Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Otvory, které patrně sloužily k roznícení ohně

(28.6. 2016 11:51)
Zpráva » Informace
Ahoj kamarádi, 
 
léta přemýšlím o cestě do severního Polska, kde se nacházejí kostely s tajemnými otvory ve zdech, které patrně sloužily k roznícení ohně při některých církevních obřadech. Obrázky těchto otvorů jsou přiloženy. Nedávno však Keny objevil podobné otvory i ve zdi rotundy sv. Longina přímo v Praze, v ulici Na Rybníčku. Doporučuji si o tom přečíst článek od Jerryho, který vyjde v některém příštím časopisu Woodcraft. Je pravděpodobné, že tyto stopy po ohních našich předků se vyskytují i ve Vašem okolí.
 
Prosím tímto o pomoc při celostátním pátrání po podobných okrouhlých otvorech ve zdech kostelů veVašem okolí.
 
Největší pravděpodobnost nalezení těchto otvorů je u románských či gotických kostelů, které nejsou omítnuty a jejich zeď je tvořena měkkými kameny, či neomítnutými cihlami. Zde je předpoklad, že dřevěný svidřík zanechá svou stopu v podobě okrouhlého otvoru. Otvory se mohou nacházet od země do výšky odpovídající vzrůstu dospělého člověka, po celém obvodu kostela.
 
Fotografie, či jiné informace, prosím zasílejte na adresy: tomas.jurkovic@gmail.com nebo alminar@centrum.cz.
 
Děkujeme
 
 
Albert Minář - Hrom (Alminar(zavináč)centrum(tečka)cz)
 
 
 
 
foto    
 
Otvory v Polsku:
foto   foto
 
 
Kostel sv. Longina v ulici Na Rybníčku v Praze: 
foto   foto   foto

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.