Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Táboření u vody - prosba o podklady ke změně zákona

(11.4. 2017 0:47)
Zpráva » Informace

Konec táborů u vody? Změna je možná, ale potřebujeme Vaši spolupráci

 

Vážení pořadatelé táborů „na zelené louce“,

možná pamatujete na zprávy, které od nás pronikly do médií minulé léto, kdy jsme upozorňovali, že jsou některé tábory u řek a potoků zakazovány, resp. že se k jejich pořádání negativně vyjadřují obce a povodí a upozorňují na to, že vodní zákon zakazuje tábory konat. Dříve to šlo, a najednou to nejde? V čem je problém?  Ve vytýčení tzv. Aktivních zón záplavových území (AZZÚ) – viz odkazy na články na ADAM.cz, popř. reportáže.

 

Možná víte, že nám ministr životního prostředí Richard Brabec k problému poskytl stanovisko. Najdete ho zde.

 

Zmíněný výklad je jistě vhodné použít. V praxi však úředníci odmítají nést osobní odpovědnost za souhlasné stanovisko k táboru vybudovanému v AZZÚ. Zákon je v tomto neúprosný, a pokud nebude upraven, je šance na návrat do stavu před vytýčením aktivní zóny záplavového území mizivá. Odstranění zón je teoreticky možné, ale vůli jsme k tomuto u zodpovědných resortů nezaznamenali.

 

Na jednání dne 6. 4., svolaném 1. místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou, se dohodli zástupci Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva školství na úrovni náměstků ministrů, že jsou ochotni hledat takové legislativní řešení, které umožní zachovat pořádání táborů na místech, kde se konaly doposud. Jde o to, aby tradice nebyla přerušena a aby organizace komunikovaly dále se správci povodí a odbory životního prostředí s cílem eliminovat negativní zásah do přírodního prostředí údolní nivy i toku samotného. Podrobněji o setkání informuje článek na Adam.cz.

 

Pro zdůvodnění změny v textaci vodního zákona potřebujeme i Vaši spolupráci.

Pokud chcete pomoci, zde je návod.

 

Vaše odpovědi, prosím, zašlete na sekretariat@crdm.cz do pátku 14. 4. (jako předmět uveďte: podklady vodní zákon). Věc spěchá, protože zákon již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, kde prochází technickou novelizací. Je tedy otevřený a existuje šance do něj zasáhnout.

 

Díky za pomoc, Aleš Sedláček, Tokaheya

Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.