Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Energie lesní moudrosti - ELM

(aktualizováno 12.6. 2017)
Zpráva » Informace
Proč a jak?
Organizace Junák - český skaut, z.s. nám před nedávnem nabídla účast v zaběhnutém a výhodném projektu Skautské energie. Jde o službu, která prioritně vznikla s cílem ušetřit peníze za dodávky elektřiny a plynu pro klubovny a základny. Postupně se projekt rozrostl i pro členy a jejich rodinné příslušníky, přátele, spřátelené organizace, ... atd. Velké množství zákazníků umožňuje dosáhnout společně na ceny, které jednotlivý odběratel nemůže běžně získat. Uveďme, že u skautů této služby využívá v současné době přes 100 středisek a několik set domácností z řad skautů a že jejich počet se průběžně zvyšuje. Skautská organizace má v projektu přihlášeny své klubovny, domácnosti a firmy svých členů a jejich rodinných příslušníků i své velké celorepublikové základny. Zároveň se k tomuto projektu přidali i Tomíci se svými oddíly, členy, …
 
Službu pro naše členy jsme nazvali Energie lesní moudrosti. Pokud se k ní chcete připojit, nemusíte uzavírat smlouvu přes Ligu ani Junáka, ale uzavíráte ji přímo s daným dodavatelem. Samozřejmě s vyjednanými výhodnými podmínkami.
 
Jak to celé funguje?
Skauti vybrali ve výběrovém řízení partnera projektu, společnost Terra Group Investment, a.s. (dále jen TGI). Ta zajišťuje veškerý servis, tedy na základě plné moci od zájemců vypovídá stávající smlouvy a administruje převod k novému dodavateli. Pomáhá také řešit reklamace a zodpovídá provozní dotazy. Junák samozřejmě stále dohlíží na to, aby TGI nakládala se smlouvami pouze podle daných pokynů. 
Dodavatel elektrické energie a plynu se vybírá pravidelně každý rok ve výběrovém řízení. V roce 2016 je dodavatel s nejlepšími podmínkami (cenou i službami) firma Energie2, a. s., pro rok 2017 pak společnost CENTROPOL ENERGY, a. s. Nemusíte se bát, že by výhodné podmínky časem zastaraly a vy byste platili více, než byste museli. Každá smlouva je totiž uzavřená pouze na rok. Junák poté udělá opět nové výběrové řízení, čímž vám znovu vyjedná nejlepší možné podmínky. Smlouva se vám pak automaticky převede na novou, aniž byste museli cokoliv dělat.
 
Služba neobsahuje žádné skryté poplatky.
 
Kolik to stojí?
Vstup do projektu Energie lesní moudrosti a tedy do Skautské energie je zdarma, náklady s projektem spojené pokryje dodavatel energie. Ten zaplatí Junáku za každou spotřebovanou MWh 25 Kč. Výhodou celé služby je, že se neplatí žádné měsíční poplatky, zaplatíte pouze za spotřebovanou energii nebo plyn. Ceny dodávaných energií se mění každý rok.
 
Pro rok 2016 a 2017 jsou ceny takovéto (uvádíme pro srovnání ceny za poslední dva roky trvání projektu):
 
 
Elektřina (Ceny jsou uvedeny v Kč/MWh bez DPH)
Rok 2016 - Energie2, a. s.
Rok 2017 - CENTROPOL ENERGY, a. s.
Elektřina
Cena VT
2016
Cena NT
2016
Cena VT
2017
Cena NT
2017
D01d, D02d
1 075
 
833
 
D25d, D26d
1 358
780
1000
675
D35d
1 273
992
1050
795
D45d, D55d, D56d, D57d 
1 299
997
1050
795
D61d
1 299
1 099
1050
795
C01d, C02d, C03d
1 048
 
827
 
C25d, C26d
1 180
796
1000
738
C35d
1 160
897
1000
778
C45d, C55d
1 189
997
1000
778
Měsíční poplatky
ŽÁDNÉ
ŽÁDNÉ
 
Plyn (Ceny jsou uvedeny v Kč/MWh bez DPH)
 
2016
2017
Plyn (cena pro všechna odběrná místa)
650
492
Měsíční poplatky
ŽÁDNÉ
ŽÁDNÉ
 
Kde ušetříme?
Cena elektřiny se skládá z několika částí, ceník, který vidíte výše, upravuje pouze jednu část. Pro informaci níže uvádíme, z čeho se skládá cena energií, protože pouze jednu část lze snižovat.
Cena elektrické energie se skládá z:
Regulovaná část - Poplatky stanovuje Energetický regulační úřad a distributor je nemůže ovlivnit. Je to vlastně cena za distribuci, pronájem rozvodné sítě apod.
  • Poplatek za rezervovaný příkon
  • Poplatek za systémové služby
  • Příspěvek na obnovitelné zdroje
  • Poplatek operátorovi trhu (OTE)
Neregulovaná část - Tu může dodavatel ovlivnit. Slevy a akce se počítají jen z této části ceny.
  • Cena za každou odebranou megawatthodinu – a tady je možné právě ušetřit díky výhodnějším sazbám.
  • Pevná cena za měsíc – někteří dodavatelé mají pravidelnou měsíční platbu, ta v Energii lesní moudrosti není.
Daně - Daně stanovuje stát, musíte je zaplatit u každého dodavatele i distributora elektřiny.
  • Daň z přidané hodnoty (DPH)
  • Daň z elektřiny
Ušetřit tedy můžeme pouze na "neregulované části" z ceny elektřiny, ta jediná se mění podle dodavatele elektrické energie. U plynu je situace obdobná.
Výpověď ze stávající smlouvy
Pokud se chcete k Energii lesní moudrosti připojit, tak můžete svou stávající smlouvu vypovědět sice sami, ale jednodušší je dát novému dodavateli plnou moc k vyřízení celé záležitosti (a ten pak vše zařídí za vás). U smluv standardně bývá tříměsíční výpovědní lhůta, pokud nejste vázáni k dlouhodobějšímu závazku. Po odeslání objednávky tedy vyplníte plnou moc a zašlete ji novému dodavateli a ten již vše zařídí za vás.
 
Jak se mohu k Energii lesní moudrosti přihlásit?
V registru mají náčelníci možnost otevřít záložku „správa kmene“ a podzáložku „energie“ Náčelníci zde mohou vkládat žádosti pro fyzické osoby (klasická domácnost, chata, kdy majitelem je osoba) nebo žádosti pro právnické osoby (klubovna v majetku oddílu, kancelář v majetku firmy apod.). V žádosti vyplníte potřebné údaje jako např. jméno, adresu, stávajícího dodavatele, kontaktní údaje a nahrajete naskenované poslední vyúčtování za energie a smlouvu s původním dodavatelem. Společnost TGI podle těchto dokumentů dokáže stanovit, kdy bude možné od dodavatele odejít. Po odeslání žádosti vám přijde plná moc, kterou je nutné ve dvou kopiích zaslat poštou na adresu TGI. Veškeré informace obdržíte také následně emailem. Bude vás rovněž telefonicky kontaktovat pracovník TGI, který s vámi váš přechod dokončí.
Pod záložkou „Energie“ můžete rovněž sledovat, jaké jste podali žádosti a koho jste do systému výhodné energie přihlásili.
 
Kde sehnat další informace?
Více informací o celém projektu Energie lesní moudrosti vám poskytne Eva Weislová na emailu eva.weislova@woodcraft.cz  Pokud byste si však o celém systému Skautské energie, který nám službu poskytuje, chtěli přečíst více, doporučujeme následujícící odkazy:
 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.