Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Oomaka Tokotakiya - Vzpomínková jízda Lakotů - Future Generations Rid

(2.5. 2011 22:31)
Zpráva » Pozvánka
Zpráva » Zvenčí
Ken Marchionno a studenti Teen Photojournalism Project z let 2004 – 2009 představí projekt a své fotografie - Jízdy budoucích generací.Oomaka Tokatakiya http://www.kenmarchionno.com/TeenPhotoJournalism/frames.html
 
KDY:  Středa, 4. května, 2011, 17:00
KDE:  Americké centrum, Tržiště 13, Praha 1 - Malá Strana
Program bude pouze v angličtině.
 
V roce 2004 pozvali členové indiánského kmene Lakotů fotografa Kena Marchionnyho, aby dokumentoval Oomaka Tokotakiya - Jízdu budoucích generací. Její účastníci každý rok v prosinci urazí na hřbetech koní více než 300 mil. Jízda se původně konala jako vzpomínkový akt na ty, jež zemřeli při masakru na Wounded Knee. Dnes pokračuje jako současné vyjádření životního způsobu amerických Indiánů a nabízí svým účastníkům osobní prožitek tradiční lakotské kultury. Především pro mladé lidi z kmene Lakotů, stejně jako pro všechny ostatní účastníky, je zdrojem síly, posiluje jejich hrdost a vůdčí schopnosti budoucích kmenových náčelníků.
 
Ken Marchionno, výtvarník, spisovatel a učitel, žije v Los Angeles, je ředitelem projektu Future Generations Teen Photojournalism Project, který zahájil na žádost místních mladých aktivistů. Studenti středních škol z lakotských indiánských rezervací se díky jeho projektu naučí fotografovat a společně vytvářejí rozsáhlý archív této nově vzniklé tradice.  Ken absolvoval Univerzitu v Irvine v Kalifornii.
 
Besedy se zúčastní i absolventi projektu Future Generations Teen Photojournalism Project.

Tatanka Cante’ Hokshila Hill(Chlapec Bizoní Srdce), absolvent projektu z r. 2006, je registrovaný člen kmene Siouxů ze Standing Rock. V současné době studuje 9. ročník střední školy Wakpala High School v rezervaci Standing Rock, kde je rovněž členem Taneční a bubenické skupiny 21. století (21st Century Dance and Drum Group).

Sandy Frank, absolventka projektu z r. 2007, vyrostla v rezervacích Standing Rock a Cheyenne River. Její otec je registrovaným členem kmene Siouxů ze Standing Rock, její vlastní registrace nebyla ještě dokončena. Její fotografie Jízdy byly publikovány ve dvou dakotských novinách, Isabel Dakotan a Timber Lake Topic. 

Sinte Ska(Bílý Ocas), jehož anglické jméno je Ramey Christopher Hill, je registrovaným členem kmene Siouxů ze Standing Rock. Když mu bylo sedm, stal se nejmladším jezdcem, který dokončil 300 mil dlouhou Jízdu budoucích generací. Od té doby se jí účastní každý rok. Je členem Spirit Riders Youth Horseback Club, klubu, jenž podporuje a navštěvuje různé vzpomínkové a duchovně zaměřené jízdy, pořádané během celého roku. V současné době studuje poslední ročník střední školy Wakpala High School v rezervaci Standing Rock. Sinte Ska vysvětlí, co ovlivňuje mladé lidi, vyrůstající a žijící v rezervaci. Podělí se o svůj pohled na Jízdu, své členství v Spirit Riders Youth Horseback Club, a promluví o tom, jak ovlivnily tyto dva aspekty jeho dětství, strávené v rezervaci Standing Rock.

Manaja Unjica Hill(Tygr s Kupírovaným Ocasem) je registrovaným členem kmene Siouxů ze Standing Rock. Manaj pochází z rodiny Bobtail Tiger Tiospaye (širší rodina), jež žila na březích řeky Missouri v Mato Chanzaka Cam (Tábor Šíleného medvěda). Manaja sloužil v armádě a absolvoval Northern State College s diplomem z obchodní administrativy. Pracuje pro Úřad pro indiánské záležitosti (Bureau of Indian Affairs), Indiánskou zdravotní službu (Indian Health Service) a Kmen Siouxů ve Standing Rock (Standing Rock Sioux Tribe) a další kmenové organizace.

Manaja se zaměří na rodinný život v Indiánské rezervaci Standing Rock a bude mluvit o lakotských tradicích jak z pohledu historické perspektivy tak současnosti. Nabídne nám pohled dospělého / vedoucího na to, jak vznikaly aktivity Spirit Riders Youth Horseback Club, bude mluvit i o vztahu mladých lidí a koní a pozitivních dopadech tohoto vztahu.

Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět krát dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.