Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Pomozte nám taky, sčítat vodní ptáky

(4.1. 2017 21:17)
Zpráva » Zvenčí

fotoV zimě spí jen medvědi, sysli, plši – nikoli woodcrafteři. Pokud chcete svým zimním vycházkám a výpravám dát punc „občanské vědy“, nebo prostě jen rádi chodíte okolo vody (za každého počasí), můžete se zapojit do Mezinárodního sčítání vodních ptáků. Tato akce (International Waterbird Census - IWC) patří mezi nejstarší mapovací programy, kterých se účastní veřejnost po celém světě – letos to bude už 51. ročník. Letošní sčítání se bude konat ve dnech 14. a 15. ledna 2017.

Cílem je zjistit početnost vodních ptáků a jak se mění v průběhu let. A tak vždy 2. lednovou sobotu vyráží stovky lidí k vodním tokům, rybníkům, jezerům a snaží se zjistit jaké druhy a v jakých počtech se tam zdržují. Seznam lokalit na kterých sčítání probíhá najdou zájemci na speciálním webu http://www.waterbirdmonitoring.cz/programy/registrace/. Když si jej prohlédnete, třeba zjistíte, že zrovna nějaký říční úsek, či vodní nádrž ve Vašem okolí není „obsazen“ a čeká na Vás, či Váš kmen.

Více informací včetně návodu jak a co přesně sčítat najdete na výše uvedených stránkách českého IWC. A nebojte se, že ptáky nepoznáte - až na pár výjimek se jedná o dobře rozeznatelné druhy. Kdo si nebude jistý, přibalí si do batohu kromě nezbytného dalekohledu a termosky s čajem i nějakou příručku, nebo si řádně nabije svůj chytrofoun, příp. osloví nějakého ornitologa ve svém okolí.

Jiří Lehký - Hočhóka (stojivkruhu(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.