Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Náčelníci, zainvestovat do svých členů se vyplatí...

(13.5. 2013 21:05)
Zpráva » Informace
Nikdo nemůže být náčelníkem věčně a rozhodně nemůže kmen vést zcela sám. Možná máte i vy v kmeni nadějné mladé členy, kteří vám s organizací pomáhají, nebo začínají pomáhat. Aby byl člověk schopen fungovat dlouhodobě a ještě lépe, musí se stále vzdělávat, zdokonalovat a hlavně motivovat. Od toho tu jsou akce typu náčelnické zkoušky, ohnivecká setkání, všelijaké Čotokvy a kurzy organizované jak LLM, tak i jinými organizacemi.
 
 
Zkuste se zamyslet, jestli své členy dostatečně podporujete v tom, aby se takových akcí účastnili. Nestojí jim v cestě překážky, které byly zmíněny na začátku? Můžete s tím něco dělat, aby se alespoň trochu minimalizovaly?
 
 
Co se týká času, je to o domluvě. Co takhle zkusit ubrat nějaký čas, který věnují kmeni, pro účely účasti na těchto kurzech?
 
 
Co se týká peněz, nedočtete se tu žádné nejlepší řešení, spíš několik tipů. Většina kmenů nejspíš nemá na účtu tolik peněž, aby mohla zbytečně rozhazovat. Když ale sestavujete rozpočet a rozmýšlíte si, na co budete příští rok potřebovat peníze (koupit nové týpí, zaplatit elektřinu v klubovně…), co takhle tam započítat i peníze na vzdělávání svých členů? Na některé akce můžete použít dotaci (třeba kurz ČČK), na jiné budete muset hledat ve vlastních zdrojích (např. příspěvek na dopravu na ohnivecké setkání). Můžete na tento účel směřovat zbylé peníze z kmenových akcí (na začátku se většinou vybírá zaokrouhlená částka a ve valné většině případů něco málo, někdy i víc, zbyde). Nebo rovnou počítat s tím, aby nějaká částka zbyla a dětem účtovat akce třeba o 5-10% dráž. Rodiče jsou většinou rádi, že je o děti postaráno, takže několik korun navíc neřeší. 
 
 
Jelikož neznáme vaše poměry v kmeni, je na vás, abyste zvolili nejlepší variantu. Pro každého se hodí něco jiného. 
 
 
Nebo to děláte jinak? 
 
 
Za práci v kmenech svým lidem neplatíme, ale mohli bychom jim aspoň trochu snížit jejich náklady tím, že jim přispějeme právě na tento bohulibý účel. Pro ně to bude forma odměny a vám se to vrátí jejich kvalitnějším a radostnějším zapojením do kmenové činnosti. 
 
 
 
 
 
Jitka Danišková - Woapewin (Woapewin(zavináč)posli(tečka)to)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.