Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Úrop si kolektivem - Čtyři světla, čtyři světy (2/2)

(2.11. 2014 20:05)
Zpráva » ÚROP
Pojďme se podívat na další pokračování do zákulisí tvorby podmínek činů. Co ovlivňuje jejich znění? Jak členové ÚROP uvažují o podmínkách OP a konceptu Svitku? Nesvítí nějaké světlo výrazně méně či více? A co na to všechno Jan Tleskač?
 
Předchozí článek pojednával krom úvodu o prvním a druhém světle. Podívejme se na zbylé dvě.
 

3. světlo

Největší obr ze všech. Nejvíce činů ze všech světel. Nejvíce možností. A přesto všechno není toto světlo nějak v počtu přiznaných OP titánem. Jak to?

Ukázalo se, že toto světlo je pro mnoho jedinců opravdu těžké. To bylo pro mnohé členy ÚROP, řekl bych, překvapení. Přesto všechno jsou v LLM jedinci, kteří mají spoustu per z druhého světla, ale třetí je tak nějak – vzadu.

Navíc mnoho woodcrafterů nemá indiánské výrobky za prvořadé a raději si vyrábí nástroje jiných národů. Uznejte, že přiznávat si vikingskou tuniku u OP „Indiánská košile“ je přitažené za vlasy.

A podobně jsme naráželi na problematiku focení v 21. století. Nástup digitálních fotoaparátů změnil svět fotografie.   

A tak se zaktualizovala OP z fotografie na současný technologický pokrok. A vznikla celá nová skupina – Historické výrobky! Už není nutné vyrábět na OP jen indiánské oblečení. Můžete mít třeba keltské… nebo vyrobit kroužkovou zbroj. Nebo na místo mokasínů dřeváky.

Nejvíce plněná OP - 3. světlo
Op Název Počet
3E2 Mokasíny 122
3E3 Indiánské oblečení z látky 106
3H2 Rozety 94
3V5 Společenský tanec 64
3F1 Malé předměty z keramiky 63
3R2 Oheň třením dřev 62
3D1 Hudební produkce 58
3CC8 Recitace 53
3E4 Indiánské zimní vybavení 52
3R3 Pochodeň 51

4. světlo

Nejméně problematické. Zastoupeno akorát. Je vidět, že služba a pomoc druhým nám není cizí. V tomto světle měl ÚROP nejméně práce.

Došlo k terminologickým opravám u činů. U některých OP bylo provedeno mírné zjednodušení a upřesnění znění (např. u výchovy psa). Ale přidali jsme sem, do sekce Zdravověda, i OP související s přírodou – 4P8 Jedovaté rostliny (umět je poznat a co dělat v případě otravy).

Nejvíce plněná OP - 4. světlo
OP Název Počet
4N6 Studijní výsledky 179
4G5 Pečení z nekynutého těsta 155
4G7 Studené pokrmy 115
4N3 Odpírání hmotné věci 94
4N5 Mlčení 86
4G6 Pečení z kynutého těsta 81
4P4 První pomoc 78
4P6 Zkouška červeného kříže 72
4G3 Polévky 66
4D4 Chov drobných savců 61

 

Všestranné zastoupení

Výše uvedené vlastnosti zastoupení jednotlivých světel samozřejmě nejsou konečné. V rámci ÚROP jsme ale chtěli ukázat, že se lze na daná světla podívat tak trochu jinak. A ukázali jsme, jakou cestou se ÚROP vydal – s trochou inspirace. O tom, jaké má ÚROP možnosti (nástroje), si povíme jindy v jiném článku.

 
Za ÚROP
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Dále viz:


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.