Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Odešel Migisi, pravověrný woodcrafter

(aktualizováno 8.7. 2011)
Zpráva » Informace
Na konci června 2011 nás opustil mnohaletý pravověrný woodcrafter, ohnivec kmene Wahpeton, hlavní tvůrce časopisu Hlasatel Wahpetonu, vždy usměmavý, na svůj věk neuvěřitelně čiperný a aktivní – Migisi.
 
RNDr. Jiří Pacl, jehož v našich kruzích známe pod jeho lesním jménem Migisi, se narodil v roce 1926 a k woodcraftu se přihlásil již v roce 1945 jako člen obnoveného bratislavského kmene Odžibvej. V  následujících letech se aktivně účastnil mnoha táborů a dalších woodcrafterských aktivit, po zrušení LLM činnost pokračovala v rámci jiných sportovních a společenských organizací tolerovaných režimem. Migisi, klimatolog a hydrolog, vědec, horolezec, vodák, překladatel je autorem několika knih o slovenských horách a o táboření, mnoha vědeckých článků v odborných časopisech. Lví podíl má i na vydávání časopisu Hlasatel Wahpetonu, který začal vydávat po vstupu do pražského kmene Wahpeton v roce 1998 společně s Mahykanem – Miloušem Stárkem, bývalým náčelníkem LLM.
foto
Migisi byl aktivní věčně usměvavou postavičkou v Lize lesní moudrosti až do dnešních dnů, známe jej ze sněmů LLM nebo z valných hromad. Pro každého z nás mladších byl obdivuhodnou inspirací a ukázkou večného mládí, bez ohledu na stříbrné vlasy.
Dovolím si citovat Alana Buru, soukmenovce a kamaráda: „Woodcraft pro něj nikdy nebyl náboženstvím,  zato však rozumnou myšlenkou pro harmonický život, radou a směrníkem na cestě. Byl  mužem, který se svým životem a dílem dopracoval všeobecné úcty. Je-li základním posláním woodcraftera celoživotní, všestranné a neustálé rozvíjení přirozených vloh, přirovnávané ke stoupání na horu, pak ve výčtu těch, které tuto zásadu vzali za svou a jimž se na své životní pouti podařilo vystoupat až někam pod samotný vrchol, nesmí Jiří Pacl - Migisi chybět. Jeho paměť budiž proto nedílnou součástí paměti woodcraftu.“
 
Díky Migisi, že jsi protnul naši životní stezku.

Komentáře, diskuze

10.7. 2011 15:39
Osamělý Bobr Bedřich Homola
Krásné parte, které poslala Libuše, manželka Migisiho, Hukwim doplnil dobrými fotkami woodcraftera, na kterého se nezapomíná.
11.11. 2014 19:53
Jindrčich Kryčtof Pacl
Byl to můj děda byl to skvělý děda :)

Kolik je pět krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.