Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Současní Indiáni a ropné písky

(aktualizováno 23.2. 2017)
Zpráva » Zvenčí

obálkaO zakladateli amerického woodcraftu a skautingu E. T. Setonovi víme, že byl významným malířem, přírodovědcem, cestovatelem i spisovatelem. V knize Arktickou prérií se podělil se svými čtenáři o cestě na sever Kanady k řece Athabasce a ještě dále k jezeru Aylmerskému. Teprve dnes, po více než sto letech, může náš čtenář z předkládaných informací domyslet, jak hluboký byl vztah Černého vlka ke krajině, kterou na kánoi projížděl a zkoumal. Ač mu jistě nescházely v odborném světě ambice, dokázal však pomlčet o výchozech asfaltu na březích Athabasky. Což byl jistě významný objev. Dokázal si totiž představit a odhadnout jaký to bude mít dopad na společnost, až to svět zjistí. A podobně jako on uvažoval i nedostižný zeměměřič a kartograf David Thompson, protože i on o černé živici mlčel. Seton sice kreslil různé typy kánoí a psal jak je indiáni těsnění pryskyřicí, ale že některé kmeny tak činí asfaltem, ani zmínky. Mezi velikány Severu, zřejmě jen oni dva dokázali vidět, co se stane s místní přírodou, až člověk začne černé zlato těžit.

Na území dnešní  Kanady a Spojených států se vyskytují rozsáhlá naleziště ropných písků, která se stala strategickými, protože umožňují oběma zemím nezávislost na konvenční ropě Středního Východu. Ale jako na potvoru se většinou nalézají na území stávajících indiánských rezervací, či v jejich těsné blízkosti. To však moderním investorům nevadí. (Někde ovšem sami indiáni podstupují zřejmá rizika z nedostatku pracovních příležitostí i lákavých materiálních výhod.) Nejde pochopitelně jen o devastaci země, ale i výstavbu rafinerií a obrovské sítě ropovodů, naftovodů a plynovodů, které kříží kontinent a ohrožují povrchové i podzemní vody, včetně kontaminace zásob pitné vody. Těžba ropných písků je označována za nejdestruktivnější projekt země. Ohrožuje volně žijící živočichy a samozřejmě zdraví domorodců. Emise plynů z těžených písků ovlivňují klima.
Tato kniha nehovoří jen o osamoceném boji indiánů, ale o sdíleném úsilí ekologických a environmentálních organizací většinové společnosti. Tři čtvrtiny roku trvající, ostře vyhrocený a světem sledovaný spor v Severní Dakotě, ve kterém na straně indiánů stáli významní politici

Demokratické strany, tisíce amerických válečných veteránů, herci, zpěváci a další celebrity, rozhodl sebestředný populista tím, že dal zelenou americkým ropným společnostem. A tak okrajem indiánské rezervace Lakotů ve Standing Rock nakonec ropovod povede, a překoná i řeku Missouri, vzdor demonstracím mnoha tisíců domorodců, farmářů a ekologických organizací i obavám ochránců pitné vody pro milióny občanů v pěti státech Unie. To vše přesto, že už předchozí americký prezident Barack Obama, v rámci své environmentální politiky, poslední část Keystonu XL a projekt páteřního podzemního ropovodu Dakota Access pozastavil. Což indiáni dokonce slavili jako své dočasné vítězství. Spor se sice nyní na čas přesune do soudních síní, ale s tím už si ropná lobby jistě umí poradit; peníze na to má, zvláště když s ní pan Trump sdílí společné zájmy.

Ivan Makásek - Současní indiáni a ropné písky, vlastním nákladem vydal autor, 276 plnobarevných stran, šitá vazba. Obsahuje zhruba 200 barevných fotografií. Cena činí 700 Kč.

Zájemci o knihu mohou napsat na mail autora makasek.ivan@seznam.cz


Aktualizace 23.2.2017 9:13: přidán údaj o ceně.

Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.