Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Odborník ví, že nic neví

(4.12. 2014 13:29)
Zpráva » ÚROP

fotoPojďme se podívat do zákulisí tvorby podmínek činů. Co ovlivňuje jejich znění? Jak členové ÚROP uvažují o podmínkách OP a konceptu Svitku? Proč odborník? A je to s nimi tak těžké? A co na to všechno Jan Tleskač?

Při debatách, převážně nad druhým světlem, se rozhořela v ÚROP diskuze nad tématem odborník.

Přeci jen, od nemálo woodcrafterů je sem tam slyšet, jak je problém najít odborníka. A že je to v některých případech zbytečné atp.

Jen pro představu, odborník je přímo zmíněn u 17 OP. Avšak u dalších 158 OP je skryt pod různými poznámkami. Jasným vítězem je „Prokaž, že znáš (umíš)“.

fotoRád bych se pokusil vysvětlit, že odborník zbytečný není. A že existují cesty, jak odborníka nalézt. Vždyť i toto přeci patří k plnění OP. Odborník může obohatit nejednoho woodcraftera.

Je dobré si uvědomit, že při plnění OP mnoho woodcrafterů pouze nahlíží pod pokličku „nového“ světa. Mnohé problematiky mohou být velmi složité. A proto je tu instituce odborníka – někoho kdo dohlédne na to, že woodcrafter má opravdu požadované znalosti a neříká/nepíše vyloženě nesmysly. Ty mohou pramenit např. z nepochopení kontextu. Odborník je tady od toho, aby onen kontext zasadil.

Typickým příkladem, kdy je např. potřeba odborník je čin 2E3 Starý a Nový zákon. Pokud si tento čin začne plnit neúplně biblisticky (a historicky) vzdělaný woodcrafter, může velmi snadno daný text nepochopit a interpretovat tak zcela mylně (jako např. knihu plnou „nabádání k násilnostem“ atp.).  Totéž samozřejmě platí i v jiných oborech. Např. v biologii jsou mezi druhy mnohdy velmi malé nuance a záměna je tak pro laika (vysoce) možná. U některých druhů platí složité rozpoznání i pro profesionála.

Odborník tedy neslouží jen jako konzultant a dohlížitel, ale také jako jakýsi rádce. Díky širším znalostem může poukázat na další souvislosti, a nebo ujasnit to, co není zřejmé. Odborník je tu tedy jako pojistka toho, že dané OP bude splněno dobře.

Domnívám se ale, že nutnost odborníka rozporuje málokterý woodcrafter. Co přináší problémy je, kdepak ti odborníci jsou. Připomněl bych nejdřív definici:

fotoOdborník je člověk, který:

  1. daný obor vystudoval či studuje, pracuje v tomto oboru nebo v něm má hluboké znalosti;
  2. zajímá se o daný obor, sám tento čin splnil a může své znalosti doložit dalšími fakty (další příbuzné činy, Mistrovství, ceny v soutěžích, výsledky v soutěžích apod.)

Jak vidno, definice je relativně velmi volná. Stačí, aby daný člověk měl v daném tématu dostatečně hluboké znalosti… Je dobré si uvědomit, že spousta odborníků je potěšena, že někdo mimo jejich obor se zajímá o danou problematiku. A taky, že už dlouhá léta má každý woodcrafter k dispozici nástroj, jak si takového odborníka najít.

Jak si najít odborníka

  1. Učitel. Ještě jsem nezažil, že by mne nějaký učitel odmítl vyzkoušet ze svého oboru. A to i přesto, že jsem navštívil učitele na škole, jejíž student jsem nebyl.
  2. Člen odborného sdružení. V některých případech stačí oslovit člena nějaké zájmové organizace zaměřené na daný typ problematiky (např. ornitologa).
  3. Na internetu. Divně vypadající odpověď, ale i tuto variantu jsem párkrát využil. Našel jsem si na webu kontakt na odborníky na motýly. Poslal jim svoje fotky a oni mi moje kousky určili.
  4. V Registru OP. Podlemého názoru nejsnazší cesta. V registru si lze najít kontakty na woodcraftery, kteří vámi vyhlídnuté OP mají uznané. Mnohdy tak mohou být sami odborníky. Eventuelně zcela jistě mají kontakt na odborníka, kterého využili oni sami.

Jak vidno, cest, jak najít odborníka, není sice přespříliš, ale nijak zanedbatelné to také není. Je to další příležitost, jak se třeba, seznámit se zajímavými lidmi…

Odborník jako konzultant

U mnohých OP odborník vyžadován není, ale je vhodné se s ním o plnění OP poradit. Zkonzultovat, co se daným zněním vlastně myslí – z pohledu někoho, kdo o dané problematice něco opravdu ví. Proč? Protože jednoduše znějící zadání může být ze strany laika nepochopeno a pak se může stát, že na ROPce spláčeme nad výdělkem. Veškeré naše úsilí vyšlo nazmar. Možná sami znáte situaci, kdy teprve při přiznávání OP zjistíte, že zadání je jiné…

Jak vypráví náčelník ÚROP Petr Perry Novotný: „Takhle jsem kdysi narazil na trojskoku. Neznal jsem správnou techniku (nehledal jsem v tom žádnou složitost), vzdálenost jsem naskákal a pak jsem narazil na ROP, který si nechal trojskok předvést. A bylo to. Skákal jsem to špatně a čin mi tenkrát neuznali. To nebylo hnidopišství z jejich strany. Jen jsem to já, sice v dobré víře, skákal bez odborníka a chybička se vloudila… Od té doby si věc raději zkonzultuji s několika odborníky, než bych si čin plnil špatně.

Odborník u Malé Lóže

Ačkoli to není implicitně ve svitku přímo řečeno, u ML nejsou požadavky na odborníka tak striktní. Náčelník kmene nebo ROP nebo někdo pověřený může odborníka nahradit. A to přes to, že nesplňuje plně požadovaná kritéria.

Malá statistika

 
Na závěr pro představu přikládám seznam OP, u kterých je přímo vyžadován odborník:
  • foto2B2 Překlad
  • 2E3 Starý a Nový zákon
  • 2E4 Křesťanství
  • 2E5 Judaizmus
  • 2E6 Islám
  • 2E7 Náboženství Íránu
  • 2E8 Stará čínská náboženství
  • 2E9 Konfucianizmus
  • 2E10 Buddhizmus
  • 2E11 Staroindická náboženství
  • 2E12 Náboženství starého Řecka a Říma
  • 2E13 Náboženství Latinské Ameriky
  • 2E14 Náboženství severoamerických indiánů
  • 2E15 Náboženství přírodních národů
  • 2H4 Geomorfologické oblasti
  • 2H7 Geologické a geomorfologické pojmy
  • 4C9 Okrasné stromy a keře
fotoDále existují „poznámky“, které se na odborníka přímo odkazují:
  • 23) Pohovoř (1) – 26 OP
  • 24) Pohovoř (2) – 4 OP
  • 28) Prokaž, že znáš (umíš) – 66 OP
  • 29) Předveď – 28 OP
  • 51) Vysvětli – 34 OP
 
Za ÚROP
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.