Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Medailonky z rozšířeného náčelnictva - Čiksika

(19.4. 2013 20:51)
Zpráva » Informace
 
Jiří Macek - Čiksika
 
foto
 
 
 
Jaké je tvé civilní povolání?
Odborný referent.
 
 
Z jakého kmene pocházíš, jak dlouho jsi v LLM a jak ses tam vlastně dostal?
Z kmene Neskenon (ale působil jsem i v Sihasapě). Mám v archivu dopis od Logana datovaný 17. listopadu 1989, kde píše o plánech uspořádat na jaře 1990 seminář o Setonovi – to byl asi prapočátek obnovené Ligy. Mohl jsem být už tehdy u toho.
 
 
Jak dlouho jsi členem rozšířeného náčelnictva a co tě vedlo k tomu vstoupit tam (případně jak dlouho jsi byl členem náčelnictva)?
 
Už dost dlouho (a ještě předtím jsem byl v náčelnictvu jako náčelník ML). A co mě k tomu vedlo? Tehdejší náčelník Logan mě ukecal (ale šlo mu to snadno, sám jsem chtěl něco pro Ligu dělat).
 
 
Čím se v rámci rozšířeného náčelnictva zabýváš?
Čotokvy ML – už je to neuvěřitelných 18 let, co jsem uspořádal první u Frymburka. Tehdy jsem na to byl prakticky sám. Později přišli mladší, průbojnější, schopnější, tak jsem postupně předával vedení, na posledních Čotokvách jsem se spíš už jen staral o vaření. Ale těšilo mě, že jsem ještě něco platný.
 
 
Z čeho, co jsi za dobu působení v rozšířeném náčelnictvu (nebo náčelnictvu) udělal, máš největší radost (nejlepší pocit)?
V obnovené Lize jsme zpočátku mnozí měli blízko k primitivnímu pobytu v přírodě v souladu s původními zásadami woodcraftu – hodně z nás mělo za sebou roky trampingu a zelené bundy do lesa pro nás byly jaksi samozřejmé. Postupně se to ale rozmělňovalo a dnes, bohužel, nepozoruji velký rozdíl ve vzhledu školního výletu a woodcrafterského kmene v lese. Takže největší radost mám z toho, že jsem mohl účastníkům Čotokvy ML předávat aspoň něco z poznatků, jak správně tábořit nejen v týpí, jak přespat v přírodě bez stanu a bez zmoknutí, jak vyrazit na víkend bez obřího těžkého batohu a tak dále. Když už nic jiného, mnozí o tom aspoň začali přemýšlet.
 
 
Co budeš dělat, pokud nebudeš dále kandidovat? Co se vším tím časem?
Tolik času mi to už nezabírá, ale přece – snažím se být aktivní v rámci ÚROPu, spolupracovat na systému poct a Ligových Svitcích březové kůry. Doufám, že tady budu co platný i mimo rámec náčelnictva.
 
 
Které světlo čtyřnásobného zákona ti je nejbližší?
Světla musí být všechna stejně blízká. Jinak bychom nebyli „woodcraftersky čtyřhranní“, ne?
 
 
Co bys byl za zvíře, kdybys byl zvíře?
Asi medvěd. (Ale říkám to na základě jednoho vtipu, který tady opravdu nemohu vyprávět.)
 
 
Vanilková nebo čokoládová?
Česneková.
 
 
Ciksika       foto
 
 
foto                          foto
 
 
foto
 
 
 
 
Jitka Danišková - Woapewin (Woapewin(zavináč)posli(tečka)to)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.