Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Kanadská studentka Bára se zájmem o woodcraft

(8.7. 2014 11:25)
Zpráva » Informace
Ahoj vespolek,
 
jmenuji se Barbara Adler (Bára) a jsem magisterská studentka umění z Vancouveru, Britská Kolumbie. Spojuji dohromady hudbu s tvůrčím psaním a divadlem a také mě hodně zajímá studium životního prostředí. Jsem v České republice od června a snažím se něco dozvědět o české kultuře lesních moudrostí /woodcraft/ a trempování. Získané znalosti bych ráda použila k vytvoření hudebního divadla pro můj absolventský koncert.
 
Budu v kempu na konci měsíce (pozn. Čyn: na ligovém táboření na Kosáku, 26.-29. 7., u kmene Lacerta Peta) ale Jana navrhla, že by bylo dobré položit některé otázky už předem zde. Jestliže je někdo z vás v Praze, moc ráda bych se sešla na kafe (pivo :) a popovídala si osobně. Bohužel nepíši česky (můj táta mi to přeložil – diky), ale zlepšuji se ve čtení, takže mi můžete odepisovat česky i anglicky, jak vám to bude vyhovovat. Setkáme-li se osobně, tak uvidíte (uslyšíte), že mám legrační přízvuk a dělám spousty chyb, ale určitě se nějak domluvíme.
 
Těším se moc na Vaši odpověď a moc vám děkuji za vaše úžasné uvítání.
 
Bára
 

Otázky
  1. Proč si česká kultura lesních moudrostí půjčuje od severoamerické kultury a zejména pak od „ Indiánů“? Proč importovat tyto příběhy a rituály „zvenčí“? Proč se nenechat inspirovat starými evropskými tradicemi? Je na spojování české kultury s kulturami „odjinud“ něco výjimečného nebo důležitého?
  2. Oblékáte-li se do jiného oblečení nebo používáte-li určité nástroje, když se zabýváte “woodcraftem“ /lesní moudrost/, můžete mi to oblečení nebo nástroje popsat? Myslíte si, že by se „woodcraftové“ tradice daly přirovnat k divadlu nebo k jiným uměleckým přestavením? Dalo by se Vaše oblečení chápat jako kostýmy nebo rekvizity? Nebo to je něco zcela jiného?
  3. Můžete mi popsat, co si myslíte nebo čemu věříte, když jde o přírodu? Jaký vztah má vaše chápání přírody ke kultuře nebo „lidské společnosti“ jako celku?
  4. Můžete mi popsat jaký vliv má Vaše účast v rituálech a tradicích „woodcraftu“ /lesní moudrosti/ na Vaše chápání přírody nebo „přírodního světa“? Myslíte, že Vy, tedy „woodcrafter“, chápete přírodu jinak než člověk, který není „woodcrafter“? A co takhle srovnání s turistou oblečeným do goretexové bundy? A vzhledem k tomu, že jsou to složité otázky, tak na závěr jednu lehčí.
  5. A co máte raději – koťata nebo štěňata? :)

Ještě jednou vám všem děkuji. Jsem velmi zvědavá, co si myslíte o některých z mých dotazů a ještě jednou navrhuji kafe/pivo jako vynikající nástroj, který pomůže jakémukoliv výzkumu :).
 
Prozatím na shledanou
Barbara Adler - Bára (badler(zavináč)badler(tečka)ca)
 
(Jana Kluiberová - Čeyanala, jana.kluiberova@mensa.cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.