Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Woodcraft pro veřejnost

(19.7. 2012 9:56)
Zpráva » Informace

foto

Woodcraft pro veřejnost
LLM připravuje vydání obrázkového Svitku březové kůry pro děti ve věku Malé lóže, který by měl představit woodcrafterskou výchovu nezasvěcené veřejnosti.
Jedním ze základních pilířů woodcrafterské výchovy je harmonický rozvoj osobnosti – tím se rozumí rozvoj fyzické zdatnosti, vědomostí, rukodělné zručnosti i kamarádských vztahů. Woodcrafter není jenom sportovec nebo jenom přírodovědec nebo jenom kutil. Umí a dělá od každého něco a ještě  přitom dělá něco pro ostatní. Tento princip se v LLM vštěpuje dětem již od malička.  Jako vodítko slouží Svitek březové kůry – pro Malou či Velkou lóži anebo Zápisník korálkových činů pro nejmladší děti. Množství a obsáhlost činů a přísné podmínky plnění orlích per v LLM však leckdy nezasvěcenému laikovi zamotají hlavu… Rozhodli jsme se tedy vytvořit publikaci, která by představila systém plnění orlích per, aniž by slevovala z náročnosti plnění podmínek.
Na podzim 2012 bychom chtěli vydat obrázkovou knížečku s vybranými činy pro Malou lóži, která bude mimo znění činů (v souladu s nově vydaným Svitkem březové kůry pro ML z června 2012) uvádět i stručné informace a tipy k plnění činů apod. Průvodcem plnění orlích per bude všem malým woodcrafterům známá postavička Rychlé veverky. Knížečku bychom chtěli koncem roku vydat nejdříve v malém nákladu a dát ji na zkoušku do dětských kmenů (i mimo LLM) a později ji vydat v nákladu větším. Knížečku by pak mohly využívat i další skupiny a oddíly dětí, ať už různé turistické oddíly nebo například školy v přírodě nebo kroužky středisek ekologické výchovy.
Tato publikace vzniká v rámci projektu MŠMT  OP VK – Činy mluví aneb Cesta k odpovědnosti – odpovědnost za sebe sama i za druhé skrze prostředí neformální  výchovy.  Jedná se o partnerský projekt organizací A-TOM, YMCA, Duha a LLM, který začal v lednu 2012 a potrvá do konce roku 2014.
V  rámci tohoto projektu  chceme mimo zmiňované knížečky s činy pro Malou lóži vydat i inovovaný Svitek pro Velkou lóži  (v roce 2013) a v roce 2014 pak upravený a přepracovaný Zápisník korálkových činů – podobně jako knížečka pro Malou lóži doplněný o obrázky, samolepky apod. Vedle toho by v příštím roce měla spatřit světlo světa i „interaktivní hra“ Stoupání na horu, která by propojovala webové prostředí se skutečným plněním několika vybraných činů. V současné době probíhá výběrové řízení na vytvoření těchto webových stránek.
Děti v LLM jsou zářnou ukázkou toho, že dnešní děti jsou stejně hravé, zvědavé,  neposedné a toužící po partě kamarádů, jak bývaly všechny generace dětí před nimi a těmito publikacemi a aktivitami chceme nabídnout inspiraci nejen dětem samotným, ale také i jejich rodičům, prarodičům, vedoucím či učitelům.

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.