tak naprosto chápu, že nechtějí být v kolektivu terčem posměchu a nebojím se říci i nenávisti.
Protože ano, i lidé, kteří volí, jak říkají "pravdu" a "slušnost", se často projevují vysloveně nenávistně.
A tady se mi dere na mysl otázka, jestli tedy opravdu my, voliči Drahošovci, jsme ti "hodní a správní" a voliči Zemanovci jsou ti "špatní a hloupí"? (Protože přesně takto to spousta lidí dnes prezentuje.)

Chtěl bych vás proto poprosit, abyste se nad tímto zkusili zamyslet, než budete někde psát komentáře viz výše nebo vést debaty v hospodě nad pivem...
Protože nejen strach, ale i nenávist je cesta k temné straně! ;)

S modrou oblohou
Ježek

PS: Aki, nesouhlasím s Tebou, ale Tvá odvaha patří skutečně k nejvznešenějším vlastnostem! Wašteee!
31.1. 2018 12:45
Yučikala
Nemám problém s tím, žě někdo anonymně napíše, že volí Zemana, protože to považuje např. za vetší záruku stability (příklad!).

Mám problém, pokud anonym křičí něco o slušnosti, židáctví atp... Mám problém, pokud anonym neposlouchá fakta, neodpovídá na dotazy, ale jen kope kolem sebe...
1.2. 2018 21:20
Josef
Nepatřím mezi nejmladší ale pokud mne paměť neklame tak jeden z hlavních důvodů proč E.T. Seton založil Ligu, bylo jeho velké zklamání z tahání politiky do Skautské organizace .
Je asi i nejen pro mne velké zklamání že do Ligy tahá politiku člověk, který se pod to navíc podepisuje "toho času náčelník Ligy lesní moudrosti"

Vážený pane Majere, své politické názory si vyjadřujte soukromě a netahejte politiku do organizace jejíž jedním základním kamenem položeným samotným zakladatelem je apolitičnost. Máte se věnovat dětem , ne poučovat jejich rodiče o politice. To je k pláči.
Jestli jste chtěl o politice poučovat děti - to by bylo k zblití.
2.2. 2018 8:12
Yučikala
ETS se rozkmotřil se skauty, protože:
1. dílo ETS vydávali za své
a
2. byli militantní (tzn. výchova vojáka)

Přečti si knihu Náčelník. V tom životopise ETS je to zcela zřejmé.
1.2. 2018 21:36
Křižák
Musím plně souhlasit s Josefem. Sám mám ještě v paměti Jiskry a Pionýra - politické agitační spolky komunistické diktatury. A je mi na blití, když to někdo tahá i do skautu.

Takové to koho je správné volit a jaký světový směr prosazovat je přesně náplň oněch dvou (domníval jsem se, že historických) organizací. Ale příspěvek Filipa Chmele (náčelníka - politruka) mě ukázal, že už je tu zase doba, kdy někdo chce ostatním kázat, jak se má chovat a co má dělat. S odpuštěním - tohle si nechte na stranické sjezdy vašich politických stran!!! Tahat toto do skauta je prasárna nejvyššího kalibru!
1.2. 2018 21:39
Křižák
Jen ještě doplním, že v tom mém předchozím příspěvku myslím pochoipitelně skaut == liga.
1.2. 2018 22:35
Logan
Pan Drahoš prohrál prezidentskou volbu stejným způsobem, jakým my všichni teď prohráváme Putinovu hybridní válku - Zeman vede permanentní špinavou kampaň ode dne svého prvního zvolení a vede ji netransparentním způsobem. Obklopuje se lidmi s vazbami na vysoce postavené lidi v Kremlu s jediným cílem: splnit domácí úkol od Putina - odvést ČR z EU a z NATO. Daří se mu to a jsme už nedaleko ode dne, kdy zde bude vyhlášeno referendum a pak už jen budeme řešit problém, kde nás vezmou jako azylanty. Jestli v této situaci nějaký Filip Chmel vyjádří svůj občanský postoj, aniž by kohokoli agitoval do jakékoli politické strany, a vzbudí tím nevoli u lidí, kteří si neumí představit, že skaut nebo woodcrafter mezi svými bratry mluví o politice, je už bohužel jedno. Filipe, náčelníku, děkuji ti za tvůj občanský postoj.
1.2. 2018 22:46
kent
Už je po volbě. Takže je jasno. Jen mě vážně zarazilo, že se tady řeší politika. To beru jako hodně velké minus a neštěstí. Ale dobře. Jen mě na tom navíc zaráží ten fakt, že dáváte preferujete " slušnost" jako jedinou důležitou vlastnost. Zvlášť vy. Společnost která by měla dát prim nad schopnostmi svého náčelníka, které byly svým způsobem prokázány. Nakonec je už jasné kdo dostal doslova na frak v debatách, kdo naprosto nezvládl situaci a tu nezvládli ani ti co ho do kandidatury doporučili a podporovali. Slušnost to je málo. Když půjdu nebezpečným terenem, a to politika je, chci profika, a vůbec mě nevadí ty tři sprostá slova co za svých 5 let pronesl a to ještě v situaci kde byla pochopitelná.Nechci " zajíce" který dostal veřejně výprask. A to dostal. Navíc mě vážně pobavily komentáře dříve Drahouše podporující jak za pouhé 4 dny co projel volby a oznámil svůj možný úmysl založit politickou stranu, měli úplně jiný tón. Mldlý, nejasný, nečitelný, nekonkrétní, rozhodně ne charizmatický typ atd..
Slušnost nestačí, navím když ji ani neměl, během kampaně dokázal že ji nemá. Stačí se jen dívat.
kent
2.2. 2018 1:41
"bludné" Kruhy (téma:pravda-nepravda)
...pravda, co je pravda? nejde náhodou o Kruh-nekonečno, "slovo"-pojem, který nemá ve svém obsahu žádné hranice?hm:-) je zajímavé (resp. není zajímavostí!), že každý z nás Ví, co je pravda, nebo si tak aspoň minimálně myslí (cítí), ale opak nepravdu (lež), už identifikovat nedokážeme (spíš nechceme). Tak nevím, kde se při tvoření lží ukryla čest, cit, zpytování svědomí,...hm?, žel piš-lež nepiš Bratře !, díky. s MO b.sorbus
2.2. 2018 18:06
Awačin
Přátelé a kamarádi, vidím, že téma otevřelo Pandořinu skříňku a vypustilo běsy. Není čas tuto diskusi uzavřít a přesunout k táborovým ohňům, kde si u toho diskutování uvidíme navzájem do tváře?
2.2. 2018 18:48
Tuwanakha
Wašté! Navíc mám pocit, že ti diskutující, kteří se nejvíc ohání apolitičností LLM, u našich táborových ohňů ani neusedají... :-)
4.2. 2018 20:56
Křížák
Waště..si zaslouží Ti, kteří uznají prohru prof Drahoše-nepravdu a lež a takový bojovníci mají právo usedat k táborovým ohňům a ne lidé, co neznají,neví, co je správné a nepřiznají svoji slabost, lež, ..takový lidé nemají co v LLM dělat, ať si založí LLL(lži) či LLB (blbosti) je třeba to tu ukončit a odvolat náčelníka! bezpodmínečně!!!, cpe jsem nejenom politiku, ale hlavně lež a cizáky! Boj! Nemám rád pravdoláskaře, de jen o prázdné tlachání! to Indiani rozhodně nedělali!
4.2. 2018 22:31
Tuwanakha
Ty budeš jenom takový malý vzteklý práče, viď. :-) Ale nebuď z toho smutný, za dalších pět až deset let už Tě třeba nechají také volit. :-)
11.2. 2018 19:09
Petr
člověku je až smutno z těch sluníčkářských řečích o jedné svaté pravdě a vítězství. Zem je placatá a mobil neškodí, že? Kde je dnes pravda? Uvědomujete si vůbec, že naprostou většinu médií v západním světě vlastní jen 5 společností a ty překrucují mazaně fakta k obrazu svému stále. A ostatní se ze strachu logicky vezou na vlně udávané nálady. Sám jsem procestoval a viděl země o kterých se píšou samé lži! Nejen proto by náčelník měl mít nadhled a šíření jeho osobní politické pravdy je minimálně varovné. Náš náčelník vždy říkal, že na světě je tolik pravd, kolik je na světě lidí. Žijeme v nebezpečné době a je třeba býti obezřetní, protože ten největší bussines je prodej zbraní a léků. Už se dávno vyznavači hesla „rozděl a panuj“ naučili jak vést skryté mediální války a pomalu nás okrádat o poslední zbytky svobody (sami to chceme). Trochu mi to připomíná Hvězdné války, jak s aplausem končí demokracie. Již nyní se člověk za podobné názory musí skrývat jako v předválečném Německu. Jen doufám, že na této křižovatce se slepě nevydáme v celé Evropě na cestu papouškování nenávisti, že se nebudeme bít mezi sebbou. Je cítit propaganda nenávisti k Rusku, abychom i do války šli s odhodláním.
Nic není určitě ideální a je těžké z naší pozice soudit všechna rozhodnutí, ale na mne určitě působí fakta, že jen díky Putinovi je na 1/6 planety zakázané GMO a skryté působení velkých neziskovek a rozkrádání národního majetku nadnárodními korporacemi. Což o zbytku světa říci bohužel nemůžeme. Konzum, plýtvání a peníze vládnou světem Matrixu. Kolik lidí má dnes odvahu a vůbec chuť v tomto světě bojovat za své lidi a svou zem? Nikdy jsem Zemana neměl rád pro jeho vystupování, ale nyní nebylo na výběr a jsem velmi rád, že má odvahu přes masivní mediální útoky říci vlastní názor, ikdyž možná neomaleně. Příjemně mne překvapilo, že má alespoň ½ národa vlastní rozum a nenechali se ovlivnit médii, jako se stalo v okolních zemích. Vždyť Drahoš je očividně jen lákavé pozlátko...
21.2. 2018 14:14
Bert
Moudře jste to napsal.
12.2. 2018 7:52
Čhantékič un
Modlitba k panu prezidentovi.
Kéž je požehnán dobrými lidmi..
Kéž se mu podaří dojít až na to místo ve své duši, kde přebývá hluboká láska, vroucnost, cit a odpuštění.
Kéž je tím proměněn.
Kéž projde proměnou veškerá jeho vnitřní negativita, odměřenost a chlad.
Kéž je obdařen vášnivým citem i vědomím spřízněnosti a sounáležitosti s dobrými lidmi, kterým vládne.
Kéž si svých dobrých lidí váží jako skutečného pokladu.
Kéž je k dobrým lidem laskavý a kéž je vždy ochotný jim pomoci, kéž je mu opravdové lidství zdrojem požehnání, pomáhá mu naplnit jeho možnosti a nalézá v nich pravdu a světlo, které potřebuje pro svou cestu.
Kéž není nikdy sám.
21.2. 2018 14:34
Bert
Volba presidenta referendem je vizuálním testem existence vlasti, jestli jsou voliči ještě národem anebo už jen prodejným stádem jednotlivců. Každý si může vybrat, zda obětavost pro hrubou pravdu a národní budoucnost týmu svých občanů nebo hezké reklamní pozlátko na balíku mámení pro budoucnost cizích vlastníků proti svým každýjenpodsebe otrokům.
Takové testy má každý člověk v životě, nejen Herkules, který si vybíral mezi povrchností s pohodlím nebo prací a hrdinskými činy nebo příhodněji dav před Pilátem Pontským, který si měl vybrat chudého Ježíše nebo bohatého zloděje Barabáše.
Doba je to poučně podobná jako v Sametové revoluci, kdy mnozí cinkali klíči od bytu, chaty, auta, garáže, dokud o ně zakrátko nepřišli a kdy většina zlodějů byla ve vězení a ne ve vedení.
Zatím si většina demokraticky vybrala a neúspěšní se těší, že do dalších voleb by mohlo nejméně 400.000 občanů používajících zdravý rozum umřít a mladé, že zmáknou...

Kolik je pět krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.